Welkom op de website van de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw. Verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig !

U bent hier

Nacht van de Duisternis 2010: groot succes!

 

2010-10-23 Hieronder een integrale weergave van de verslagjes van een aantal activiteiten voor Nacht van de Duisternis:

Deze keer werd het Europlanetarium gevraagd om “buitenshuis” op niet minder dan zes waarnemingsplaatsen in Limburg, telescopen en sterrenwachters te organiseren; en dit te Dilsen-Stokkem, Halen, Ham, Meeuwen-Gruitrode, Tongeren, Zonhoven en natuurlijk ook bij ons in Genk.

Dilsen-Stokkem: De locatie was op het domein Bergerven te Opoeteren. Het begon veelbelovend met in de verte  een opklaring  maar gaandeweg  werd de hemel grijzer en grijzer. Niettemin zijn er ongeveer 150 personen komen kijken en ze waren natuurlijk een beetje ontgoocheld vanwege de bewolkte hemel. Toch hadden enkelen de kans om een glimp van de maan te zien, maar de pret heeft niet langer geduurd dan een 15-tal minuten. Algemeen kunnen we stellen dat de bezoekers toch tevreden waren en stelden veel vragen..........en ze beloofden om het Europlanetarium eens te komen bezoeken........dus hoop doet leven  en volgende keer beter. Mathieu Pannemans, Erik Pannemans en Angelo Luja.

Halen: In de buurt van het “Driesterrenpunt” nabij Loksbergen waren ongeveer 40 bezoekers. Opgedaagd. Hugo Ruland (Lichtenknecker Optics) had 2 telescopen bij en Fernand Martens deed de uitleg.

Ham: Ondanks het regenachtige weer, mochten we een 40-tal bezoekers in het natuurgebied “De Rammelaars” in Ham verwelkomen. Zo’n 15 personen woonden de lezing over biodiversiteit bij, gepresenteerd door Jos Gysels van Natuurpunt, de anderen trotseerden de modder en waagden zich aan de “dwaallichtjestocht”. Tussen de wolkenvelden door kon men met een 35cm Dobson-telescoop de maan en Jupiter observeren. Later op de avond werden we verrast door een grote opklaring. Diegenen die tot dan gebleven waren, hebben het zich zeker niet beklaagd.  De weersomstandigheden in acht genomen, spraken Erik Grosemans en Guido Gubbels van een geslaagde editie.

 

Meeuwen-Gruitrode: In totaal 137 wandelaars hebben de “Nacht van de Duisternis” ontdekt. In de buurt van “Aen de Bullen” was een wandelroute uitgestippeld deels in de heide van het schietveld van het leger met verschillende haltes met “nachtactiviteiten”. Er werden groepjes van zo’n 20 personen gevormd die met een gids op wandel gingen en onderweg Lena Martens, de heks van de Duisternis tegenkwamen, iets verderop vertelde Quiri Schrooten het duistere verhaal van de “Lieve-Vrouwkes” van Meeuwen, Philippe Plessers van de milieudienst had een infostand over lichthinder omringd door opgezette nachtdieren én “nachtgeluiden”. Onder het motto “Ne huip te koekeloere” verzorgde Jan Broeckx en zijn toneelgezelschap een nachtelijke animatie met heksenkoekjes en soep. Verder op de wandelroute stonden Wim Cuppens en Jo Palmers onder een tent opgesteld met een Celestron-C8 telescoop in de buurt. Op een tafel lagen folders van het Europlanetarium samen met een maanglobe en enkele sterrenkaartjes. Rond 20u30 kwam de eerste van 6 groepen langs. Voorheen was het steeds bewolkt geweest en we hadden de telescoop gericht op de zendmast van Genk maar toen de eerste groep kwam, begon de bewolking open te breken en kon men plots de maan en Jupiter zien. De wandelaars waren erg enthousiast en genoten van de maan doorheen de telescoop. Ook toen de tweede groep, met de burgemeester van Meeuwen erbij, kwam, kon men nog genieten van de maan. Maar helaas, het bleef bij een tijdelijke opklaring en de burgemeester was wel degelijk de laatste die de maan door de telescoop heeft kunnen bewonderen. De wolken schoven dicht en de maan liet zich die avond niet meer zien. Er zat niets anders op als de telescoop te richten op de zendmast van Genk (met de rode lichten). De sfeer was er niet minder op, de wandelaars bleven enthousiast. De laatste groep kwam bij ons langs rond 22u30. Samengevat, het was een zeer leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.

 

Tongeren: Paul Denis, lid van de milieuraad van Tongeren had een stadswandeling uitgestippeld met de sterrenkijkpost aan de atletiekpiste “De Motten”. Er waren twee Tongenaren met een telescoop opgedaagd naast de 25 cm en 35 cm Dobsontelescopen van leden van het Europlanetarium. De openbare verlichting van de stad werd wel uitgedaan maar als je van op een appartement boven Tongeren keek zag je door de verlichting van de nabijgelegen autoweg en de door de bewolkte hemel de weerkaatste geel-oranje lichtgloed  boven de stad! Het bleef bewolkt en er was “niks te zien”, een 25 tal gegadigden hebben de klok op de basiliek van nabij kunnen begluren. De waarnemingsplek was verrassend “goed” te noemen niettegenstaande haar ligging nabij het centrum van Tongeren. De Tungri van dienst waren Jan Bormsius en Oger Colsonius.

 

Zonhoven: Aan de rand van het natuurgebied “Molenheide” te Termolen-Zonhoven verzamelden een 40-tal deelnemers aan de lokale hondenschool. In het lokaal stond een infostand van het Europlanetarium opgesteld en waren er grote panelen over lichthinder en haar invloed op mens, fauna en flora. Guido Pirotte (neef van Eddy Pirotte, voor wie hèm kent) had een nachtelijke wandelzoektocht uitgestippeld doorheen het natuurgebied, hijzelf vertelde een verhaal over lokale trollen en boskabouters aan de Holsteen. In de nabijheid van de zandgroeve achter de hondenschool, op een groot open veld gedeeltelijk omringd door bomen stonden de 11-cm Newton telescoop van Donato Noviello en een 15-cm Newton telescoop van Seppe Canonaco opgesteld tezamen met een reuzenbinoculair B14 X 100. Net toen de eerste groep toekwam begon de hemel open te trekken en hebben we even de belangrijkste sterrenbeelden aangeduid waaronder aandacht voor  Cassiopeia, het adoptiesterrenbeeld van Zonhoven. Gedurende ongeveer 30 minuten konden we naar Jupiter en de maan kijken en toen het terug bewolkt werd hebben de wandelaars onder begeleiding van Eveline en Luc Mahieu, een draaibare sterrenkaart in elkaar geknutseld waarna we het gebruik ervan hebben uitgelegd met enkele toepassingen. Net toen de eerste groep haar wandelzoektocht hervatte kwam de tweede groep eraan en klaarde het terug even op en konden ook zij net de maan en Jupiter bekijken. We zijn op post gebleven tot 23 uur, in de hoop dat het alsnog zou opklaren, maar niet dus.

Genk: Op het Europlanetarium was de jongerenwerking JVS-Descartes op post met drie telescopen op het waarneemplatform en de grote refractor van de sterrenwacht werd door Maarten Panis bemand. Pieter-Jan Dekelver had een uitgebreide stand over lichthinder voorzien naast de gebruikelijke infostand van de jongerenwerking. Ondertussen waren er zo’n 70 wandelaars die deelnamen aan de twee avondwandelingen begeleid door een natuurgids. Tegelijker tijd vond ook de prémière plaats van “Violent Universe”, van al het volk dat op het Europlanetarium rondliep, schatten de jongeren dat er slechts een 21-tal bezoekers voor de nacht van de Duisternis kwamen. Helaas hebben ze er maar eventjes naar Jupiter en de maan kunnen kijken. Verder waren er ook leden van het Europlanetarium al dan niet op eigen initiatief naar de activiteiten in Holsbeek en Lanaken  gegaan met hun telescoop.

In totaal zijn er 523 interesseerden op de door het Europlanetarium begeleidde sterrenkundige activiteiten tijdens de Nacht van de Duisternis 2010 aanwezig geweest. Op vele plaatsen vond de organiserende milieudienst of toeristische dienst van desbetreffende gemeente onze aanwezigheid en inzet heel tof en voor herhaling vatbaar.

 Seppe Canonaco, Manager Nacht vd Duisternis voor het Europlanetarium.

Hallo allen,

De groep Klein Brabant was ook aanwezig in het park van Belair te Willebroek met o.a. Rik, Fons, Staf, Hendrik en ikzelf.

 

Rik gaf een demo over de registratie van meteoriden op zijn laptop. Fons en ik hadden onze verrekijker mee op statief waarbij

 

afwisselend op de maan (1e kwartier) en Jupiter en zijn 3 zichtbare satelieten (Ganimedes stond toen juist voor de planeet.)

 

Iemand vroeg me of het Jupiler was dat in het beeldveld stond!

 

Staf en Hendrik gaven ook uitvoerige uitleg over de nachthemel en vooral het herkennen van de poolster, de grote beer en verschillende constellatie's.

 

Ik schat dat er toch minstens 50 man en ook wat kinderen kwamen opdagen, en de interesse was zeer groot. De maankraters aan de terminator gaf vooral een "waow" bij de meeste mensen.

 

Velen wisten niet dat een verrekijker ook 's nachts kon gebruikt worden om naar de hemel te kijken.! Iemand vertelde dat de buren nogal zouden opkijken moest hij in het donker met een verrekijker zou rondlopen. :-\!

 

Met een kleine kijker hadden we nog meer kunnen laten zien natuurlijk, maar die was er niet. Kortom, het was een groot succes en het weer was tenminste van de partij en de interesse en het enthousiasme was groot.

Groeten,

 

JPi. Jacquet

Ondanks het regenachtig weer, mochten we in het natuurgebied in Ham een 40-tal bezoekers verwelkomen. Zo’n 15 personen woonden de lezing over biodiversiteit bij, de andere trotseerden de modder en waagden zich aan de  “dwaallichtjestocht”. Tussen de wolkenvelden door kon men met een 35cm Dobson de maan en Jupiter observeren. Later op de avond werden we verrast door een grote opklaring.

Degene die tot dan gebleven zijn, hebben het zich zeker niet berouwd. Omdat de gemeente alle straatverlichting en verlichting op monumenten gedoofd had, nam ik een experimentje met de sqml. Uit mijn achtertuin, waar ik normaal een waarde van 19.16 kon meten, haalde ik nu 19, 67. De maan was toen nog niet helemaal onder. Met een aarzelende start, werd het toch nog een geslaagde editie.

 

VVS Scheldeland stond opgesteld te Oudenaarde. In samenwerking met het Sint Bernardus college en met de plaatselijke fysica leerkracht Jan Porrez (die daar met veel enthousiasme in de derde graad het keuzevak astronomie geeft) stonden we voor de gelegenheid met vijf telescopen opgesteld op de speelplaats Binnen in het ICT lokaal werd door Jan een presentatie gegeven over astronomie en lichthinder, en waren er tentoonstellingen van VVS Spacepage, posters van de werkgroep lichthinder en infoborden van VVS Scheldeland.

 

Ondanks de aanhoudende bewolking in het eerste deel van de avond, mochten we tot 23u een constante stroom bezoekers ontvangen. Vooral veel kinderen en ouders, die door de school geïnformeerd waren, maar ook geïnteresseerden van buiten de school.

Opnieuw erg opvallend: kinderen van rond de 8 en 12 jaar zijn erg nieuwsgierig, enthousiast en blijven vragen stellen. Er waren ook veel koppels met kinderen die dan ook de hele avond bleven. Twee adolescenten waren sterk geïnteresseerd om met de hobby te starten en lonkten dan ook naar de 20cm SkyWatcher dobson, die prachtige beelden toonden van de maan,Jupiter, plus maanovergang en een aantal deepsky objecten, die ondanks deheldere maan goed te zien waren. Er werd hen veel praktische info meegegeven en de raad zich bij een lokale club aan te sluiten.

Toen rond 21u de bewolking stilaan wegtrok, konden we het publiek volop beelden tonen van de maan, Jupiter (waarbij het ons opviel dat de lokale seeing erg goed was, de GRS was voor beginnende waarnemers goed te zien) en tal van deepsky objecten.

Een schatting van bezoekersaantal. Er stonden tijdens de opklaringen een tweetal uur aan een stuk lange rijen (>10m) wachtende bezoekers aan de verschillende telescopen, we werden bestookt met vragen en we konden pas na 23u een pauze nemen. Het bezoekersaantal lag zeker ruim over de 100

 

personen, da's zeker.

 

Een geslaagde sterrenkijkavond en Nacht van de Duisternis 2010! Met dank aan alle VVS Scheldeland leden en de schoolmedewerkers voor de inzet!

Met vriendelijke groeten,

Voor VVS Scheldeland,

Hallo,

Ook Beveren-Waas heeft gisteren zijn steentje bijgedragen tot de Nacht Van De Duisternis. Voor de gelegenheid werd het domein rond Hof ter Saksen ter beschikking gesteld door de gemeente voor het opstellen van de telescopen. De klemtoonverlichting, die normaalgesproken de kerk, kasteel Cortewalle en Hof ter Saksen verlicht, was gedoofd en aan het park zelf werd enkel een lamp ontstoken ter hoogte van de parking aan de ingang. In één van de gebouwen was een mooie tentoonstelling rond het leven van de vleermuizen te zien (die trouwens nu nog loopt http://www.beveren.be/nieuws/667/default.aspx?_vs=0_N&id=2093 ) en naast de oranjerie was de bioklas ingericht met laptop en beamer om mijn foto's te presenteren. In tegenstelling tot voorgaande jaren klaarde de hemel rond 20:00u helemaal op en werden de telescopen op verschillende objecten gericht waarvan de maan en jupiter tot de grootste blikvangers behoorden. In totaal mochten we vanaf 20:00u tot 23:00u zo'n 50-tal bezoekers verwelkomen. Niet echt een "overrompeling" maar wel een enthousiast publiek. Langs deze weg zou ik de mensen van AW Mercator nogmaals willen bedanken voor hun bereidwillige medewerking, het ter beschikking stellen van hun materiaal en hun deskundige uitleg aan de telescopen.

Mvg

Leo Van Hoyweghen

Zoals afgesproken is Aquila stipt om 1900 uur aanwezig op het terrein van Real Heesakker in Overpelt.

 

Overpelt, als inrichtende gemeente, heeft woord gehouden en nergens in de onmiddellijke omgeving is zelfs maar een klein lichtpuntje te ontdekken. Dank zij hun inspanning wordt het een echte nacht van de duisternis. Als nu de weergoden nog willen meewerken kan het niet meer stuk.

 

Op het terrein worden twee telescopen opgesteld om zo veel mogelijk elke wandelaar-bezoeker de gelegenheid te kunnen geven om door een kijker naar de sterren te kijken. Rudi heeft inmiddels binnen de apparatuur opgesteld om het , door hem ingekort, vervangprogramma te kunnen tonen. Dat werd door hem zo aangepast dat we een korte versie kregen, helemaal in het teken van het sterrenbeeld Walvis en de omgeving. Even later komt Peter Djoos nog aan. Hij heeft zijn reusachtige 37 centimetertelescoop meegebracht en dat toestel wordt bij de andere twee opgebouwd.  Om zeker te zijn dat het programma gekend is komt Rudi nog eens het mythologisch verhaal vertellen over de verliefde Cassiopeia en Andromeda die door het monster Cetus ( de Walvis ) gedood moest worden maar in extremis door Cepheus gered werd. Hij kan het verhaaltje zo mooi brengen dat je er de tranen van in de ogen zou krijgen. Zijn uitleg is nodig om de wandelaars duidelijk te maken dat de wandeling in het teken van de Walvis  staat ( het sterrenbeeld dat door de gemeente Overpelt geadopteerd werd ) en om te weten wat de sterrenbeelden er om heen er mee te maken hebben.

 

 Als de eerste groep wandelaars om 1920 uur arriveert blijkt de bewolking potdicht te zitten en er valt warempel af en toe een drupje neer. Daarom wordt de groep naar binnen gestuurd waar Rudi met zijn verhaal klaar zit. Tegen dat de groep weer buiten komt  wordt de Maan af en toe zichtbaar tussen de wolken en even later komt Jupiter door een gaatje piepen. Omdat er verder toch niks te zien is wordt besloten één telescoop vast op de Maan te richten en de andere twee op Jupiter, zo dat elke bezoeker in de gelegenheid is om de twee objecten waar te nemen zonder dat de telescopen opnieuw ingesteld moeten worden.

 

Op die manier slagen we er in de belangstellende bezoekers dat te laten zien wat ondanks de bewolking toch net kan. Voor het overgroot deel van de bezoekers blijkt dat zij vandaag hun eerste blik door een telescoop werpen. De kreten van verbazing zijn dan ook , voor ons, de mooiste beloning voor de inzet. De bergen en kraters op de Maan zijn een overweldigende ervaring voor iemand die dat de eerste keer ziet. Bij Jupiter zijn drie maantjes te zien en, in de kijker van Peter, is ook nog de schaduwvlek van een maantje te zien tusen de wolkenbanden op de planeet.  Naarmate de bewolking wat minder dicht wordt kan de vergroting van de telescopen opgevoerd worden waardoor de beelden stilaan spectaculairder worden. Onophoudelijk staan mensen aan te schuiven bij de telescopen. Kinderen worden omhoog gehouden om ook hen te kunnen laten meegenieten tot, een snuggere kleine, opmerkt dat hij ook op een stoel kan gaan staan. Direct worden een paar stoelen bijgesleept zo dat ook de kinderen comfortabel kunnen kijken.

 

Als te 2220 uur de laatste groep onze opstelplaats verlaat blijken al minstens 170 kijklustigen geteld te zijn.

 

Alsof de duivel zelf er de hand in gehad heeft gebeurt het ongelooflijke. Terwijl de lichtpuntjes van de groep nog te zien zijn klaart het volledig, maar dan ook echt helemaal, op en schittert de sterrenhemel plots in al zijn pracht. Vermits de bezoekers helaas al weg zijn zit er niets anders op dan zelf nog wat nagenieten bij een sterrenhemel die blijkbaar iets goed te maken heeft.

 

Aquila dankt de gemeente Overpelt voor haar inspanningen en vooral voor het doven van alle verlichting in de buurt en Pasar voor de organisatie. Verder verdient Peter Djoos weer onze dank voor het aanwezig zijn met zijn dikke telescoop.  Allen die hier mee te maken hadden zullen het eens zijn dat dit initiatief zeker voor herhaling vatbaar is. Aquila zal er weer bij zijn.

 

LT

Hello,

Ook in AstroLAB IRIS kregen we een tachtigtal geinteresseerden over de vloer. We hebben de gehele avond (en zelfs nacht) heldere hemel gekregen. Het publiek heeft van de Maan, Jupiter, M31, M45, enz. kunnen genieten. Het was dus zoals Leo schreef geen overrompeling (alhoewel op een bepaald moment omzeggens iedereen tezelvertijd toestroomde) maar wel een zeer gemotiveerd en geinteresseerd publiek. Een koppel bleef zowaar van 19h 30 tot 23h. Dat kan al tellen, niet ? Ook veel gezinnen met kinderen, dat viel me ook op. ;-)

Philippe

 Hallo,

Polaris staat normaal gezien steeds in Herentals maar deze keer stonden we opgesteld in Olen.

 

We mochten naar schatting een vijftigtal mensen verwelkomen. Net zoals op andere plaatsen hadden wij ook vooral gezinnnen met jonge kinderen, en ook heel wat mensen die een hele tijd bleven hangen. De avond begon met wat bewolking maar het werd al snel helderder. De Maan, Jupiter en een hele rits bekende deepsky objecten passeerden door het beeld. Ook de komeet werd in beeld gezet en was nog net te zien. Al bij al een geslaagde avond, met naast de helpende Polarianen ook dank aan de gemeente Olen, de milieudienst en de JOC.

Groeten,

Koen

hallo,

met een 4-tal kijkers van AEG-Spacepage stonden wij opgesteld in het Maldegemveld in het Meetjesland. Samen met enkele natuurpunt-kernen en het regionaal landschap hadden we een nachtwandeling ineengestoken rond de 5 zintuigen.

 

'Kijken' deden we uiteraard naar de sterren. Onze activiteit lokte meer dan 350 bezoekers en de telescopen stonden zo opgesteld dat alle wandelaars 2x bij ons passeerden. We hadden dus héél veel werk, maar het was leuk, heel leuk. Veel positieve reacties en zoveel verwondering bij het zien van Jupiter en zijn maantjes en van de Maan (?!). Op het eind hebben we Hartley nog gespot, maar dat was nadat de laatste wandelaars vertrokken waren.

Een zeer geslaagde activiteit en dat smaakt naar meer voor volgend jaar ...

stijn

Hallo,

Ook in Aalst kende NvdD terug een groot succes.

 

Gewoontegetrouw stonden we ook dit jaar opgesteld op de Grote Markt waar alle klemtoonverlichting was gedoofd. Onder het zachte licht van een aantal rode lampjes konden de bezoekers aan de hand van een tentoonstelling tekst en uitlag krijgen over de problematiek van lichthinder.

 

In samenwerking met de dienst leefmilieu van de stad en vzw Natuurpunt kregen de bezoekers een nachtwandeling aangeboden door het natuurgebied Osbroek. Onder leiding van ervaren natuurgidsen én onze aller Guy Kindermans kwamen de talrijke (naar schatting zo'n 50-tal) deelnemers heel wat et weten over licht-en milieuhinder.

 

Ondertussen op de markt ook redelijk wat bezoekers gekregen, vroeg op de avond vooral ouders met kroost! Blijkbaar hadden er heel wat hun "huiswerk" op voorhand gemaakt. Was soms mooi om zien hoe de kinderen en/of kleinkinderen aan ouders of grootouders zelf uitleg gaven over hetgeen er in de telescoop te zien was! :-)

 

Vooral de maan, jupiter en uranus waren de blikvangers...

 

Eén spijtig puntje, in tegenstelling tot andere jaren hadden de caféhouders op de markt hun verlichting dit jaar niet gedoofd... Mss een gebrek aan communicatie? Volgens jaar beter... :-)

 

Al bij al konden we een 80 à 90-tal bezoekers tellen...

Met dank aan de dienst leefmilieu van de stad Aalst en vzw Natuurpunt voor de prettige samenwerking!

Groeten,

 

Dirk

Waarde sterrenvrienden.

Samen met zoon zijn we naar Holsbeek gereden om en mede te doen aan de afsluiter " week van het bos."  Mooie locatie op een hoge hooiweide van de Vlaamse Gemeenschap met tentje . Nodig tegen de  scherpe noordenwind. Van  mooi weer geen spreke en tergend traag kwamen de korte opklaringen door. Groepen van 30 personen kwamen langs om een glimp te werpen ,meest op de haan van het in de spots staande torentje van . Sint Pieters Rode !

Maar ook op de maan en Jupiter. Helaas kregen de deelnemers maar 10 minuten de tijd van hun gidsen... Er kwamen naar schatting 150 mensen langs maar de organisatie zal daar beter van op de hoogte zijn.  Weinig of geen last van straatverlichting en in de buurt een oude eik met kapelletje  midden in een koolzaad veld.

 

Van het doven van lichten niet veel gemerkt. Omdat we ook daar niet vertrouwd zijn met de omgeving op andere avonden . Tegen goed 22h was het feest gedaan en kwamen de verantwoordelijken de tent opbreken en konden we inpakken. Een warme sjokomel was welkom.

VRT was aanwezig bij het kasteel van Horst 250  m. verderop ,  maar ze kwamen de sterrenmensen niet filmen. Bij het kapelletje zat de vertelster eenzaam in het donker, ze vertelde over de duisternis  terwijl op het kasteel een vuurspektakel aan de gang was. Er was niets van te merken op de " Mt . Hooi."

We merken op dat we tevreden klanten hadden en dat de sterren de mensen blijven  aanspreken .

"Hoge astronomen vangen veel wind..."

Frans van Loo & Zoon.

Hi,

In samenwerking met de gemeente Brakel hebben wij (ik, Luc Debeck,Bart Declercq en Gunter Groenez en Marc Van der linden) een waarnemingspost opgezet te Opbrakel. Na de nodige problemen met de lokale verlichting, welke dreigde roet in het eten te gooien (bleek zomaar niet uit te kunnen, maar met de nodige hulp van de gemeente), hebben we toch de waarnemingspost op de voorziene locatie kunnen opzetten.

 

Net voor de eerste bezoekers rond 22h arriveerde na een boswandeling met griezelverhalen, loste de bewolking volledig op. Het is dan de hele nacht zeer helder geweest en we werden trouwens getrakteerd op vlagen van zeer goeie seeing. Bovendien liet Jupiter zich ook van z'n beste kant zien met een mooie schaduwovergang en een prominent zichtbare Rode vlek. We hebben ongeveer een 100 tal bezoekers mogen begroeten.

Kort samengevat : ondanks de moeizame start door de perikelen met de verlichting, kunnen we van een zeer geslaagde kijkavond te Opbrakel spreken. Mijn bijzondere dank naar Bart Declercq, Gunter Groenez, Luc Debeck en Marc  Van der Linden en de organiserende mensen van de gemeente Brakel en het Schutterslokaal te Opbrakel.

Greetz

 

Manu

Ook hier in Schiplaken hadden we twee kijkers opgesteld.  Een C8 en mijn 21 cm F3.8 stonden midden de weilanden op een smal asfaltweggetje.  Alles bleef potdicht tot ongeveer 21h00 en daarna kwamen er eerst mooie opklaringen met dichte wolkenvelden maar uiteindelijk trok het volledig open. Zelfs de seeing was behoorlijk. Voor de wandelaars aankwamen hadden we in beide kijkers al Jupiter en Uranus bekeken.  Jupiter toonde een mooie schaduwovergang en behoorlijk wat detail. Ongeveer 30 wandelaars hebben genoten van de maan, Jupiter, Uranus, de Ringnevel, de dubbele sterrenhoop, M13, M31 en de Pleiaden.  Vooral Jupiter met zijn maantjes trok behoorlijk wat aandacht.

 

Luc was de driepoot van zijn C8 vergeten maar met enkele spanbanden konden we hem toch behoorlijk verankeren op het kampeertafeltje. Ik kon ook eindelijk mijn spiegel vergelijken met een andere kijker en het verbaasde me dat hij ondanks de korte brandpunt, waardoor ik mijn beeld en eventuele spiegelfouten veel sterker moest uitvergroten, toch behoorlijk standhield tegen de C8.

 

Volgend jaar opnieuw zou ik zeggen.

Groetjes

 

Willy

Het verslag van Beveren hebben jullie al gekregen van Leo, AW Mercator stond echter ook in Rupelmonde waar een nachtwandeling werd georganiseerd door Kruin en de lokale scoutsgroep. Er waren een 130 deelnemers.

Voor ons begonnen de waarnemingen reeds om 19u00 op het plein naast de Getijdenmolen op het moment dat de mensen toekwamen voor de nachtwandeling langs de Scheldedijk. Eerst was het wat bewolkt, maar het klaarde op tijd op en de deelnemers konden een glimp werpen op de maan nog voor ze vertrokken. Er was op dat moment trouwens niet veel meer te zien omdat het nog niet helemaal donker was en in het oosten de bewolking hardnekkig bleef hangen.

Tijdens de wandeling ging iemand van ons mee om de sterrenbeelden te tonen, maar in het begin schoof er een pak bewolking over en was er niet veel meer van sterren te zien. In Schelle, aan de overkant van de Schelde, stak men dan plots een uitgebreid vuurwerk af zodat er van uilenkreten ook niet veel viel op te merken. Maar na een half uurtje klaarde het helemaal uit, hield het vuurwerk op en kon uiteindelijk met de nachtwaarnemingen worden begonnen. En waarachtig, in de verte klonk een uil. Ook de de belangrijkste sterrenbeelden konden worden aangeduid. Tevens werd er naar overkomende satellieten uitgekeken want het was een echte satellietenavond.

Na de wandeling werden op het plein voor de getijdenmolen twee telescopen opgesteld en konden de deelnemers weer naar de maan kijken alsook Jupiter met haar maantjes. Later konden ook nog de pleiaden getoond worden. Maar meer dan de maan moesten de mensen niet zien, steeds vroegen ze of ze de maan nog eens konden zien.

Op het einde hebben we nog wat nevels en sterrenhopen gezocht. In het centrum van Rupelmonde was er geen verlichting, maar de maan gaf zoveel licht dat ik niet denk dat het doven veel effect heeft gehad op de kwaliteit van de hemel in de vooravond.

J. Pauwels

VVS Scheldeland stond opgesteld te Oudenaarde. In samenwerking met het Sint Bernardus college en met de plaatselijke fysica leerkracht Jan Porrez (die daar met veel enthousiasme in de derde graad het keuzevak astronomie geeft) stonden we voor de gelegenheid met vijf telescopen opgesteld op de

 

Speelplaats

 

Binnen in het ICT lokaal werd door Jan een presentatie gegeven over astronomie en lichthinder, en waren er tentoonstellingen van VVS Spacepage, posters van de werkgroep lichthinder en infoborden van VVS Scheldeland.

 

Ondanks de aanhoudende bewolking in het eerste deel van de avond, mochten we tot 23u een constante stroom bezoekers ontvangen. Vooral veel kinderen en ouders, die door de school geïnformeerd waren, maar ook geïnteresseerden van buiten de school.

 

Opnieuw erg opvallend: kinderen van rond de 8 en 12 jaar zijn erg nieuwsgierig, enthousiast en blijven vragen stellen. Er waren ook een veel koppels met kinderen die dan ook de hele avond bleven. Twee adolescenten waren sterk geïnteresseerd om met de hobby te starten en lonkten dan ook naar de 20cm SkyWatcher dobson, die prachtige beelden toonden van de maan, Jupiter, plus maanovergang en een aantal deepsky objecten, die ondanks de heldere maan goed te zien waren. Er werd hen veel praktische info meegegeven en de raad zich bij een lokale club aan te sluiten.

 

Toen rond 21u de bewolking stilaan wegtrok, konden we het publiek volop beelden tonen van de maan, Jupiter (waarbij het ons opviel dat de lokale seeing erg goed was, de GRS was voor beginnende waarnemers goed te zien) en tal van deepsky objecten.

Een schatting van bezoekersaantal. Er stonden tijdens de opklaringen een tweetal uur aan een stuk lange rijen (>10m) wachtende bezoekers aan de verschillende telescopen, we werden bestookt met vragen en we konden pas na 23u een pauze nemen. Het bezoekersaantal lag zeker ruim over de 100

 

personen, da's zeker.

 

Een geslaagde sterrenkijkavond en Nacht van de Duisternis 2010! Met dank aan alle VVS Scheldeland leden en de schoolmedewerkers voor de inzet!

Met vriendelijke groeten,

Voor VVS Scheldeland,

Peter

Lijst,

Van de organisatoren in Holsbeek kreeg ik bericht dat er meer dan 225 personen langs de telescoop stand passeerden. Ook  dat er goede commentaren waren over de inbreng van de "sterrenwachters". Door al dat volk rond de stand etc,  was ik wel vergeten om een paar foto's te nemen !

mvgr

 

FVL

 

Genk.

In Halle werd olv de stad een origineel programma uitgewerkt (zie bijlage). Volgende kijkers stonden opgesteld: dobson 250/1200, newton 200/1000 en C8. We hebben eveneens de Astrotrac met DSLR en fish-eye-objectief gedemonstreerd.

 

Na 21 uur klaarde de hemel volledig uit.   We kregen een 80-tal geïnteresseerden over de vloer.  

Gr

De activititeit voor de nacht van de duisternis die door het district Ekeren georganiseerd werd was de volgende :

ca 20u30 Onthaal  met drankje op het districtshuis voor alle deelnemers van een wandeling in het natuurgebied De Oude Landen.

 

    21u speech districtsschepen waarin hij een korte toelichting gaf over de bedoeling van de nacht van de duisternis, verwees dat ze ingegaan waren op mijn vraag om de nodige aandacht te schenken aan  de NVDD , verwees naar alle verenigingen die samenwerken aan de NVDD

 

gaf ook in zijn toelichting de verwijzing naar de infosessie die Philips geven komt op 18 november naar aanleiding van de gebruikte Led verlichting voor het nieuw aangelegde fietspad door Ekeren

 

( was voor Philips hun 2de pilootproject, (na St Niklaas (als ik me niet vergis) vandaar de nodige aandacht die ze er nu aan schenken) . Dat had Philips me eerder duidelijk gemaakt op hun stand tijdens de Trefdag van VVSG .

21u15 Vertrek wandeling onder leiding van natuurgidsen ( bijdrage van Natuurpunt ) ca 50 deelnemers . Ook tijdens de wandeling kwam in onze groep het aspect lichthinder veel aan bod. De natuurgids liet me hierover ook spontaan meer uitleg geven .

 

Na de activiteit waren de mensen blijgezind, hadden genoten van de avondwandeling en hadden toch nét iets meer info over lichthinder meegekregen dan ik vooraf gedacht had.

Dus ook in Ekeren een geslaagde NVDD.

Ilse De Schutter

Héhé, ondertussen ook thuis van het Rood Klooster (MIRA samen met AstroClub Véga en de zusterclub uit Ottignies-LLN stond er in voor het sterrenkundige luik, evenals de collega's van het Nationaal Planetarium). Weerom een mooi succes (Raoul sprak nog van 3-400 bezoekers, maar de laatste metingen van de organisatoren hadden het zelfs over 4-500 personen uiteindelijk): vroeg op de avond nog een demo "waterraketjes lanceren" gegeven, en tegelijk was de Maan reeds zichtbaar.

Helaas helemaal bewolkt zodra het donker werd, en pas na 21h15 is het voor het eerst helemaal opengetrokken (eerst een half uurtje slechts, maar een uur later dan opnieuw en nu definitief). Dus de bezoekers hadden wat geduld nodig, maar wie dat had werd dan ook optimaal beloond!

 

Ook chapeau aan de organisatoren ("La Besace"), die ook dit jaar voor héél wat randanimatie gezorgd hadden, van natuur tot sport tot cultuur...

 

En vooral bedankt aan Janos, Foad en Michi voor de MIRA-inbreng!

Wat de donkerte betreft: we maten er 19.05 (de bezoekende Friedel op een bepaald moment zelfs nog iets donker dacht ik?), wat volgens de formule dan zou overeen komen met een grensmagnitude van 5,05 (meer dan behoorlijk voor de agglomeratie Brussel).

Nadien in het terugkeren binnengesprongen op MIRA, waar (zonder al te veel reclame) er volgens de notities toch ook een meer dan behoorlijke opkomst was (120?).

 

Hier een meting van 19.15 gedaan, overeenkomend met grensmagnitude 5,13 (terwijl ik hier nooit beter als 4,85 haalde, en gemiddeld 4,80 in het zenit). Dus een kleine 0,3 magnitude beterschap! Maar het centrum van Grimbergen was dan ook helemaal in het donker gedompeld: klemtoonverlichting op de basiliek, verlichting Kerkplein, en de ganse Abdijstraat waren uit (en nog wat monumenten in de buurt).

 

Maar de situatie is waarschijnlijk nog ietsje beter als deze zenitale metingen doen vermoeden, want vooral de zuidelijke richting vanop MIRA was merkelijk donkerder als anders (dus in 't vervolg ook eens lager aan de hemel meten...)

Na wat uitzonderlijk donkere sfeerbeeldjes gemaakt te hebben op het waarnemingsterras, nog een paar kilometertjes verder gereden naar huis (Meise).

 

Hier nog ietsje donkerder: SQM mat 19.30, wat overeen komt met magnitude 5,25. Terwijl de vorige beste nacht hier 5,21 scoorde, en gemiddeld 5,14.

 

Dus hier was de vooruitgang veel geringer, maar in Meise was er dan ook véél minder verlichting gedoofd.

Enfin, de conclusie is dan ook héél positief! Waar de gemeentes zich van hun beste kant lieten zien was er véél verschil te zien aan de hemel...

groeten,

 

Philippe

Nacht van de duisternis 2010

Aanwezig: Wim Martens, Daniëlle Rubbens, Ina Valckx, Juul Verhoeven, Bram Goossens, Luc Wouters, Luk Wynants, Steven De Reyck

De nacht van de duisternis viel samen met het laatste weekend van de week van het bos. Op veel plaatsen werkten astronomie-verenigingen dan ook samen met natuurpunt-afdelingen. Cygni moest de kar echter allleen trekken, de lokale natuurpunt-afdelingen organiseerden niets tijdens deze avond. Geen probleem, naar goede gewoonte stelden wij onze telescopen op aan de sportterreinen van Vorselaar. Vorige jaren konden wij hier vaak rekenen op talloze passanten, een mooie kans om het grote publiek ook eens kennis te laten maken met onze hobby. De gemeente Vorselaar was deze editie blijkbaar niet van plan mee te werken, ondanks verzoeken aan het gemeentebestuur de straatverlichting te doven, bleef deze vrolijk branden.

De weersvoorspellingen waren optimistisch; het zou helder worden, maar volgens de laatste beelden van sat24.nl zou dat pas tegen de klok van elven gebeuren. Niet getreurd, het was tenminste droog, dus wij stellen ons materiaal op. Enkele voorbijgangers onthalen ons op hoongelach, “of we denken dat wij door de wolken kunnen kijken?”. De eerste jeugdige kijkers kunnen we alvast een blik gunnen op de torenspits van het plaatselijke gebedshuis. Vrij snel echter, en veel vroeger dan voorspeld, trekt de hemel open. Algauw vergapen onze gasten zich aan de maankraters en planeet Jupiter. Ook de ringnevel, het dubbelcluster, de bolhoop in Hercules, de halternevel, het Andromedastelsel, Albireo en Mizar en Alcor passeren de revue. Ook nu blijkt dat ons veelal jeugdig publiek vooral de maan en Jupiter kan waarderen. Ook de schaduwovergang van één van de Jupitermanen werd gespot en zelfs op de gevoelige plaat gelegd. Het zwaarbewolkte begin van de avond heeft veel mensen thuisgehouden, denken we, alles bij elkaar genomen werd het bezoekersaantal op 35 geschat, waarvan een kleine helft erg enthousiaste kinderen.

De koude wind dreef ons al voor middernacht in de kantine van de sporthal om koffie en warme chocomelk te nuttigen. Een vroeg einde van een rustige nacht van de duisternis.

Reageer