Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Verslag vergadering 11 februari 2018

Bij het begin van de vergadering wist Bart te melden dat er voor de volgende vergadering naar een andere plaats voor de vergadering moet uitgekeken worden. Dit door het feit dat op die datum een nieuwe abt geïnstalleerd wordt. Na een kleine rondvraag bleek Dany eventueel als gastheer te kunnen optreden op 11 maart. Dit nog wel onder voorbehoud.

Guido gaf een kort relaas van de astrofotografiedag in Hove waar hij zijn project met succes had voorgesteld.

Vervolgens werd even de laatste puntjes geregeld voor de sterrenkijkdag van 24 februari. Dany, Lieven, Pascal, Willy, Walter en Hans konden al zeker. Bart moest nog eerst even kijken of het in zijn agenda pasten, net zoals Guido. Wat betreft de laserpointer wist Guido te vertellen dat er wettelijke problemen zijn. In principe moet je aanvragen of je de pointer mag gebruiken. Voor een officiële gelegenheid zoals een sterrenkijkdag bestaat het gevaar van een controle en dan kunnen er boetes volgen. Er werd dan ook beslist om er geen aan te schaffen.

Activiteiten in de nabije toekomst:

1 maart: lezing Govert Schilling in de oude universiteitsgebouwen van Maastricht. Zij die wensen mee te gaan verwittigen best Pascal.

5 mei: ATT Essen: ook hier aan Patrick doorgeven als je wil meegaan naar deze beurs.

Het archief kwam nog even ter sprake. Dit was de laatste kans om nog te veranderen van gedachte. Dat gebeurde niet. Guido overhandigde nog wat extra materiaal dat hij meegekregen had van Hilde Langenaken. Aangezien het vooral om los materiaal ging zoals krantenartikels en dergelijke zal Pascal bekijken wat kan ingescand worden en wat zeker behouden dient te blijven. Over het archief ook nog een oproep naar alle leden. We zouden graag alles verzamelen dat met de geschiedenis van Helios heeft te maken. Als je nog foto’s en dergelijke hebt geef dan een seintje. We gaan dit op een stick plaatsen die dan rondgaat zodat het materiaal in elektronische vorm op diverse plaatsen bewaard wordt.

Voor de drie grote hoofdbrokken toonde Guido even zijn tekeningen van de afgelopen heldere dagen.

Pascal heeft zich bij een cursus ‘Nachtfotografie’ aangesloten bij Urania. De bedoeling is om astrofotografie te doen met enkel een camera op statief. Het gaat om digitale reflexcamera’s. I-phones en smartphones zijn uit den boze. Hij zal bij een volgende vergadering hierover wat uitleg geven.

De globetrotter van Helios heeft weer een item op zijn lijst mogen afvinken. Dany trok met zijn vrouw naar Noorwegen om daar het poollicht waar te nemen. Dankzij een open communicatielijn met Petra Vanlommel (SIDC Ukkel) was het een succes. Zijn foto’s, gemaakt met een smartphone waren om de vingers bij af te likken.

Tijdens de pauze konden de aanwezigen genieten van de ruimtevaartgebeurtenis van het jaar. Op de tonen van David Bowie werd een compilatie van de lancering van de Falcon Heavy getoond. Daarmee werd op 6 februari een nieuw hoofdstuk in de ruimtevaartgeschiedenis begonnen.

Na de pauze pakte Patrick uit met een muzikale traktatie: ‘The Planets’ van de Britse Gustav Holst. De aanwezigen kregen een unieke presentatie voorgeschoteld met aandacht voor de geschiedkundige achtergronden en vervolgens werd elk deel ingeleid met deskundige muzikaal advies van Patrick. Zo weten de aanwezigen dat de muziekwereld een genie verloor dankzij Isao Tomita, gelukkig maar voor Helios. Aangezien Holst ook nogal met astrologie bezig was bleek er toch interesse voor de geschiedkundige achtergronden van de astrologie. Guido zal dan ook eens uitkijken om Tim Trachet uit te nodigen voor een lezing in de nabije toekomst.

Pascal sloot de vergadering af met wat zonnewaarnemingen en een aantal kleine aanpassingen in zijn indrukwekkend werkje rond de zon. Een aanrader volgens hem is het Youtube kanaal van het SIDC.

 
Deel deze pagina

Reageer