Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Succes tijdens de Zonnekijkdag

Aan taverne het Moment van de abdij te Averbode startte de Zonnekijkedag om 13h. In totaal stonden er 7 telescopen opgesteld. Hierbij waren er 3 H-alfa instrumenten en 3 wit licht telescopen. De laatste telescoop werd op de toren van de abdijkerk gericht. Deze laatste werd gebruikt om de bezoekers de werking van een telescoop te tonen. Bij bewolkte periodes konden de bezoekers zo alsnog door een telescoop kijken.

In totaal keken 150 bezoekers door de telescopen naar de Zon. Wel was er nooit sprake van een overrompeling aan de telescopen. Dit dankzij de spreiding van de bezoekers over de hele namiddag. Zonnige periodes werden afgewisseld met korte bewolkte periodes. Dit zorgde voor verkoeling van de mensen aan de telescoop en een rust periode.

Op de Zon zelf was een piepkleine vlekkengroep zichtbaar en in de H-alfa telescopen enkele kleinere erupties. In de loop van de dag werden deze laatsten echter groter en duidelijker. Dit zorgde ervoor dat de bezoekers meer dan slechts een witte of rode bol zagen.

Naast de bezetting aan de telescopen zorgde één lid voor algemene uitleg over sterrenkunde en Helios. Op een bepaald ogenblik ontfermde hij zich over een groep jongeren die duidelijk geïnteresseerd waren in wetenschap. In groep kregen ze de nodige info en uitleg over de bouw en gebruik van een pinhole camera om een solargraph te maken.

Om 18h werden de telescopen opgeruimd en kwam een einde aan deze succesvolle editie van de Zonnekijkdag.

Heliosleden van dienst waren: Bart, Jacqueline, Pascal, Lieven, Patrick, Dany, Urbain, Lieven en Guido

Deel deze pagina

Reageer