Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 9 september 2018

Na de zomerstop werd het weer tijd om weer samen te komen.

Via de zonnekijkdag mochten we een nieuw lid verwelkomen, Jacqueline De Ceulaerre. Een nieuw lid betekende dan ook dat iedereen zich even kort kon voorstellen.

Na de voorstellingsronde werd het tijd om even vooruit te kijken. Zo staat dit jaar de Nacht van de Duisternis op 20 oktober op het programma. Naar goede gewoonte zal Helios een waarneempost voorzien bij het Wolf café in Langdorp. Voor het VVS weekend zullen drie Heliosleden naar de kust afzakken: Dany, Walter en Pascal. Guido gaf aan dat hij dit jaar niet zou gaan.

Tijd om terug te blikken op de activiteiten van de zomer. Willy kon als eerste zijn nieuwste project voorstellen. Met behulp van wat PVC-buis maakte hij een nieuwe opstelling zodat zijn oude travel camera trillingvrij op het oculair kon geplaatst worden. Daarmee kon hij dan foto’s maken van de Zon, maan, Mars en Jupiter. Ondanks het feit dat hij aanhaalde dat er nog wat werk aan de winkel was mochten de resultaten zeker gezien worden. Het is de bedoeling dat hij in de nabije toekomst meer foto’s zal maken van Zon, maan en planeten.

Vervolgens kwam Pascal aan de beurt met drie mini voordrachten. In se eerste deed hij verhaal over het fotograferen van planeetoppervlakken. Mars viel tegen, mede door de lage stand en de stofstorm. Maar Jupiter en Saturnus waren meer dan de moeite waard. Aansluitend toonde hij zijn werk van deepsky objecten en meteoren. Hij wist terloops nog te melden dat zijn naam op weg is naar de Zon met de Parker Solar probe. Tot slot bracht hij een ontspannen vakantie door in de Elzas en wist ook daar wat verhalen en waarnemingen te tonen.

In de laatste weken van de vakantie kwam Pascal voor een raadsel te staan. In plaats van de gewenste open sterrenhoop te fotograferen bleek dat hij een bolhoop met een planetaire nevel had gefotografeerd. Op zoek naar de identiteit wist Walter door te geven dat de foto kon opgeladen worden via ‘Astrometry.net’. In een mum van tijd kwam het resultaat terug. Na een korte pauze gaf Walter een kleine demo van Astrometry.net met enkele van de mogelijkheden. Vervolgens toonde hij enkele foto’s die hij afgelopen zomer maakte. Ook hier weer bewondering van de aanwezigen.

Tot slot toonde Guido zijn zomerse oogst door de 406 mm Newton. Enkele foto’s en een hele reeks van tekeningen passeerden de revue. Daarmee kwam een einde aan de eerste vergadering van het najaar.

De volgende vergadering zal plaatsvinden op 14 oktober. Daarvoor zal Guido een astrokalender doorzenden voor 2019 zodat we op 14 oktober een aantal activiteiten voor volgend jaar kunnen vastleggen.

Deel deze pagina

Reageer