ASH Polaris HerentalsPolaris is een Herentalse vereniging waar jong en oud welkom zijn. Vrijwel elke week komen we op vrijdagavond bij elkaar om samen onze hobby te beleven.

U bent hier

Tentoonstelling - De V2: Van terreurwapen tot maanraket.

Tijdens het weekend van 10 januari houdt ASH Polaris - de Amateur Sterrenkundigen van Herentals - een tentoonstelling met als thema "De V2: Van terreurwapen tot maanraket." De V2 was de raket waarmee de Duitsers op het einde van de Tweede Wereldoorlog het tij nog probeerden te keren. Daarbij werden tientallen V2's richting Antwerpen geschoten met heel wat vernielingen, gewonden en doden als gevolg. Vanaf 1945 was diezelfde V2 de basis van allerlei raketten zowel in Rusland als Amerika. Ook de vader van de V2, de Duitser Wernher von Braun, vluchtte naar Amerika. Dank zij hem werd de eerste Amerikaanse satelliet gelanceerd. Verder ontwikkelde hij voor het Amerikaanse ruimtevaartagentschap de Saturnus V-raket. Met behulp van deze raket zette Neil Armstrong op 21 juli 1969 als eerste mens een voet op de maan.

In de tentoonstelling komt deze evolutie aan bod, met o.a. Peenemünde (ontwikkelen van de V2) en Mittelwerk (bouw van de raketten). Ook het leven in Antwerpen tijdens het V2-bombardement komt uitgebreid aan bod. 

De tweede druk van het boek "Vergelding langs Grote en Kleine Nete" met een overzicht van V1- en V2-inslagen hier in de streek is op de tentoonstelling te verkrijgen. De auteur van het boek, Gino Van Lommel, is tevens lid van ASH Polaris en werkte mee aan deze tentoonstelling. Op de tentoonstelling besteden we ook aandacht aan de Herentalse inslagen. We zijn trouwens geïnteresseerd in verhalen en getuigenissen over inslagen hier in de streek. 

Verder zijn er maquettes, is er een film en voor de kinderen is er een kleurhoekje.

De tentoonstelling is gratis, gaat door in de Lakenhal op de Grote Markt van Herentals, op zaterdag 10 januari tussen 14 en 20 uur, op zondag tussen 10 en 18 uur.

Volg ons ook op Twitter via @ashpolaris met weldra meer nieuwtjes over de tentoonstelling.

Deel deze pagina

Reageer