Noorderkroon - AchelSterrenkunde voor iedereen. Ook voor u!!! Noorderkroon zet zich intensief in om sterrenkunde te populariseren!

U bent hier

Noorderkroon-Achel: Astro-composities door LBe.

Wat te doen als het bewolkt is? Een beetje stoeien met gemaakte opnames! Een greep van astro-composities gemaakt door Lambert Beliën. Alle opnames zijn van eigen hand. Dag en nachtopnames gecombineerd, bewerkt met Photoshop Elements.

Gebruikte techniek? De nachtopnames; dat spreekt voor zichzelf. De voorgronden, da's een ander verhaal. We bekijken eens een specifieke foto zoals bvb de Napoleonsmolen te Hamont-centrum: in de onmiddellijke omgeveing van de molen ligt een verbindingsweg met enorm storende verlichting. Op een steenworp vandaag staat een winkelcomplex; ook enorm veel verlichting. Een nachtopname maken van de molen met een sterrenhemel op de achtergrond? Mission Impossible!!

Hoe dit op te lossen?  Zoals eerder geschreven, de nachtopnames van de sterrenhemels worden uiteraard getrokken op de daarvoor bestemde locaties; donker en totaal geen strooilicht. Eeen beetje aandacht naar de compositie van de foto is wel nodig: sterren, enkel en alleen sterren. Waarom? Dat wordt seffens wel duidelijk!

Ok, we hebben enkele mooie achtergronden van sterrenhemels (mss een mooie melkweg?). Nu gaan we overdag de molen fotograferen. We zoeken een goede invalshoek en proberen zoveel als mogelijk extreme schaduwpartijen te vermijden. We zorgen dat de molen pêrfect in beeld is. Geen delen van de molen buiten het kader, dat zou het inschalen straks bemoeilijken. Nu gaan we de dagopname van de molen en de nachtelijke sterrenachtergrond openen in een beeldbewerkingsprogramma zoals bvb Photoshop Element. We "knippen" de molen helemaal uit, zorgen dat dit heel correct gebeurd en gaan de uitsnede als een nieuwe laag boven op de sterrenhemel leggen. We hebben aandacht voor de positie en de grootte van de molen in deze afbeelding. Eenmaal dat gedaan is gaan we zorgen dat dag- en nachtopname overeenkomt. Dat wil eigenlijk zeggen dat we het contrast en de helderheid van de dagopname van de molen moeten gaan terugbrengen naar een realistische nachtopname. Is niet meoilijk, maar je moet er een beetje mee oefenen en een beetje het gevoel van "ja, dat is het!" proberen te vinden. Daar is geen regel op te plakken. Eenmaal de helderheidscurves van beide afbeeldingen overeenstemmen kan je nog een trukje gebruiken om een heel slimme overgang te bewerstelligen. Gebruik in Elements onder de randeffecten "Rembrand donker" en je zal zien dat je randen minder scherp en ietsje donkerder worden. Je ziet beide afzonderlijke afbeeldingen in elkaar overvloeien. Gebruik deze settings met mate. Langzaam invloeien is beter dan hard invloeien, je ziet wat er gebeurd. Natuurlijk hoef je jezelf niet te beperken tot het samenvoegen an slechts twee elementen, je kan zover gaan als je wil.

Een mooie bezigheid als het weer ons verplicht binnenshuis te blijven, maar......fair is fair, dus: gebruik enkel en alleen je eigen opnames en, heel voornaam: vermeld ten alle tijden dat het compositiefoto's zijn als je die presenteerd of publiceerd. Eerlijk is eerlijk en eerlijk duurt het langst. Ook bij ons amateur-astronomen!

Hieronder een greep uit mijn eigen collectie van astro-composities:

Deel deze pagina

Reageer