ASH Polaris HerentalsPolaris is een Herentalse vereniging waar jong en oud welkom zijn. Vrijwel elke week komen we op vrijdagavond bij elkaar om samen onze hobby te beleven.

U bent hier

Tentoonstelling - De Ontdekking Van Ons Zonnestelsel

De Amateur Sterrenkundigen van Herentals en omgeving – ASH Polaris – vieren dit jaar hun 35ste verjaardag. En dat doen ze o.a. met een tentoonstelling tijdens het weekend van 22 en 23 april.

Je kan wel stellen dat het zonnestelsel op verschillende manieren (her)ontdekt werd. Zo dacht men vroeger dat de Aarde in het centrum van het heelal stond. Mannen zoals Copernicus, Tycho Brahe, Kepler en vele anderen toonden aan dat de Aarde net als de toen gekende planeten gewoon rond de Zon draait. Op de tentoonstelling maak je uitgebreid kennis met deze geschiedenis.

Galileo was de eerste die met een telescoopje naar de planeten keek. En zag zo bijvoorbeeld vier maantjes van Jupiter. Uiteraard kijken de Herentalse amateursterrenkundigen met hun telescopen ook naar de Zon en de acht planeten. Maak op de tentoonstelling dan ook kennis met het zonnestelsel zoals wij het de voorbije 25 jaar zagen.

Maar de mensheid gaat ook ter plaatse kijken, zij het met onbemande sondes. Zo stellen we o.a. Juno voor, een sonde die eerder dit jaar bij de grootste planeet in ons zonnestelsel aankwam. En iedereen herinnert zich nog wel de beelden afkomstig van New Horizons toen deze sonde voorbij Pluto vloog, die dwergplaneet op de rand van het zonnestelsel. De resultaten van deze missie worden uitvoerig behandeld.

Op de tentoonstelling kan je ook kennis maken met een Europese Marssonde. Die is dan wel niet op ware grootte aanwezig, maar een exemplaar op schaal 1:4 is ook indrukwekkend. De zonnepanelen van dit model strekken zich uit over een afstand van vijf meter. België levert trouwens het belangrijkste instrument voor deze sonde, NOMAD. Dat instrument werd gebouwd door het Belgische Instituut voor Ruimte Aëronomie (BIRA). Voor de tentoonstelling leveren ze ook een overzicht van de resultaten van Rosetta. Die Europese sonde draaide maandenlang rond een komeet en kon zo unieke waarnemingen doen. 

Speciaal voor de kinderen zijn er naast kleurplaten voor de allerjongsten ook een aantal puzzels die iets te maken hebben met de tentoonstelling. Op regelmatige tijdstippen worden er ook filmpjes getoond over het zonnestelsel.

En speciaal voor deze tentoonstelling zorgden we voor een (Herentals) unicum: een popup planetenpad. Zo kan je in de Zandstraat of de Bovenrij kennis maken met de verschillende planeten en hun onderlinge afstanden.

Tenslotte is er op zondagvoormiddag nog iets speciaals. We vroegen aan enkele Herentalse woorden muziekkunstenaars om zich te laten inspireren door ons thema. Zondagochtend, tussen 10 en 12 uur, kan u dan ook komen kijken en luisteren naar “De Ruimtevaarders. Live !”. Meer info via deze link

Nog even praktisch: alles gaat door in de Lakenhal, gelegen op de Grote Markt van Herentals. De tentoonstelling is open op zaterdag 22 april tussen 14 en 20 uur, op zondag 23 april tussen 14 en 18 uur. En zoals gezegd op zondag 23 april, tussen 10 en 12 uur is er ook het speciale event: “DeRuimtevaarders. Live !” En gratis inkom !
Deel deze pagina

Reageer