Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios sterrenkijkavond

Naar goede gewoonte zorgde Helios enkel op zaterdag 13 november voor een kijkpost van de VVS Nationale sterrenkijkdagen.

De bezoekers konden vanaf 19h terecht in Langdorp nabij het Wolf Café. De vooruitzichten waren niet echt denderend te noemen. De hele dag regen maar toch konden we rekenen op enkele kleine opklaringen.

Bij het begin van de avond kwam de maan af en toe te voorschijn al dan niet met een dun wolkenlaagje ervoor. Gedurende het eerste uur moesten de bezoekers, die druppelgewijs langskwamen, het daar mee stellen. Daarna kwamen er echte opklaringen zodat ook Jupiter en Saturnus in de telescoop konden bekeken worden. Omstreeks 20h30 was er een brede opklaring zodat de zomerse sterrenbeelden zichtbaar werden. Daarvan werd geprofiteerd om de jonge bezoekers en hun ouders de sterrenbeelden aan te wijzen met wat uitleg. Ook werd een telescoop op de Ringnevel gericht. Helaas was deze brede opklaring van zeer korte duur.

Nog een uurtje waren de maan en Jupiter nog beschikbaar om in de telescopen te plaatsen en heel af en toe ook nog Saturnus. Toen was het afgelopen met opklaringen. Nu er helemaal niets meer te zien was bleven ook de bezoekers weg. De Helios medewerkers konden dus nog wat genieten van warme chocomelk en belegde broodjes. Om 22h was het duidelijk dat zowel de opklaringen en de bezoekers wegbleven. Daarom werd besloten om alle telescopen op te ruimen.

Tijdens deze eerste sterrenkijkavond na het begin van Corona mochten we toch een 25 tal bezoekers ontvangen. Net als voorgaande edities ging het daarbij vooral om kinderen van 6 tot 10 jaar met hun ouders. Duidelijk een teken dat sterrenkunde toch leeft binnen die leeftijdsgroep.

Begeleiders met en zonder telescoop waren: Dany, Lieven, Johan, Pascal, Guido. Hopelijk kunnen we volgend jaar op heldere hemels rekenen.

Deel deze pagina

Reageer