Noorderkroon - AchelSterrenkunde voor iedereen. Ook voor u!!! Noorderkroon zet zich intensief in om sterrenkunde te populariseren!

U bent hier

35 jaar sterrenkunde in Hamont-Achel

In 2013 mag de sterrenkundige vereniging “De Noorderkroon” terugblikken op 35 jaar kringwerking. Het begon allemaal met enkele Achelse mensen die al over een sterrenkijker(tje) beschikten en in de zomer van 1978 wat persoonlijke ervaring met elkaar uitwisselden.

De eerste bijeenkomst vond plaats op 6 juli 1978 en met inspecteur A. Claassen als voorzitter, L. Breemans als ondervoorzitter en Guido Honnay als secretaris werd gestart met een sterrenkundige vereniging.

Op maandelijkse bijeenkomsten werd allerlei kennis en informatie uitgewisseld en zo vond al snel iedereen beter zijn weg aan de sterrenhemel. De kring sloot aan bij de landelijke vereniging VVS om meer informatie over sterrenkunde te verzamelen, er werden overal voordrachten bijgewoond en die opgedane kennis werd overgebracht aan leden en publiek. Meerdere geïnteresseerden sloten aan en de kring groeide…

 

Ieder vijfjarig bestaan werd gevierd met een mooie tentoonstelling waar onderwerpen als sterrenkunde, ruimtevaart, mineralen & gesteentevorming, waarnemingen, kringwerking e.a. uitgebreid aan bod kwamen. Studenten maakten weleens gebruik van informatie uit de kring om met succes een eindwerk over sterrenkunde te maken en in 1985 maakte Chriet Titulaar een uitgebreide reportage in het TV programma “Wondere Wereld” toen een lid van de Noorderkroon de landelijke wedstrijd “Jeugd & Technologie” won.

 

In de voorbije 35 jaar stak het stadsbestuur ook regelmatig een helpende hand toe waardoor er enkele prachtige realisaties tot stand kwamen. Zo werd in 1985 - op initiatief van De Noorderkroon - het allereerste planetenpad van België officieel geopend. De zonnewijzer bij de fontein in Achel was een concept van De Noorderkroon evenals halverwege het planetenpad, tegenover de ruïne van de waag, de geologische tuin. Het hoogtepunt voor De Noorderkroon vond ongetwijfeld plaats in het jaar 2000 toen, opnieuw met steun van het stadsbestuur, bij “Domein De Bever” een lang beoogde sterrenwacht realiteit werd. Ongehinderd door strooilicht kan vanaf de sterrenwacht veel dieper in de donkere sterrenhemel worden waargenomen.

Vergeleken met de beginjaren is ook de apparatuur, waar veel leden momenteel over beschikken, aanzienlijk verbeterd. Moderne, computergestuurde telescopen staan tegenwoordig regelmatig bij de sterrenwacht opgesteld. Het zijn prachtexemplaren waarmee erg lichtzwakke objecten, die destijds voor ieders oog verborgen bleven, nu wel kunnen worden waargenomen. De trotse bezitters vinden het ook fijn om anderen hiervan te laten meegenieten.

 

Na 35 jaar streeft de kring nog steeds dezelfde doelstelling na: “Het vereenvoudigen en populariseren van sterrenkunde”. Hiermee hoopt De Noorderkoon nog lang mensen bij elkaar te kunnen brengen om samen te zoeken in dat vreemde, geheimzinnige en ontzaglijk grote heelal, waar we zelf deel van uitmaken, waarin we leven, bedrijvig zijn, denken en zoeken…

 

ZIJN WE ALLEEN IN DAT IMMENS GROTE HEELAL?

Een vraag die iedereen zich wellicht al ooit stelde. Ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan organiseert De Noorderkroon hierover een boeiende voordracht op 26 oktober om 20h00  in cinema Walburg, Kerkstraat 28 te Hamont-Achel.

 

Iedereen is er van harte welkom en... de inkom is gratis.

Deel deze pagina

Reacties

Beste leden van de Noorderkroon, Dit artikel is een mooie getuigenis over jullie geschiedenis. Ik wens jullie alvast een hele dikke proficiat met jullie jubileum. Ik zal helaas niet aanwezig kunnen zijn op de lezing. Maak er een mooie viering van en nogmaals 35 jaar!

Reageer