Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios vergadering 9 oktober 2022

Vergadering Helios 09102022

Aanwezig: Dany, Lieven, Johan N, Bart, Pascal, Guido, Walter, Leo, Johan

Het was de eerste vergadering onder het voorzitterschap van Walter waarbij we ook twee nieuwe leden verwelkomden. Het werd een administratieve vergadering waarbij voor de volgende vergadering is afgesproken dat iedereen zijn Hemelkalender 2023 meebrengt en zelf nakijkt welke activiteiten vermeldingswaardig zijn voor een Heliosactiviteit of gewoon meer wenst te weten over een hemelverschijnsel.

Voorstelling van nieuwe leden.

Via de zonnekijkdag hebben Leo Voet (Herselt) en Johan Luyckx de weg gevonden naar Helios. Leo zijn interesses gaan naar zowat alle aspecten van sterrenkunde, Johan vindt zijn passie terug in onze eigenste zon.

Contactraad 6 november

Op 6 november organiseert de VVS de jaarlijkse contactraad die doorgaat Grimbergen (14u tot 17u in Volkssterrenwacht Mira, Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen). Pascal zal normaal gaan en als er andere geïnteresseerden zijn, graag een seintje om samen te rijden.

Winterwandeling Aarschot 30 december

De stad Aarschot vraagt voor deelname aan een winterwandeling op 30 december naar aanleiding van hun eindejaar-activiteiten. Dany, Guido en Lieven zien dit zitten. Alle informatie wordt aan Dany bezorgd, hij zal verdere info inwinnen, de organisatie op zich nemen en zal de groep informeren.

Scholenbezoek Wolfsdonk 21 oktober

Maartje Biesemans, lerares 3de leerjaar in Wolfsdonk vraagt om voor de kinderen uit haar klas over de “Ruimte” spreken. Guido werkt momenteel rond een presentatie “Aarde, Zon en Maan”, die hierbij jan aansluiten. Dany neemt hiervoor contact op met Maartje Biesemans en zal de ledengroep informeren. Pascal meldt dat tijdens de opendeurdagen te Ukkel, het planetarium te Brussel een opblaasbaar planetarium ter beschikking heeft voor de scholen en dit op gratis basis. Best is hiervoor zelf contact op te nemen met het planetarium in Brussel.

Aanpak jaarkalender 2023

Bart bespreekt enkele ideeën om lijsten te maken rond conjuncties met planeten vb. conjuncties <3°van de maan of onderlinge afstanden. Andere ideeën zijn bedekkingen van planeten door de maan of de komeetverschijning in jan/feb. De hemelkalender is hiervoor een goede start.

Zonsverduistering 25 oktober

Lieven en Guido zullen thuis zijn en aldaar de zonsverduistering volgen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Lieven en/of Guido om af te spreken.

Sterrenkijkdagen 3 december

Helios zal deelnemen aan de sterrenkijkdagen op zaterdag 3 december vanaf 18h-22h. De locatie is dezelfde als de voorgaande jaren, namelijk het vroegere Wolfcafé (momenteel overgenomen onder de naam De Pieter) te Langdorp. Dany, Guido, Lieven, Walter hebben al toegezegd voor deelname. Dany geeft dit ook door aan “Uit in Vlaanderen”. Pascal zal alle info doorgeven aan de VVS.

Helios Naamkaartjes

Voorstel is om iets te ontwerpen met Helios erop en eventueel de evenementen van het lopend jaar dat aan geïnteresseerden kan worden meegeven. Dit kan op gewoon papier om de kosten te verdelen.  Guido maakt een grafisch voorstel (vb. QR-code, Helios emailadres, logo, …). 

Varia : VVS Website

Pascal heeft sedert enkele weken geleden toegang en schrijf-rechten gekregen voor de Helios-site op de VVS-website. De publieke evenementen zullen ook op de agenda van de website worden gezet. Guido meldt dat de VVS volgend jaar niet deelneemt aan de Nacht van de Duisternis.

Lidgelden 2023

Er zal kortelings een email aan de leden worden bezorgd voor lidgelden 2023. Opgelet, Helios heeft een nieuw rekeningnummer en als je via Helios betaald, is het 5 euro voordeliger.

 

Pascal Hilkens

----------------------------------------------

 

Reacties

afbeelding van leovoetdianasoft@icloud.com
(“t is Leo Voet, zonder s)

Reageer