De Werkgroep deep-sky verenigt alle waarnemers die interesse hebben in het visueel observeren van deep-sky objecten.

U bent hier

Werkgroep Deep-Sky

De Werkgroep deep-sky heeft als doelstelling om alle waarnemers die interesse hebben in het visueel observeren van deep-sky objecten te verenigen, te begeleiden en te ondersteunen in hun interesse.

De start van de werkgroep ligt ondertussen meer dan 15 jaar achter ons. Op 20 januari 1996 werd de Werkgroep Deep Sky tijdens een meeting in Leuven opgericht.

De Werkgroep heeft een messier en een Herschel-400 project. Met dit project proberen we waarnemers te stimuleren om vaker hun telescoop boven te halen en te kijken. De werkgroep heeft ook een waarneemformulier ontwikkeld.

Tussen 1996 en begin 2004 publiceerde de Werkgroep 32 nummers van Distant Targets waarvan u alle gearchiveerde nummers kan terugvinden onder de rubriek Distant Targets. Deze tijdschriften hebben nog niks van hun actualiteit verloren en zijn nog steeds een bron van massa's nuttige informatie die iedere waarnemer nog steeds kan gebruiken.

Deepskylog is een schitterende databasetool die je kan gebruiken om observaties te gaan consulteren en meer zelfs, om eigen waarnemen toe te voegen en te gaan vergelijken met resultaten van andere waarnemers. Maar het is veel meer dan dat, Deepskylog is een complete tool die je helpt bij het selecteren van objecten en het voorbereiden van waarnemingssessies.

Korte Historiek

  • 20 januari 1996: Een vergadering van een 20 tal deepsky waarnemers groeit uit tot de startvergadering van de huidige werkgroep Deepsky
  • Stefaan Van De Rostyne wordt de eerste werkgroepleider en tijdens het voorjaar van 1996 wordt het eerste nummer van Distant Targets gepubliceerd: 24 pagina's vol met waarnemingen, tips en zelfbouw. De oplage bedraagt 28 exemplaren.
  • Grote Dobsons zijn de hype van die periode: 30+cm telescopen duiken overal op en enkele amateurs gaan voorbij de kaap van de 50cm. De bezitters gaan op zoek naar de limieten van wat visueel haalbaar is.
  • Starparty's worden vrij populair en iedere club organiseert er wel eentje: StarPaw, Starnights, Winter Astro Kamp, Swimming Pool Starparty, Boogie Woogie Starparty...en ga zo maar door.
  • Begin 1998 geeft Stefan Van De Rostyne de fakkel door aan Willy Vemeylen die vanaf dan de functies van werkgroepleider en hoofdredacteur zal combineren tot december 2003. De oplage van Distant Targets is gestegen naar 100 exemplaren.
  • De opmars van de CCD camera is niet te stuiten en vele visuele waarnemers zullen tegen het begin van de 21ste eeuw kennis maken met deze technologie en er zelfs definitief naar overstappen. De interesse in Dobson telescopen begint af te nemen.
  • In 2002 wordt Starnights voor de eerste maal georganiseerd en wordt het jaarlijkse terugkerende topevenement van de Werkgroep Deepsky. In 2010 besluit de Werkgroep zich terug te trekken uit de organisatie.
  • In december 2003 wordt Kurt Christiaens de werkgroepleider.
  • Begin 2004 wordt een laatste en memorabel nummer van Distant Targets gepubliceerd: volledig gedrukt en met een kleurenkaft. Gedurende 8 jaar werden 32 nummers (bijna 900 bladzijden) gepubliceerd en werden 150 lezers bereikt.
  • Eind 2004 komt de eerste versie van DeepskyLog online.
  • Begin 2010 wordt Jan Vanautgaerden de nieuwe werkgroepleider.
  • In juni 2011 wordt Kurt Christiaens de nieuwe werkgroepleider.
  • Op 27 oktober 2012 wordt een eerste maal 'de Deep-Sky Dag' georganiseerd.