Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 14 oktober 2018

Ondanks de verkiezingen vergaderde Helios gewoon in de namiddag.

Een eerste punt van de vergadering behandelde de Nacht van de Duisternis van 20 oktober. Er moesten nog wat kleine dingen geregeld worden. Door vernieuwingen op de waarneemplaats, achter het Wolf café in Langdorp, zou het waarnemen comfortabeler zijn aangezien er geen wagens tot aan de telescopen kunnen komen. Guido overliep even de lijst van medewerkers.

Toen even terloops het thema ruimtevaart ter sprake kwam wist Jacqueline te melden dat er op Discovery Channel een documentaire was over 60 jaar NASA. Terloops melde Guido dat in verband met ruimtevaart Koen Geukens in het voorjaar een voordracht komt geven. Gezien het volgend jaar 50 jaar geleden is dat Neil Armstrong een voet op de maan gezet heeft zal de voordracht gaan over de aanloop tot die voetafdruk. De vragen van de aanwezigen leidden tot een aantal korte puntjes zoals sterevolutie en zomer- en wintertijd. Een opmerking over geschiedenis leidde tot wat bedenkingen rond de kerstster. Bart wist daarbij duidelijk te stellen dat het een heet hangijzer is. Temeer daar er ten tijde van de geboorte van Christus geen geschreven bronnen beschikbaar waren. De verhalen rond Kerstmis werden pas decennia later opgeschreven.

Na deze korte onderwerpen was het hoog tijd om aan de jaarplanning voor 2019 te denken. Uitgaande van een document dat Guido op voorhand had aangemaakt werd besloten om, naast de sterrenkijkdagen en de Nacht van de Duisternis, volgende acties in te plannen:

- Maansverduistering 21 januari 2019: Bart gaat even navragen of het mogelijk is deze eclips op het terrein van de abdij waar te nemen gevolgd door een ontbijt.

- Viering 50 jaar Helios. Op vrijdag 30 augustus 2019 bestaan we 30 jaar. Iedereen was het er over eens dat we deze dag niet links mogen laten liggen. Daarom zullen we die vrijdagavond een etentje inplannen voor de leden en hun partner. We zouden bijvoorbeeld naar het Rutgerhof in Testelt kunnen gaan voor een gezellige Helios avond. De exacte planning wordt tijdens een volgende vergadering opgemaakt.

- Mercuriusovergang op maandag 11 november 2019. Aangezien de Mercuriusovergang van 1970 één van de eerste, zo niet de eerste, publieksactiviteit van Helios was zouden we ook die van 2019 voor het publiek doen. Niet dat we voordien reclame maken maar gewoon eventueel op een marktplein in de regio gaan staan met de telescopen. Wel zullen we voordien het gemeentebestuur en de politie op de hoogte brengen. Kwestie van niet voor verassingen te staan.

Met een nieuw lid erbij wordt het misschien ook tijd om eens aan een cursus voor beginners te denken. We zouden dan op de activiteiten van volgend jaar reclame kunnen maken. Een dergelijke cursus zou dan wel betalend zijn voor buitenstaanders en heeft enkele voordelen. Zo kunnen we misschien nog wat nieuwe leden aantrekken en tegelijk kan een cursus ook leden in de huidige groep wat helpen. Ook dit zullen we in de volgende vergaderingen wat uitwerken.

Na het jaaroverzicht nam Bart ons mee met zijn unieke project rond astronomische klokken. Uitgaande van beschrijvingen over het astronomische uurwerk van Praag heeft Bart een software versie gemaakt van die astronomische klok. Dit project zorgde dat Bart heel wat leerde over een astronomische klok. Het werk resulteerde in een bureau App. Tijdens dit project kwam Bart wel wat problemen tegen. Maar door die op te lossen nam zijn kennis en respect voor astronomische klokken en hun bouwers enorm toe. Hij gaf zelf toe dat de klok niet geheel nauwkeurig is op bepaalde punten en enkel voor 51° NB kan gebruikt worden. Na de nodige uitleg over de hemelmechanische principes maakte hij ook nog een kleine vergelijking met de klok van St. Omer. De App, geschreven in java, werkt zonder problemen voor windows versies tot windows 7. Voor latere versies moet je het venster wat aanpassen om het geheel te kunnen zien. Voor de werking is er echter geen probleem. Leden die de App wensen hoeven slechts een mailtje aan Bart te sturen.

Dany sloot de vergadering af met een kort verslag van het JVS – VVS Weekend van 6 en 7 oktober. Het verslag in vogelvlucht wordt nog vervolgd op de volgende vergadering. Dit betekende het einde van onze eerste herfstvergadering van 2018.

 
Deel deze pagina

Reageer