Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios nationale sterrenkijkavonden

Naar goede gewoonte nam Helios ook dit jaar deel aan de nationale sterrenkijkdagen. Zoals de traditie het wilde werd enkel op zaterdag een waarneempost opgezet.

Door de weersituatie van de dagen voordien waren de vooruitzichten niet gunstig te noemen. Zelfs in de namiddag trok er nog een fikse bui over het land met de nodige windstoten. Satellietbeelden lieten echter een reeks opklaringen zien die ’s avonds over het land zouden trekken.

Met deze wat gunstigere vooruitzichten stelden zeven leden de waarneempost op. Voor de bezoekers zouden er vijf telescopen beschikbaar zijn gaande van een Meade 75 tot dobson telescopen met een diameter van 30 cm. Vanwege veranderingen op onze oude waarneemstek moesten we enkele meters opschuiven. Niet echt een probleem. Tijdens het opstellen was de maan en Venus al mooi zichtbaar. Kort voor 19h, het begin van de kijkavond, kwam er een wolkenband opzetten die een lichte bui veroorzaakte. De elektrische toebehoren werden snel opgeborgen. Na deze korte bui klaarde het weer uit. Gelukkig want stipt om 19h verschenen onze eerste bezoekers.

Zij konden genieten van de maan en Venus voor weer een korte periode met wolken het zicht belemmerde. Ook dit was slechts van korte duur waarna we de grootste opklaring van de avond kregen. Tot 20h15 bleef de hemel overwegend helder en stroomden de bezoekers toe. Voor de bezoekers bij de telescopen kwamen werden ze verwelkomd. Zo kregen ze te horen wat er te zien was. Daar Betelgeuze eind vorig jaar onverwacht verzwakte werd hier ook aandacht aan besteed. Iets dat de bezoekers zeker aansprak. Ook werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om reclame te maken voor de Zonnekijkdag en de Nacht van de Duisternis later op het jaar. De sterrenkijkkranten werden meegegeven als de bezoeker weer vertrok. Een kwestie van te zorgen dat deze niet op het veld zouden terechtkomen tijdens het kijken.

De trend van voorgaande jaren werd verder gezet. De bezoekers bestonden vooral uit gezinnen met jonge kinderen. Het is duidelijk dat sterrenkijken de jeugd aanspreekt. Dit resulteerde in talloze kreten van verwondering bij de jonge bezoekers als ze voor de eerste maal door een telescoop keken. Buiten de maan en Venus werd één van de telescopen op de Orionnevel gericht.

Eveneens een traditie voor de aanwezige Heliosleden is het korte ‘gastronomische’ intermezzo met warme koffie of chocomelk en wafels. Zoals steeds met dank aan Dany die dit steeds weer voorziet.

Om 20h15 kwamen de wolken terug. Het volgende kwartier was het voor de bezoekers een kwestie van te profiteren van de ogenblikken dat de maan door de wolken kwam. Omstreeks 20h30 was het echter uit met de opklaringen. Er kwam een nieuwe regenbui af en de radarbeelden toonden dat de richting vanwaar de wolken kwamen een beetje verschoven was. Deze bui zou langer duren en heviger zijn. De telescopen werden snel ingepakt terwijl de laatste bezoekers drogere oorden opzochten. Kort na het opruimen verscheen er nog een laatste bezoeker. Deze melde dat hij problemen had met zijn telescoop. Aangezien de man uit de nabije omgeving kwam werd geregeld dat één van onze leden later bij hem thuis langs zal gaan.

Om de avond helemaal af te sluiten werd nog even nagepraat in het nabije Wolf Café onder het genot van een al dan niet versterkend drankje. Daar werd ook even de balans opgemaakt van het aantal bezoekers. In totaal mochten we 55 mensen aan de telescopen ontvangen. Een zeer geslaagd aantal, zeker als je de verwachtingen in aanmerking neemt.

Daarmee mochten we deze editie succesvol afsluiten.

Deel deze pagina

Reageer