U bent hier

Schoolproject globemaken

/*-->*/

MERCATOR 2012

Op 5 maart 1512 werd de cartograaf Gerardus Mercator geboren. Ter dezer gelegenheid worden op verscheidene plaatsen herdenkingsmanifestaties gehouden. Zo ook in Kruibeke waarvan Rupelmonde, de geboorteplaats van Mercator, sinds de fusie deel van uitmaakt. De Astronomische Werkgroep Mercator, afdeling van VVS, die in deze gemeente actief is kon natuurlijk niet achterblijven.

Sinds september loopt er een project in alle vijfdejaars van het Kruibeekse basisonderwijs. In november werd in al deze klassen een voordracht gegeven over Mercator en astronomie. Een gelegenheid om aan de leerlingen het verschil uit te leggen tussen de schijnbare bewegingen aan de hemel, die toen nog als reëel werden beschouwd, en de werkelijke bewegingen van de hemellichamen.

Begin januari werd dan in deze klassen de wedstrijd “globemaken” opgestart. Met de financiële steun van Mercator 2012 vzw, met de steun van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), die ons de kopieën bezorgde van de originele geren van Mercator en de logistieke steun van het gemeentebestuur van Kruibeke kon dit project verwezenlijkt worden.

Op het ogenblik zijn de globes klaar en ze zullen te bezichtigen zijn tijdens de tentoonstelling over Mercator in het Heemmuseum van de Heemkundige Kring Wissekerke, Kruibekestraat, 2 te Bazel elke zondag van 14h00 tot 18h00 en dit op 15 april, 22 en 29 april. De bezoekers van deze tentoonstelling kunnen dan hun stem uitbrengen op de mooiste globe. De globe die de meeste stemmen haalt krijgt op dinsdag 8 mei de hoofdprijs: een bezoek aan QinetiQ Space nv. Alle deelnemende klassen krijgen het onlangs verschenen boekje “Ik ontdek de sterrenhemel, een eerste veldgids voor kids” als geschenk voor hun inzet.

Daarna kunnen de globes nog gezien worden op de “Dagen van de Wiskunst” die doorgaan op 10,11 en 12 mei in Sint-Lucas Gent, Zwartezusterstraat, 34. Nadien worden ze opgehangen volgens een beurtrol in alle deelgemeenten van Kruibeke.

Alle VVS-leden worden vriendelijk uitgenodigd om in het Heemmuseum te komen stemmen op de mooiste globe die gemaakt werd door de jeugd van Kruibeke.

 

Voor AW Mercator

J. Pauwels

Reageer