Noorderkroon - AchelSterrenkunde voor iedereen. Ook voor u!!! Noorderkroon zet zich intensief in om sterrenkunde te populariseren!

U bent hier

Vakantie & Sterrenkunde.

Noorderkroon heeft enkele dagen geleden, naar jaarlijkse gewoonte, de zomerstop ingezet. Net als voorgaande jaren merken we dat tijdens de activiteiten van de maand juni meer en meer Noorderkroners al richting vakantiezon vertrokken zijn (je zou voor minder....). Omdat onze mensen veel tijd en energie steken in een activiteit, is het dan ook een logische stap dat er, bij hoge afwezigheid, een zomerpauze ingelast wordt. Ook zo bij Noorderkroon-Achel.

We moedigen onze leden aan om, ook al zijn ze op vakantie, toch de sterrenkunde hoog in het vaandel te houden. Verre reizen scheppen opportuniteiten waar, naderhand,  ieder van mee zou kunnen genieten, tenminste als er een beetje extra aandacht aan gegeven wordt. Hoe verder weg, hoe interessanter de hemel wordt. Je ziet dingen die we hier zelden of nooit zien, je bekijkt dingen vanuit een andere hoek, etc. We hebben in het verleden al sterrenkundige reisverslagen gekregen van Mexico, Verenigde Emiraten, Caraiben, Frankrijk, Duitse Alpen, Nepal, Spanje, Canarische Eilanden, noem maar op. Steeds snoepjes om "U" tegen te zeggen. Het is verwonderlijk hoe inventief men is als men op vakantie is. Je hebt dan meer dan waarschijnlijk niet de ganse uitrusting bij en je wil toch iets overbrengen. Creatief zijn is de boodschap! Wij, Noorderkroners, hebben al méér dan eenmaal bewezen dit te kunnen zijn. We hebben zelfs een rubriek "Reisverslagen" in het leven geroepen om onze leden te stimuleren "anders" op vakantie te gaan. Eén nachtje (of een deel daarvan) spenderen aan sterrenkunde in plaats van terassen of slapen is geen onoverkomelijke prijs!

Sommige van onze leden gaan een stapje verder: naast de reguliere jaarlijkse reis naar het buitenland (met het gezin en/of vrienden) zijn er nog extra uitstappen. Meestal zijn dat perfect georganiseerde expedities naar het buitenland. Wat gaat mee aan aparatuur? Zowat bijna alles! Ganse wagen volgestouwd met waarnemingsinstrumenten (1 persoon per wagen + eigen aparatuur = tsjokvol geladen) en dan op weg naar de vaste buitenlandse waarnemingstek. De hotelier terplaatse kent ons al en weet dat ons dagritme helemaal verschoven ligt. Alles wordt er op aangepast. De zomermaanden, ondanks het feit dat het maar heel korte nachten zijn, lenen zich uitstekend voor dergelijke uitstappen. De temperaturen zijn aangenaam, het is droog (...) zodat een poosje op de grond liggen in de één of andere hoogst ongebruikelijke (waarnemings-)stand ook best te doen is. En misschien nog het voornaamste van alles: we kunnen in het zuiden een El Dorado aan Deepsky-objecten vinden waar we al een gans jaar op gewacht hebben. Het blijft toch iets hebben, dat centrum van ons melkwegstelsel!

Een "normale" dagindeling? Tegen de morgen ontbijten (da's het enige normale aan de dag), dan slapen tot een stukje in de namiddag, een beetje wandelen in de omgeving (hoofd leegmaken), dan alles in gereedheid brengen om tegen een uur of zes s'avonds terug uit te rukken, richting waarnemingsplaats. Opbouwen in de schemering (tijd en licht om nog enkele dingen te tunen) en dan tot aan de ochtend gas geven! Dat is pas vakantie! Enjoy!!!

Deel deze pagina

Reageer