Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 13 mei 2018

In de aanloop naar de vergadering deed Pascal beknopt verslag over zijn recente voettocht naar Compostella. Regen en sneeuw konden hem niet verhinderen het gestelde doel te bereiken.

De vergadering werd officieel geopend met wat verenigingsnieuws. Buiten de zonnekijkdag op 1 juli en de waarneemactie/BBQ van 27 juli staat er niet veel te gebeuren. Voor de zonnekijkdag staan we weer op de gebruikelijke plaats aan Het Moment (Averbode).

Voor 27 juli gaf Guido aan dat de actie samen met de mensen van Polaris loopt. Voor het BBQ-deel zal er een tent en een barbecue toestel voorzien zijn. Hij ging nog verder horen of er tafels en stoelen voorzien werden. Voor de actie zal op voorhand moeten ingeschreven worden. De prijs is gewoon de prijs van de etenswaren. De drank werkt gewoon met een systeem waarbij op een lijst aangeduid wordt wie (wat) dronk. Die wordt dan op dezelfde avond afgerekend. Een aantal van de aanwezigen gaf aan dat ze gerust een handje willen toesteken voor de organisatie van deze dag. Guido zal voor die dag nog een draaiboek voorzien.

Dan volgden nog wat algemene nieuwtjes. Zoals gewoonlijk leverden die de nodige kleine discussies op. Er werd ook even aandacht besteed aan voorbije en toekomstige lezingen en ook de komende ruimtevaartdag in Gent.

Met de inleiding achter de rug gaf Guido eerst een eerste indruk van de nieuwe telescoop. Het gaat om een 406 mm Newton met ene brandpunt van 1800 mm dat Guido ‘The Beast’ heeft gedoopt. Twee aanwezigen hadden al even kunnen genieten van het toestel. Vooral tekeningen van deepsky objecten gaven ene beeld van de mogelijkheden van dit instrument.

Een korte pauze was op zijn plaats. Tijdens de pauze werd ook nog even aandacht besteed aan de problemen die Pascal had bij de afstelling op de hemelpool. Na dit intermezzo nam Pascal het voortouw met recente foto’s van Jupiter en deepsky objecten. Het is duidelijk dat zijn fotografische technieken vooruit gaan. Zelf was hij heel tevreden behalve over Mars. Dat was natuurlijk te wijten aan de lage stand, slechte seeing en het kleine formaat van de planeet. Pascal en Walter reisden op 5 mei naar Essen. Daar genoten ze van de astrobeurs. Dankzij het goede weer konden ze ook met de opstelling van Lunt naar de zon kijken. Verder volgden ze een lezing over de zon en, zoals niemand zal verbazen, eindigden ze met minder geld dan ze begonnen waren. Een uitgebreid verslag tref je in de volgende nieuwsbrief aan.

Na dit alles was er te weinig tijd over om een demonstratie van Indesign te geven en dus kwam de vergadering aan het einde. Daarbij genoten een aantal van de aanwezigen nog van het fotoboek van pascal zijn tocht. Al met al weer een goed gevulde vergadering.

Deel deze pagina

Reageer