Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Helios Zoom vergadering 13 september 2020

Meridiaanlijnen in Belgie (Patrick W)

Patrick geeft een mooie presentatie over de meridiaanlijnen in Belgie. Patrick schets de geschiedenis achter de meridiaanlijnen in Belgie. Tijdens de presentatie wordt de bemerking gemaakt om vroeg of laat enkele steden te bezoeken met in de hand de astronomische gids van België.

Grote zonnestormen en wit-licht zonnevlammen de afgelopen 3000jaar (Pascal)

Pascal geeft een presentatie over grote zonnestormen en wit-licht zonnevlammen de afgelopen 3000 jaar.

Zonnekijkdag 2020 (Dany)

Danny geeft toelichting bij de Zonnekijkdag 2020. Via de VVS website kunnen we het filmpje van Helios nog steeds terugvinden. Vastgesteld wordt dat we als enige Club een filmpje hebben ingezonden. Positief is ook dat er 69 keer naar gekeken werd, wat vrij veel is. We mogen dus fier zijn op het resultaat en het feit dat we als enige club een filmpje hebben. Guido geeft nog aan dat voor toekomstige zonnekijkdagen het online gedeelte zal blijven bestaan.

Ervaringen met websdr en de perseiden (Lieven et al)

Vorige vergadering werd door Lieven een demo gegeven over Websdr en het observeren van meteoren. Lieven deelt mee dat hij op 11/8 waarnemingen van meteoren heeft gedaan maar geen simultaan observaties wegens bewolking. Hij laat enkele mooie websdr en spectralab screenshots van meteoorwaarneming zien. Lieven zal zijn simultaan observatie opnieuw plannen voor 20 oktober voor de orinidenzwerm. Patrick W maakte gebruik van zijn smartphone en kon zo visueel 9 meteoren zien terwijl er 5x te horen/zien waren via websdr op zijn smartphone. Het tijdsverschil tussen het visueel waarnemen en de waarneming via zijn smartphone bedroeg hoogstens een seconde. Lieven bevestigt dit tijdsverschil nadat hij contact heeft opgenomen met Dwingeloo. Verder geeft Patrick aan dat het verschil tussen een meteoorspoor en vliegtuigspoor duidelijk te onderscheiden. Patrick L toont een opname van de Geminiden van 2010 waar duidelijk het hoogtepunt van de zwerm zichtbaar is.

Varia :

- Guido doet melding dat om privéredenen hij tijdelijk andere prioriteiten heeft en vraagt daaom de organisatie van de vergadering, de agenda en het verslag door respectievelijk Patrick en Pascal te laten uitvoeren. Patrick en Pascal gaan hierop in.

- Bart stelt voor om tegen de volgende vergadering een demo te geven rond de tijdszender DCF77 via Websdr.

Deel deze pagina

Reageer