De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

100 jaar vrouwelijke FRAS

In januari 1916 verkoos de Royal Astronomical Society voor het eerst vrouwen als Fellows en datzelfde jaar mochten tien vrouwelijke astronomen de titel FRAS dragen. Een historische zet die geen moment te vroeg kwam aangezien in Groot-Brittannië reeds enkele vrouwen een belangrijke rol hadden gespeeld in de sterrenkunde, waaronder Margaret Lindsay Huggins en Caroline Herschel!
Binnen de RAS won Caroline Herschel als eerste vrouwelijke astronome de prestigieuze gouden medaille, pas veel later gevolgd door Vera Rubin (1996) en Carole Jordan (2005). In 1989 verkreeg Jocelyn Bell-Burnell de RAS prijs voor haar ontdekking van pulsars in 1967 (waarvoor Antony Hewish en Martin Ryle de Nobel prijs Fysica kregen in 1974). Dankzij de 100ste verjaardag van de verkiezing der vrouwelijke Fellows, wordt het werk van vrouwen in de sterrenkunde dit jaar extra in de kijker geplaatst. Intussen is menig amateur-astronoom bekend met namen als Debra Fischer,  Linda Morabito, Carolyn Shoemaker, Jill Tarter en Sara Seager.
Ook uit de lage landen ontsproten bekende vrouwelijke astronomen; Connie Aerts, Leen Decin, Patricia Lampens en Ewine Van Dishoeck. Deze laatste werd tijdens de driejaarlijkse algemene vergadering van de Internationale Astronomische Unie (IAU) verkozen als nieuwe President-elect van de organisatie. Momenteel maken vrouwen ongeveer 15% uit van de IAU-leden.
Wereldwijd telt de RAS 3000 Fellows, amateur- en/of professionele astronomen die worden voorgedragen omwille hun bijdrage tot de sterrenkunde en door de RAS council tot Fellow worden verkozen en de titel FRAS mogen gebruiken. Hiervan maken vrouwen ongeveer 22% uit...

Leden van het grote publiek krijgen de mogelijkheid om Friend van de RAS te worden om tevens gebruik te kunnen maken van de unieke RAS bibliotheek en wetenschappelijke voordrachten bij te wonen gegeven door bekende astronomen.
In 2020 viert de RAS haar 200ste verjaardag !

Meer info:
https://www.ras.org.uk/images/stories/press/people/aag_57119.pdf

http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-astrogeschiedenis/nederlandse-astronome-wordt-32st...

 

 

Reageer