Capella - HoegaardenDe VVS-afdeling van Hoegaarden-Boutersem en omgeving. www.vvscapella.be

U bent hier

En toen ging het doek eindelijk op ...

.... waar menig huisgenoten op zaten te wachten!

Het zag er door de dag al veelbelovend uit en naar gelang de avond zijn intrede deed, kon het gewoonweg niet meer stuk. Het was kraakhelder!

Al vóór schemeravond stond alles klaar omdat het eindelijk zover was. Met verrekijkers, sterrenkaarten, rode fietslichtjes en een hele boel leute zijn we de nacht ingetrokken. Het ISS was ons toen al voor den eerste keer goeiendag komen zeggen. Als een helder lichtje trok het van west naar oost met een diep azuurblauwe lucht op de achtergrond. We waren er nu wel echt klaar voor!

We zagen het langzaam duister worden. Hoewel er een heel klein beetje lage mist hing, duurde het niet lang meer voor de Melkweg zich boven ons helemaal uitspreidde. De eerste Perseïde-kreet liet niet lang op zich wachten. Hoewel het maximum gisteren al was gepasseerd, was het toch een fraai exemplaar: helder wit met een mooie uitdovende staart. Zo hebben we er nog een paar gezien.

In ons waarneemveld, dat zich uitspreidde van Noord bij Noord-Oost tot Oost bij Zuid-Oost, zagen we redelijk wat meteorieten (zowel Perseïden als niet-Perseïden), een heleboel satellieten en een pak vliegtuigen. Het ISS is ons rond 23h00 ook nog eens komen begroeten. Net voor middernacht hebben het doek laten vallen over de Perseïden 2013.

Balans van onze geslaagde waarneemavond:

23 Perseïden

7 niet-Perseïden

23 Satellieten waarvan 2 maal het ISS, 3 iridiums en 1 dolle iridium

We gaan ons nu stilaan concentreren op het waarneemprogramma van het komende najaar. Mss dat we dezer dagen proberen wat beeldjes van de Maan proberen mee te pikken. We zien wel.

Tot een volgende!

>K.J.A.R.

 

Deel deze pagina

Reageer