Noorderkroon - AchelSterrenkunde voor iedereen. Ook voor u!!! Noorderkroon zet zich intensief in om sterrenkunde te populariseren!

U bent hier

Astrofotografie door Noorderkroners.

Op vrijdag 8 juni ging de 7e (we dachten 5e, maar we zitten al effectief aan de 7e) verbroedering tussen Noorderkroon en Aquila door. We waren te gast in Overpelt, ten huize Lukas Pellens. Een delegatie van 5 Noorderkroners, 10 Aquilianen (?) en de VVS-voorzitter Marnik van Impe zaten rond de tafel. Aquila-voorzitter Rudi van Bommel opende de bijeenkomst door ieder welkom te heten. In zijn openingswoord haalde hij aan dat dit initiatief (dat tot in Brussel gekend is) zo stilaan een traditie geworden is en dat we dit zeker in stand dienen te houden. In naam van de voorzitter van Noorderkroon plaatste Lambert (secretaris) ook even woordje. Niet “bijna traditie, zoals Rudi het noemde, maar helemaal traditie. Een gevestigde waarde op de jaarlijks agenda van Noorderkroon-Achel. Onze secretaris nam meteen de gelegenheid te baat en inviteerde Aquila om volgend jaar bij ons op bezoek te komen. Voor het eerst in het nieuwe Michielshof! Na deze uitnodiging nam de VVS-voorzitter even het woord en loofde het initiatief. Voor hem was dit een uitgelezen kans om in één klap twee Limburgse kernen te kunnen bezoeken. Na de formele plichtplegingen kon de avond van start gaan. Noorderkroon kreeg, als bezoeker, de eer om de eerste voordracht te geven. Job nam de opdracht als fotograaf van dienst op zich.

Tijdens de verbroedering van vorig jaar was er na de bijeenkomst een informeel gesprek tussen onze secretaris en Nico Dejongh. Het gesprek ging over astrofotografie en Nico was eigenlijk benieuwd in de resultaten die we in deze discipline behaalden. Het gesprek werd afgerond met de vraag om een volgende keer eens iets te laten zien. Onze secretaris had dit nog in gedachte en maakt een PowerPointpresentatie en een film, alles onder de titel:

 

Veldwerk en Astrofotografie.

In een eerste deel van de uiteenzetting kregen de aanwezigen een presentatie over Noorderkroon in het algemeen voorgeschoteld. Wie zijn we, wat doen we en, in deze context heel voornaam, waarmee werken we en welke (bescheiden) resultaten kunnen we voorleggen? In de presentatie keken we naar de activiteiten van de Noorderkroners, buiten het vergaderlokaal. Naast de reguliere bijeenkomsten en astronomische uitstappen hebben we ook voldoende aandacht voor het veldwerk. Tenminste…….als het weer het toelaat!.

We houden ons bezig met verschillende disciplines en dragen onze kennis over op de nieuwkomers. Noorderkroon heeft voor het veldwerk een sterrenwacht ter beschikking. Locatie: Domein de Bever te Achel. Stalen toren, 13 m hoogte, bouwjaar 2000.Volledig vrijstaande (dubbele) mast van 15 m. Op de zuil kunnen verschillende koppelstukken voor diverse monteringen gezet worden. Onze sterrenwacht is de uitvalsbasis voor de kijkavonden. Soms, als het nodig is, gaan we  op verplaatsing. Binnen Noorderkroon vinden we mensen die bepaalde thema’s iets dieper uitwerken. Er zijn personen die zich (voornamelijk) bezighouden met waarnemen van planeten en manen, de Zon, deepsky en astrofotografie: (met specifieke voorkeuren)

De leden van Noorderkroon hebben, door de jaren heen, een mooie verzameling kijkers aangelegd. Heel bescheiden begonnen met kleine refractors, doorgegroeid naar grotere Newtons en grotere refractors. Er werden twee 25 cm Newtons volledig zelf gebouwd (incl. optiek). Tegenwoordig hebben we behoorlijk wat hardware onder de handen, al dan niet met GPS en GoTo-technieken. We gaven een kort overzicht van onze refractors, reflectors, catadioptrische kijkers etc. Omdat je alles naar een hoger level kan brengen werken we met oculairs uit het betere segment. Meestal is de kwaliteit van het oculair de bepalende factor of noem het de (meestal) zwakste schakel in het optische systeem. Daarom zijn we doorgegroeid van het goedkope Huygensoculair naar de betere Kellner- en orthoscopische oculairs……om dan de overstap te maken naar de Super-Plösslers en te eindigen bij de 100° beeldveld van Nagler’s Televue 13 mm  Ethos, een sensatie in het veld!!!

 

Al sinds geruime tijd is er binnen Noorderkroon interesse om datgene wat we zien te fotograferen. Deze interesse is uitgegroeid toen het besef kwam dat je met een foto meer zichtbaar kan maken dan je zelf in het oculair kan zien. Heel erg lang geleden “sukkelden” we met opgewaardeerde analoge films. Miserie troef!! Tegenwoordig gaan we digitaal…… een nieuw (snel) tijdperk is aangebroken! En wij doen ons voordeel!!!!

Astrofotografie met een telelens: we toonden de configuratie van Job, een parallactische opstelling en vergeleken deze met de configuratie van Lambert. We benadrukten de verschillen tussen twee configuraties, de equatoriale opstelling van Job en de Alt-Az Cassegrain van Lambert. Vooral de “downside” van een Alt-Az, die eigenlijk niet geschikt is om astrofotografie te bedrijven. We visualiseerden de effecten van beeldrotatie, gaven meteen de oplossingen en aansluitend waarom die oplossingen niet deugden (equatoriale wig en een field-derotator). Wat we ook hebben laten zien was hoe we de problemen dan wel aangepakt hebben. Niet alleen de hardware, maar ook de software kwam aan bod. Software in de vorm van de settings van de camera. Hier is heel veel te halen als je….de volledige afstelprocedure correct afwerkt. Onze secretaris benadrukte (weeral!!) de ernst en noodzaak van een correcte opstelling, afstelling is een beter woord. Is de kijker optimaal uitgebalanceerd? Is de kijker perfect uitgericht? En, ook voornaam, werk ik met goede camera-settings? (Lambert nooit, bleek wel, want hij blijft continue zoeken naar betere settings). Het allerbelangrijkste: scherpstelling! Al deze items kwamen even (en terecht) aan bod.

De presentatie eindigde met eenieder uit te nodigen te genieten van de resultaten van het door ons geleverde werk, met andere woorden; Lambert had een film van een dik half uur in elkaar gestoken, een film voorzien van astronomische sfeerbeelden (onze kijkavonden), Noorderkroners achter hun telescopen (nu weet je waarom Lambert die foto’s nodig had, hé?) en dan de astrofotografische resultaten die Job en Lambert realiseerden. De reeks werd ingedeeld in enkele “hoofdstukken”. Als eerste reeks zagen we de resultaten van de 10” Cassegrain, gevolgd door maanopnames doorheen dezelfde kijker om te eindigen met een reeks astro-composities die Lambert opstelde, volledig uit eigen opnames. De film vervolgde met een presentatie van de resultaten die Job kon voorleggen. We hadden de nadruk gelegd op het feit dat alle volgende opnames gemaakt werden met een telelens. De resultaten vielen zeer in de smaak. Helemaal op het einde van de film hebben we even de sluier gelicht en Aquila een blik gegund op de nieuwe configuratie van Lambert, de 12” Ritchey-Chretien op de Mesu 200-montering. Helemaal eindigen deden we met de mededeling dat Job wachtende was op zijn nieuwe kijker. Job deelde mee dat er een Planewave 12.5” op weg is naar zijn adres. Resultaten van deze nieuwe configuraties hebben we nog niet vrijgegeven, dat zal voor een volgende keer zijn!

Na het afsluiten van deze voordracht nam oud-voorzitter George Bleyen het woord: George wist dat onze kring, na het overlijden van wijlen Adriaan Claassen, in een serieuze dip heeft gezeten. Na  het zien van deze presentatie verwoordde George zijn (en ieders) appreciatie met de woorden: “Ik ben overdonderd!!!”. Een paar woordjes, maar boekdelen groot wat betreft waardering. George, bedankt voor uw lofbetuiging, het is een opsteker voor onze mensen die tijd en energie blijven steken in de vereniging. Tijdens de pauze wisselden VVS-voorzitter en Lambert tips en ideeën rond astrofotografie (Marik van Impe is ook een gedreven astrofotograaf). Het tweede gedeelte van de avond was voor Aquiliaan Jaak Geens. Zijn presentatie titelde "waaromp hebben ruimtevaartuigen geen achteruitkijkspiegels?".

Je kan dit verslag vinden op de website van Aquila-Lommel en opgenomen door onze secretaris op Noorderkroons webstek: http://noorderkroon-Achel.skynetblogs.be/            (LBe)

 

Deel deze pagina

Reageer