Binnen deze werkgroep worden sterbedekkingen door de maan, planeten en planetoïden bestudeerd.

U bent hier

Werkgroep Bedekkingen

Mag ik jullie de ‘oudste’ werkgroep van de vereniging voorstellen?

De stichting of moet ik verduidelijken de eerste roerganger aan het hoofd van de werkgroep “sterbedekkingen” zo heette de werkgroep vroeger was Jean Meeus.  Hij maakte de dienst uit van 1969 tot juni 1976. Hij was de drijvende kracht achter het geheel van het berekenen en uitvoeren van sterbedekkingen aan de maanrand.

Sporadisch maakte hij ook rakende sterbedekkingen mee die georganiseerd werden door Jean Bourgeois, lid  van de Franstalige tegenhanger van de VVS namelijk APEX. Bourgeois was een crack in het waarnemen van zulke events en heeft zeer veel impact gehad op de latere werkgroepleiders van de sterbedekkingen in de VVS. Hij was ook de eerste die videobeelden maakte van rakende sterbedekkingen. Deze beelden werden als documentatie en leden werving gebruikt. 

Jean Meeus was uiteraard mee met zijn tijd maar vond het toch welletjes en hij zocht iemand om zijn geesteskind aan over te laten. Willy Verhaegen uit Wetteren was van juli 1976 tot december 1978 de geschikte persoon om Jean Meeus te ontlasten en de taak voor het leiden van de werkgroep op zich te nemen.

De sterbedekkingen aan de maanrand vormden de hoofdbrok van zijn taak en de eerste schuchtere expedities naar rakende bedekkingen in VVS verband zagen het levenslicht. Natuurlijk onder het waakzame oog en begeleiding van Jean Bourgeois. Het was ook onder zijn vleugels  dat ik de latere en tot hiertoe de langst zittende werkgroepleider van de VVS mijn eerste stappen heb gezet in het bedekkingswereldje. De eerste sterbedekkingen door  Planetoïden werden uitgevoerd. De samenwerking met Greenwich in Engeland een must om de geklokte sterbedekkingen aan de maanrand door te geven zodanig dat ze verwerkt konden worden was van zeer groot belang en werd door Willy Verhaegen nauwgezet opgevolgd. 

Willy Verhaegen moest eind december door tijdsgebrek op zoek naar een opvolger om de werkgroep verder te leiden.  Zijn zoektocht naar een geschikte opvolger vond zijn einde in Limburg waar hij Roger Laureys kon strikken om de taak op zich te nemen. Roger Laureys zou werkgroepleider worden in januari 1979 tot november 1982.

De tak sterbedekkingen aan de maanrand werd uitgebreid door het feit dat de werkgroep duidelijk uitgegroeid was tot een volwassen telg een 25 tal waarnemers zorgden voor de nodige gegevens en metingen van zeer grote nauwkeurigheid iedereen tevreden natuurlijk. De expedities naar rakende sterbedekkingen werden nu ook in het buitenland uitgevoerd Nederland en  Frankrijk waren de actieterreinen. De sterbedekkingen door Planetoïden stonden meer en meer op het programma. De eerste gelukte events waren toen echte wonderen…denk U in, in de schaduw staan van een ster die bedekt wordt door een rotsblok ergens tussen Mars en Jupiter onvoorstelbaar voor die tijd. Tevens werd er onder impuls van Jean Meeus ook metingen uitgevoerd aan eclipsen van Jupiter maantjes!

De werkgroep sterbedekkingen had door al deze ontwikkelingen zijn beste tijd gehad. De vlag dekte de lading niet meer een naam aanpassing drong zich op het werd “Werkgroep bedekkingen” .

Contactinformatie

Pierre Vingerhoets
Bruinbeekstraat 18
2820 Bonheiden
Tel: 015 63 87 68