ASH Polaris HerentalsPolaris is een Herentalse vereniging waar jong en oud welkom zijn. Vrijwel elke week komen we op vrijdagavond bij elkaar om samen onze hobby te beleven.

U bent hier

De V2 in de Kempen: "Vergelding langs Grote en Kleine Nete".

Wie de geschiedenis van de moderne ruimtevaart een beetje kent, weet dat de ontwikkeling van de V2 daar een belangrijke rol in gespeeld heeft. Werner Von Braun (de man die later de Amerikanen naar de Maan leidde) ontwikkelde tijdens de Tweede Wereldoorlog dit raketwapen voor Nazi-Duitsland. 

Van oktober 1944 tot eind maart 1945 werden honderden V2's richting Antwerpen afgevuurd. De stad kreeg het zwaar te verduren en kreeg al gauw de bijnaam "The City Of Sudden Death". Maar niet alle V2's kwamen in Antwerpen terecht. Zo werd ook de Kempen niet gespaard van het V-wapengeweld.

Polarislid Gino Van Lommel dook in allerlei archieven en verzamelde heel wat informatie over de vele inslagen. Zo kan je op zijn website een kaart vinden met alle V2-inslagen.

In het boek "Vergelding Langs Grote En Kleine Nete" vind je het verhaal van de inslagen die zich in de Kempen hebben voorgedaan.  Aan bod komen de gemeenten Kessel, Nijlen, Grobbendonk, Bouwel, Herenthout, Vorselaar, Herentals, Lichtaart, Mol, Geel, Vorst/Eindhout, Zoerle-Parwijs/Heultje, Westerlo, Voortkapel, Oosterwijk, Tongerlo, Varendonk, Olen, Herselt, Heultje, Wiekevorst, Hulshout, Heist-op-den-Berg en Berlaar. 

Ook verscheidene V2-monumenten en -overblijfselen komen aan bod.

Het boek (formaat 6”x9” paperback) (ondertussen de tweede druk) is geïllustreerd met zwart/wit foto’s. Het kost 21,20 euro (verzendingskost inbegrepen). Het rekeningnummer vind je hier.

Op onze activiteiten is het boek normaal gezien ook te verkrijgen. U betaal dan 15 euro.

Ter aanvulling heeft Gino in samenwerking met Polaris een V2-wandeling in Antwerpen uitgestippeld. Onder zijn deskundige leiding krijg je zo een beter beeld van de verschrikking van de V2 en het effect op de Antwerpse bevolking. Voor meer details klik hier.

Deel deze pagina

Reageer