Noorderkroon - AchelSterrenkunde voor iedereen. Ook voor u!!! Noorderkroon zet zich intensief in om sterrenkunde te populariseren!

U bent hier

Noorderkroon & Perseiden 2012

11 augustus 2012; Noorderkroon komt uit de zomerstop met de Perseiden. Terwijl nogal wat leden in het buitenland vertoeven hebben we toch, in navolging van alle voorgaande jaren, de zomerstop officeel beeindigd met het waarnemen van de Perseiden. Sommige van onze leden hebben er een drie-daagse (van schemering tot schemering) van gemaakt. Eénmaal puur fotografisch (camera op een vaste opstelling), eenmaal met twee grotere kijkers (12.5" Planewave en AstroTech 12"Ritchey Chretien op een Mesu 200) en tenslotte op tijdens de nacht van 11 op 12 augustus met de volgende bezetting:

12" Planewave , 20 cm Skywatcher en 10" Schmidt Cassegrain. We hebben serieuze pogingen ondernomen om heel zwakke meteoren door de kijkers te fotograferen. De nabeschouwing leerde ons dat we meer geluk hadden met de camera's die met een standaarlens op de hemelbol gericht stonden. Gebruikte camera's: Canon EOS, FujiFilm Finepix S5Pro, Nikon D7000 en nog een FujiFilm FinePix S3Pro. Op de opnames telden we een 50-tal treffers; niet slecht voor deze poging! Tijdens de nacht van 11 op 12 augustus zijn twee meteoren het vermelden waard; eentje recht door het zenit (23.00u) gaf een spectaculair nalichtend spoor. Een andere vermeldenswaardig exemplaar trok een fel nalichtend spoor om 02.41u door het sterrenbeeld Taurus. Het spoor was zo helder dat de fotograaf de tijd had om de camera te richten en drie opnames te schieten, een tijd van 2 volle minuten! Dat is naar mijn weten extreem lang! Op alle opnames was aan de hand van contrails heel goed te zien dat er zeer weinig beweging in de bovenste luchtlagen te zien was. Met belichjtingen van 30 seconden per opname (en dan nog eens 30s ruisonderdrukking alvorens de volgende opname gemaakt kon worden), waren de verplaatsingen van zeer ijle contrails zeer gering. Het was dan ook een uitzonderlijk mooie en stabiel nacht. Veel beter dan de nacht daarvoor, want toen dreef het vocht van de kijkers!

Tegen de ochtend merkten we een heel kleine verhoging in activiteit, doch het gemis van sectorwaarnemingen (onderbemand) maakte dat we niet kunnen oordelen of het nu goed was of niet. Hoedanook, we hebben ons geamuseerd en we kregen wat we vroegen: meteoren, satellieten en het ISS!  Misschien kijken we wel eens wat de tweede golf van Perseiden, later deze maand, gaan doen?

 

Deel deze pagina

Reageer