Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 11 november 2018

Wapenstilstand of niet, Helios kwam samen voor de voorlaatste vergadering van het jaar. De sfeer zat er al goed in met meteen overleg over soorten telescopen en wat de voordelen of nadelen zijn van de diverse type.

Langzaam verschoof de aandacht naar deepsky en astrofotografie. Hierbij kwam een kort verslag van de Deepsky dag in Grimbergen door Guido. Van deepsky naar ruimtevaart is maar een kleine stap bij Helios. Zo werd er even gesproken over de Voyagers. Beide toestellen zouden nu de interstellaire ruimte bereikt hebben. Dat hangt uiteraard gewoon af van welke definitie je gebruikt. Zo zijn ze nog lang niet bij de Oort wolk. Maar die vormt eerder het gebied waar de invloed van zwaartekracht van de Zon gelijk is met die van de buurtsterren. Voor de Voyagers gebruikt men het gebied waarbij de interstellaire straling groter is dan die van de Zon.

Het feit dat de interstellaire bezoeker van begin dit jaar een versnelling zou ondergaan heeft ervoor gezorgd dat men zelfs speculeert over een mogelijk zonnezeil. Dat betekent dat het niet om een komeet of planetoïde zou gaan maar over een kunstmatige constructie. Zo ver wilde de aanwezigen niet gaan maar de werking van een zonnezeil en ionmotoren werden uit de doeken gedaan.

Jacqueline zou samen met Dany een A4 blad met solarscreen van Baader willen aankopen. De prijs van €30 leek iedereen nogal te hoog. Walter zocht en vond al meteen een website waar die voor €24 werd aangeboden en Guido zou even controleren of er in Genk nog een vel van €20 voorradig was.

Een kort verslag van de lezing op de Deepsky dag van professor Sven De Rijcke bracht de gesprekken richting kosmologie. De lezing handelde over donkere materie. Aan, onder andere, de universiteit van Gent probeert men alle effecten van mogelijke donkere materie door te rekenen. De modellen worden dan vergeleken met bestaande waarnemingen van het heelal. De bedoeling is om te kijken of er zo geen onoverkomelijke problemen optreden. Indien dat het geval is kan men de donkere materie begraven. Vervolgens passeerden heel wat alternatieve theorieën de revue. Teveel om op te noemen.

Gezien dit alles, aangevuld met recente nieuwsberichten, al een groot deel van de tijd in beslag had genomen moesten toch enkele puntjes behandeld worden.

Voor de maansverduistering van 21 januari aanstaande zouden we op het domein van de abdij kunnen waarnemen. Aansluitend zouden we dan tegen betaling van een ontbijt kunnen genieten. Guido zal nog een mailing voor inschrijvingen rondzenden.

Via mail was er een vraag binnen gekomen van iemand met een telescoop. Het zou om een beginner gaan die meer uitleg en hulp wilde voor de telescoop. Naar aanleiding daarvan waren al wat mailtjes rondgestuurd en op deze vergadering werden hieromtrent enkele afspraken gemaakt. Bij een aanvraag zal Guido, uitgaande van het adres van de aanvrager een mail rondsturen met de vraag wie daar kan helpen. Nadat iemand gevonden is zal de aanvrager een mail krijgen met daarin de contactgegevens van diegene die zicht kandidaat stelde om te helpen. Zo kan alles verder rechtstreeks geregeld worden.

Naar aanleiding van de komende lezing van Koen Geukens (in mei) was er geopperd dat dit mogelijk wel de ideale gelegenheid kon zijn om deze open te trekken voor niet leden. Daar waren enkele bezwaren tegen. Ten eerste zouden we dit niet zomaar in de abdij kunnen doen zonder voor de zaal te betalen. Bovendien is er het feit dat een lezing op een zondagnamiddag in mei niet meteen veel volk zal lokken. Uiteindelijk kwam het er eigenlijk op neer dat we eens goed moeten kijken of we activiteiten willen organiseren om nieuwe leden te lokken of niet. Aangezien heel wat van de actieve groepsleden niet aanwezig waren werd besloten dit onderwerp eens deftig aan te pakken op de volgende bijeenkomst.

Hierbij aansluitend kwam ook de Nacht van de Duisternis ter sprake en kijkavonden algemeen. Ondanks het feit dat bepaalde problemen op een goede wijze waren opgelost waren er toch nog wat kleine knelpunten. Zo blijken andere verenigingen samen te werken met Natuurpunt. Iets wat eventueel ook een oplossing zou zijn om een groter publiek te bereiken. Verder is er een gemis van informatie over de aarde van objecten en de werking van een telescoop. Deze laatste twee zouden opgelost kunnen worden door een introductie presentatie te geven. Die kan dan eveneens als vervangprogramma dienen bij slecht weer. Ook dit zal op de volgende vergadering verder besproken worden.

Als sluitstuk toonde Guido nog wat tekeningen van de afgelopen maanden. De meesten door de 40cm vervaardigd. Pascal liet dan ook nog even zijn vorderingen in het Periodiek systeem voor amateurastronomen zien.

Deel deze pagina

Reageer