Noorderkroon - AchelSterrenkunde voor iedereen. Ook voor u!!! Noorderkroon zet zich intensief in om sterrenkunde te populariseren!

U bent hier

Eerste kijkavond van 2013

Eindelijk, na weken, zeg maar maanden, kregen we van de weersvoorspellers het licht op groen. Groen, want na een zeer lange periode van regen, bewolking, mist en dergelijke, zou de bewolking openbreken en de sterren terug zichtbaar worden. Weg met het chagrijn van het slechte weer en het te lange wachten en vol goede moed de auto volgeladen om er een lap op te geven. De weersvoorspellers waren een beetje euforisch, we kregen een 10/10 wat betreft kijkcondities.

Paul was als eerste aanwezig op de sterrenwacht en hielp Job met het opstellen van de PlaneWave. Lambert arriveerde als tweede met z'n AT12RC, gevolgd door onze voorzitter met de Skywatcher en Tony die zijn lenzenkijker opbouwde op de sterrenwacht. Resultaat: drie kijkers in het veld en een Skywatcher refractor onder de koepel. We konden er aan beginnen!!Eerste punt dat opviel was dat het afstellen van de kijkers moeizaam ging omdat er weinig afstelpunten voorhanden waren in de duisternis en dat na een lange onderbreking alle stappen van opbouwen en afstellen wat trager gingen. Rust roest, dus ook in de sterrenkunde! Naarmate de avond vorderde kwamen meer en meer Noorderkroners het waarnemingsveld verkennen en werd het, ondanks de koude, een gezellige boel. Jupiter kon op veel bijval rekenen; de equatoriale banden van de planeet kwamen heel mooi in beeld en het spel van de manen  Ganymedes, Europa en Callisto boeide elke waarnemer. Io kwam iets na 20.15u achter Jupiter uit en daarmee zagen we vier maantjes op een rij; twee aan de linkse kant, twee aan de rechtse kant.

Rond middernacht gingen alle lichten uit (behalve de lintverlichting) en de seeing verbeterde deels. Jammer was dat we geen open hemel hadden. Doorheen de nacht bleven wolken ons zicht vertroebelen en kregen we meer en meer de indruk dat er toch nog een hele boel vocht in de lucht hing. Het beeld in de kijkers bevestigden onze vermoedens; er was zo goed als geen contrast wat maakte dat de zwakkere objecten behoorlijk moeilijk waar te nemen waren. Job merkte meermaals op dat elke opname die hij maakte verdronk in de rode strooilicht-gloed. Hoedanook, we genoten van sprankelende beelden, we keken dwars door NGC 2158 (de begeleider van opensterrenhoop M35 in de Tweeling. We wierpen een (moeizame) blik op de Paardekopnevel, Job maakte een schitterende opname van de Krabnevel en we bekeken nog tal van andere objecten. Rond 02.00u kwam Fons de nog aanwezige Noorderkroners een hart onder de riem steken en middels een “drupke” de inwendige temperatuur een beetje opdrijven. Dat het echt koud was viel op toen we alles gingen afbouwen: alles begon dicht te vriezen door de hoge luchtvochtigheid en zat onder het ijs. Het zou weer een hele klus worden om daags nadien alles terug droog te krijgen. Nog snel even de batterij van Fons zijn auto reanimeren en toen konden de laatste deelnemers huiswaarts keren. We hadden gehoopt door te kunnen werken tot aan de ochtendschemering, maar hebben het niet gered. De elementen waren tegen ons.  Maar kom…. we hebben ons ding weer kunnen doen! Sommige zaken werden geëvalueerd en aangepast, andere zaken genoteerd ter verandering.  We gaan er zeker sterker uit komen en hopen dat we tijdens de eerstvolgende kijkavond meer stabiliteit in de weersomstandigheden zullen hebben. De eerste kijkavond van 2013?  Een mooie binnenkomer! De tweede……komt eraan!!!!  Tot dan!

                                                                                                                                                                                                                                                             Lambert Beliën

Deel deze pagina

Reageer