Polaris is een Herentalse vereniging waar jong en oud welkom zijn. Vrijwel elke week komen we op vrijdagavond bij elkaar om samen onze hobby te beleven.

U bent hier

Polaris in April 2013.

Het werd een drukke maand, met veel activiteiten en waarnemingen. Zo was er een gedeeltelijke maansverduistering (zie verder) maar ook de komeet werd nog waargenomen in het begin van de maand.

 

Polaris en PanSTARRS.

Op 1 april werd de komeet gezien door Koen: "Zonet de komeet gezien. 't Was moeilijk omdat het vrij nevelig was en heb wat moeten wachten tot de nevel dun genoeg was om de komeet er te zien doorkomen. Als het morgen nog helder is, nog eens proberen. Het ding komt nu dichter en dichter bij M31."

Jan kende eindelijk ook succes: "Net terug binnen. Ik denk dat ik hem ook gezien heb. Al was het erg zwak. Probleem is dat ik vanuit mijn tuin over het Dorpsplein en de kerk met nogal veel verlichting. Er zit ook wat sluier."

Guido kende succes in Limburg: "Samen met Ruben (LZW) de komeet gezien. Inderdaad heel zwak maar zeer mooi in de 20x80. We hebben beiden foto’s genomen en hopelijk krijg ik mijn foto’s ooit bewerkt."

 

Wesley zag de komeet ook maar kende net als Jan veel hinder omwille van de lichtpollutie: "Ik ben er ook in geslaagd om de komeet en M31 te zien door een 10x50 verrekijker. Als de komeet onderaan in het beeldveld stond, dan kon M31 er net bij. Ik had inderdaad ook last van zowel straatverlichting als nevel aan de noordwestelijke horizon. De komeet was vrij zwak te zien alsook M31. Toch had ik de indruk dat de komeet nog net iets helderder te voorschijn kwam dan de Andromeda nevel." 

Ook de dag nadien (2 april) zou de komeet nog waargenomen door Koen, Wesley en Jan. De komeet stond toen vrij dicht bij M31. 

 

Vr 05/04: Voordracht: Solar Cycle 24: een zonnecyclus op drift? – Jan Janssens.

Het was lang geleden, maar die vrijdag zat de zolder van het Koetshuis nog eens helemaal vol. De reden was ongetwijfeld onze gastspreker Jan Janssens (Solar-Terrestrial Centre of Excellence) die kwam spreken over de huidige zonnecyclus. En dan vooral dan over het wat rare onvoorspelbare (?) gedrag er van. Eerst kregen we een uitgebreide inleiding over de zon zelf, met in het bijzonder over het magnetisme, zonnevlekken en uitbarstingen. Na een overzicht van de zonneactiviteit sinds het begin van de waarnemingen was het tijd om met de huidige cyclus te beginnen.

 

Het was in elk geval lang wachten op het begin van die cyclus, het maximum ging niet zo hoog als verwacht al is er momenteel een tweede piek op komst. Maar het was wel duidelijk dat er nog lang geen geschikte voorspellingsmethode bestaat. Het lijkt een beetje of het ruimteweer gedraagt zich zoals het Aardse weer :-)

 

Vr 12/04: Planningsvergadering – Tentoonstelling 2014.

Eerst werden de publieksactiviteiten voor dit jaar nog onder de loep genomen, zoals de zonnekijkdag van 7 juli en de Nacht Der Duisternis op 12 oktober. 

De datum van de tentoonstelling ligt ook vast (weekend van 25 en 26 oktober 2014). Er werden heel wat ideeën naar voor gebracht. Meer details daarover later.

 

Za 20/04: VVS Algemene Ledenvergadering.

Eén van de Polarianen was al in de voormiddag ter plekke om de werkgroep kijkerbouw in werking te zien. Vier andere Polarianen kwamen in de namiddag opdagen. 

Na het traditionele administratieve gedeelte was het de beurt aan de gastspreker, Prof. Dr. Maarten Baes. Hij had het over “De donkere zijde van melkwegstelsels”. 

Vlak voor de receptie kreeg Guido nog de zilveren Galilei-prijs. Meer dan verdiend, wat ons betreft.

Do 25/04: Gedeeltelijke maansverduistering.

Er werd geen gezamenlijke waarnemingsactie ondernomen, al kregen we via de Polaris mailinglist toch verschillende waarnemingen binnen, zelfs vanuit het verre Kreta. Ondanks alle mailtjes van de voorbije dagen waren er blijkbaar Polarianen die het toch nog vergeten waren :-)

We noteerden volgende reacties. We beginnen met Koen: "Om 21 uur zag het er nog goed uit, maar een half uurtje later begon ik toch licht te panikeren. Het leek of er een bende wolken bezit namen van de heldere hemel. Maar wat later kwam Jupiter er terug door. Tijd om op mijn fietsje te springen en zicht op zuidoostelijke horizon te zoeken. Met het blote oog leek het hapje toch groter dan 1%. Met de verrekijker werd het hapje tot zijn ware proporties herleid :-) De kleur van de Maan (in de bijschaduw) vond ik ook wel mooi. Een soort geel dat je anders niet te zien krijgt. 't Was kort maar leuk :-)"

Ook Wesley zag de eclips: "Ik ben ook juist terug binnen en heb het maximum van de maansverduistering gezien. Om maar een percentje verduisterd te zijn vond ik de verdonkering aan de linkerbovenkant toch overduidelijk. Ook de gele kleur is mij opgevallen."

Ook Carine keek naar boven: "Gedeeltelijke maasverduisteringen genieten nu eenmaal niet mijn voorkeur, maar die van gisteren was wel mooi. Ik had helemaal niet gepland om te kijken, omdat ik avondschool volg op donderdagavond.Maar toen de les gedaan was en ik naar buiten kwam, keek ik (als echte amateurastronoom) direct naar boven. Het viel direct op dat er een hap uit de maan was, die mijns inziens toch groter was dan 1%. En dan de donkere gele kleur, die pas echt opviel als ik een paar uur later opnieuw naar de maan keek, was wel bijzonder. Besluit: voor "maar" een gedeeltelijke maansverduistering was het wel een mooitje."

Guido nam ook waar en voegde bij de commentaren nog het volgende toe: "Opgelet, de verdonkering die je zag is het kerndeel van de bijschaduw en dat was inderdaad zeer donker. De kernschaduw zelf was maar een miniem stukje dat uit de maan was. Bij een grotere gedeeltelijke eclips valt de binnenzijde van de bijschaduw minder op omdat je dan meteen daarna een flinke hap uit de maan ziet. Bovendien zal de lage stand ook zijn invloed hebben."

Michel en Krista zaten in Kreta: "Toen wij hier gisteren in Kreta aankwamen ,hadden wij een mooie grote maanhalo boven de zee. En ook vandaag met de kleine maansverduistering hadden wij vanop het balkon een prachtig zicht."

De fotoreeks is van Guido: "Hier een kleine reeks van foto’s door de 15 cm Ritchey-Chretien. De foto’s zijn nagenoeg niet bewerkt en geven van links naar rechts het eerste contact met de kernschaduw, het maximum van de eclips, het laatste contact van de kernschaduw en tot slot een foto waarbij de maan al uit het binnenste deel is van de bijschaduw (nog volledig in die schaduw!)"

De eclipsfoto bovenaan dit artikel is van Wesley: "De foto is een combinatie van 5 verschillende belichtingstijden (1/160s tot 1/400s), de achtergrond werd 1/4s belicht."

 

Vr 26/04: Plannings- en open bestuursvergadering.

Eerst werd de planning voor de rest van het jaar onder de loep genomen. 

Daarna waren er twee discussiepunten, met name de toekomst van den Dikke en ledenwerving. Er werd veel gediscussieerd. Wat de Dikke betreft doen we verder, wat het andere betreft is er eigenlijk niet echt een conclusie getrokken.

 

Za 27/04: V2-Wandeling.

Gino deed zijn V2-wandeling in Antwerpen voor JVS/VVS Sirius. Elf wandelaars trokken met onze gids door de Koekenstad. Naar verluid vonden ze het goed.

 

Ma 29/04: Planetenbabbel op de Hoge Rielen.

Koen was present op de Hoge Rielen (Tielen) om voor het vierde studiejaar van het SJB uit Malle te komen babbelen over de planeten en de sterren. 't Was dit jaar opvallend dat  de kennis over het zonnestelsel bijzonder hoog lag. Liefst 77 kinderen waren aanwezig. 

   

Reageer