Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios vergadering 8 maart

Sloten noch barricaden konden de laatste vergadering van de winter niet tegenhouden.

We mochten meteen een nieuw lid in ons midden verwelkomen. Nu ja, niet meteen nieuw want Johan was al lid sinds begin januari en was al komen kennismaken op de Nationale Sterrenkijkdag. In het verleden was Johan lid van de afdeling Wega (Leuven) en we lieten hem zichzelf dan ook een beetje voorstellen.

Na de voorstelling was er een zeer korte terugblik op de voorbije sterrenkijkdagen. Helios nam enkel deel aan de zaterdagavond en het bleek dat we met onze bezoekerscijfers aan de hoge kant zaten in vergelijking met enkele andere, gekende afdelingen die traditioneel meer bezoekers trekken.

Pascal, onze fotograaf van dienst, was weliswaar afwezig maar zijn werk zeker niet. Walter wist ons erop te wijzen dat hij zijn foto van M17 bijgewerkt had. De opname gebeurde op afstand in Tenerife met 3 kleurenfilters. In de eerste opname zorgde dat voor vervormde sterbeeldjes met duidelijk de drie kleuren gescheiden. Nu was dat euvel opgelost. Daar we over op afstand bediende telescopen bezig waren kwam het onderwerp naadloos op de James Webb Telescope terecht. De toekomstige ruimtetelescoop kampt nog steeds met vertragingen. Een deel van de vertragingen uit het verleden had te maken met technische problemen. Guido haalde aan dat het wellicht goed is dat deze nu aan het licht kwamen. Anders dan bij de Hubble ruimtetelescoop zijn herstellingen na de lancering immers onmogelijk.

Betelgeuze dook ook nog even op. Patrick haalde aan dat hij verbaasd was dat zelfs tijdens de sterrenkijkdagen duidelijk te zien was dat de ster terug verhelderd was. Daarbij werd nog wat gespeculeerd over wat er aan de hand kon zijn met de ster. Het gesprek over Betelgeuze bracht ook het onderwerp sterevolutie met zich mee. Aansluitend daarop werd ook het HR-diagram toegelicht. Sterevolutie en dit diagram gaan immers hand in hand.

Na dit alles was het de hoogste tijd voor het grootste onderwerp van de namiddag. Begin april beweegt Venus voor de Plejaden. Guido had dan ook een presentatie voorzien rond dit gebeuren. Daarbij lag het zwaartepunt op de wijze waarop Venus elke acht jaar ongeveer dezelfde positie inneemt. Via de presentatie werd getoond hoe het komt dat Venus niet exact op dezelfde plaats staat na acht jaar. Verder werden enkel bijzondere gevallen getoond in de reeks samenstanden van Venus met de Plejaden. Aan het slot werd ook even het waarnemen ervan toegelicht. Ondanks dat het bij de jaarplanning niet was opgenomen zal er voor deze samenstand toch een waarneemactie voorzien worden. Pascal zal daarvoor zijn tuin openstellen om samen te genieten van deze samenstand. Aangezien hij niet aanwezig kon zijn haalde Guido aan dat er nog een mail zal worden rondgestuurd in verband met deze actie.

Tot slot werd nog extra vermeld dat er in april geen vergadering is. Dit omdat deze op Paaszondag zou vallen. De eerstvolgende bijeenkomst is dan ook voorzien voor zondag 10 mei 2020.

Daarmee kwam een einde aan deze vergadering.

Deel deze pagina

Reageer