ASH Polaris HerentalsPolaris is een Herentalse vereniging waar jong en oud welkom zijn. Vrijwel elke week komen we op vrijdagavond bij elkaar om samen onze hobby te beleven.

U bent hier

Gedeeltelijke zonsverduistering in Herentals

Op vrijdag 20 maart is er een zonsverduistering die als een gedeeltelijke eclips zichtbaar is in België. Die dag kan je op de Grote Markt van Herentals door onze kijkers komen kijken. Naast lessen voor de (Herentalse) scholen voorzien we ook nog een infoavond rond deze zonsverduistering.

KIJK VEILIG

Zonder bescherming naar een gedeeltelijk verduisterde zon kijken is GEVAARLIJK. Je hebt maar twee ogen !

KOM KIJKEN OP DE GROTE MARKT VAN HERENTALS

De Amateur Sterrenkundigen Van Herentals, ASH Polaris, stellen die voormiddag op de Herentalse Grote Markt nabij de Lakenhal hun kijkers ter beschikking om bij helder weer op een veilige manier naar de verduisterde zon te kijken. Er staan ook een aantal projectiedozen opgesteld zodat ook kinderen zonder probleem op een veilige en eenvoudige manier naar de zonsverduistering kunnen zien.

In de Lakenhal worden er doorlopend presentaties gegeven en filmpjes getoond over zonsverduisteringen. We projecteren ook de verduistering zelf, al is dat afhankelijk van het internet-aanbod aan live-beelden en de weersomstandigheden op die plaatsen.

WANNEER

Het eerste hapje uit de zon is om 9u27. Het maximum van de verduistering (83%) is om 10u35 en de zon is weer helemaal te zien om 11u46. Wij staan op de Grote Markt tussen 9 en 12 uur. Opgelet: vrijdagvoormiddag is het ook marktdag in Herentals !

GRATIS ECLIPSLESSEN VOOR DE (HERENTALSE) SCHOLEN

Wie graag een les wil wijden aan de zonsverduistering, ook dat kan. Tussen maandag 16 en donderdag 19 maart zijn we bereid om GRATIS naar de school te komen om wat meer over zonsverduisteringen in het algemeen en die van 20 maart in het bijzonder te komen vertellen. Polariaan van dienst is Koen Geukens die de voorbije jaren al menig zonsverduistering heeft meegemaakt. Enige voorwaarde is dat er een projectiescherm en een beamer aanwezig moeten zijn.

Geïnteresseerd ? Stuur dan een mailtje naar ashpolaris @ hotmail.com (aan elkaar geschreven) met een dag en uren naar keuze zodat we het nodige kunnen inplannen om eventuele dubbele boekingen te vermijden. Vermeld ook het aantal leerlingen, hun leeftijd en de plaats van het gebeuren.  En . . . eerst is eerst :-)

MAAK ZELF EEN KIJKDOOS

Wie veilig naar de zonsverduistering wil kijken, kan dat op verschillende manieren (zie o.a. http://www.eclips2015.be). Eén van die manieren is door zelf een kijkdoos of een projectie”camera” te maken (richtlijnen vind je o.a hier)

Ook een karton met gaatjes is een eenvoudige manier om de eclips te projecteren !

INFO AVOND

Voor geïnteresseerden organsieren we op woensdagavond 18 maart om 20 uur in het bovenzaaltje van café De Max (Nieuwstraat 16, Herentals) een infoavond over de zonsverduistering. Iedereen welkom. Inkom gratis.

INFORMATIE

Nog dit, de Vlaamse Volkssterrenwachten hebben gezorgd voor een website http://www.eclips2015.be met de nodige informatie over de eclips. Uiteraard zijn er de nodige voorbeelden van hoe men veilig naar de zonsverduistering kan zien.

 
Deel deze pagina

Reageer