Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 10 juni 2018

Voor de laatste vergadering voor de zomerstop begon kwam Bart even langs. Vanwege dringende zaken kon hij slechts kort aanwezig zijn.
Daarna begon de vergadering echt. Op de agenda uiteraard de Zonnekijkdag van 1 juli aanstaande. Guido had het promomateriaal meegebracht en ook een affiche voor de Solar Eclipse Conference in augustus. Het was belangrijk om wat praktische afspraken te maken.
Daarom hier alles op een rijtje:
- Start opbouw om 13u. Pascal komt altijd, ook bij slecht weer voor het geval het onverwachts zou opklaren.
- Vanaf 13u binnenrijden met de wagen via de slagboom na aanmelden bij de portier.
- Bart zal kijken of hij zelf de poort aan het Moment komt openen of een andere regeling treft.
- Na het opstellen van het materiaal worden de wagens op de parking binnen geplaatst. Bart gaat nog kijken of dit kan aan de parking bij het Moment. Het zou ook kunnen bij de drukkerij. Daar wordt op zondag niet gewerkt.
- Dany gaat kijken of hij nog een infopaneel kan maken over Helios om daar op te stellen. Ideeën over wat er allemaal op moet zijn welkom bij hem.
- Pascal en Patrick brengen een trapladder mee om de kleine bezoekers tegemoet te komen bij de telescoop. Pascal brengt ook de zonnefilter mee voor de 30 cm Dobson van Patrick.
- Niet iedereen die komt moet een telescoop meebrengen. Een persoon per telescoop is voldoende maar daarnaast is het ook noodzakelijk dat er voldoende andere Heliosleden (meer dan mensen met telescopen) aanwezig zijn voor het maken van promotie, uitleg aan de bezoekers te geven, mensen aan de telescoop eventueel af te lossen. Guido zal dan ook nog een oproep naar de actieve leden sturen.

Op vraag van Lieven moeten we ook even uitkijken naar de zonnekijkdag van 2019. Dan bestaat Helios 50 jaar en wil hij werk maken van de waterraketjes in de vorm van de Saturnus V raket. Daarvoor moet er gekeken worden naar de ruimte om deze te lanceren. Aangezien Lieven niet aanwezig kon zijn zal dit een puntje zijn voor de volgende vergadering.
De grote eclips BBQ van 27 juli in Schaffen komt ook snel dichterbij. Guido gaf een stand van zaken.
Ook hier een kleine opsomming van de belangrijkste punten:
- Voor de logistiek gaat Guido op 18 juni langs bij de para’s. Nu al staat vast dat zij een tent met tafels en stoelen voorzien, een BBQ-toestel met kok, een elektriciteitsgroep, eventueel de toiletten en mogelijk ook hun bar voor ons openstellen.
- Na dat bezoek zal Guido een oproep naar de actieve leden sturen voor eventuele kleine logistieke dingen zoals bestek en dergelijke.
- Voor het eten heeft Guido gekozen voor een ervaren traiteur. Daardoor is het vlees, groenten, brood en sauzen in één klap in de prijs begrepen.
- Guido stuurt deze week nog een mail uit met instructies voor het inschrijven voor de BBQ.
- De BBQ is toegankelijk (na inschrijving en betaling) voor de leden van Helios, Polaris en hun gezin. Met een gezin worden enkel directe gezinsleden bedoeld die bij het betreffende lid wonen. De waarneemsite staat open voor para’s en hun gezin en gezinsleden van Helios en Polaris. Bij het waarnemen wordt rekening gehouden met waarnemers die ongestoord willen waarnemen.

Na de praktische punten voor de zomer werd het tijd voor activiteiten van de voorbij maand. Pascal stelde vol trots zijn nieuwe speeltje voor: een 70 mm Coronado ‘dubbel stacked’ H-alfa telescoop. Na enkele mindere dagen had hij de ochtend voor de vergadering onder ideale omstandigheden het nieuwe instrument kunnen testen. De resultaten doen ons zeker uitkijken naar toekomstige waarnemingen. Dat de zon zeker in Pascals hart leeft werd bewezen met het boek ‘Solar Physics’ dat hij had meegebracht om te laten inkijken. Verder had hij het ook over de Heliosfeer. Naar aanleiding van recente waarnemingen blijkt die heel wat gelijkenis te vertonen met de magnetosfeer van de aarde. Beiden zijn op bepaalde punten wat chaotischer van aard en onderling zijn er kleine verschillen. Hierbij kwam uiteraard de bepaling van de grens van het zonnestelsel naar voor. Uiteindelijk is dat gewoon afhankelijk van de definitie die je gebruikt. Als het over de magnetische grens gaat dan heeft één van de Voyagers die bereikt. Veel verder dan die grens bevind zich echter nog de Oort wolk.
Pascal toonde verder nog wat resultaten van Jupiter en gaf een woordje uitleg over de lichtende nachtwolken. Het ideale seizoen daarvoor is nu weer gestart. Pascal had, na het instellen van CalSky’ zijn eerste melding gekregen dat het ISS bij hem voor de Zon zou trekken. Hij vroeg zich af hoever je van de centrale lijn mag gaan om nog een overgang te krijgen. Guide legde uit dat dit een kwestie van eenvoudige driehoeksmeting was. Je neemt de afstand van het ISS tot de aarde en weet dat de zon gemiddeld een diameter van 30 boogminuten heeft. Je mag dus 15 boogminuten opschuiven (in beide richtingen. Je hebt dus een rechthoekige driehoek met de hoogte van het ISS als lange zijde, een hoek van 15 boogminuten dus is de basislijn eenvoudig uit te rekenen.
Aangezien er wat tijd over was gaf Guido nog een verkorte demonstratie van de mogelijkheden van Indesign. Daarbij kregen de aanwezigen al een idee van hoe de Heliosgazet tot stand komt.
Hiermee eindigde de vergadering. Er volgt nu een zomerstop tot 9 september. Vergeet niet dat er twee belangrijke activiteiten zijn in de zomer: de Zonnekijkdag op 1 juli in Averbode en de Eclips BBQ in Schaffen.

Reageer