Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 10 november 2019

Bij het begin van de vergadering vertelde Dany over het verloop van een voordracht in een basisschool. Die bleek een groot succes te zijn, uitgaande van zijn enthousiast relaas.

Toen eenmaal iedereen binnen was werd het tijd om aan de vergadering te beginnen. Uiteraard speelde de Mercuriusovergang van maandag 11 november een grote rol. Vooral de ongunstige weersituatie bracht het onderwerp naar voor. Pascal en Walter waren niet aanwezig omdat ze het goede weer gingen opzoeken voor de overgang.

De volgende vergadering (8 december) zal gastspreker Jef De Wit zijn voordracht/workshop komen geven over maantekenen. Aangezien er daarvoor materiaal moet aangekocht worden wordt een bikjdrage van € 15 gevraagd aan de deelnemers. Het materiaal mogen ze nadien houden (uiteraard). De meeste actieve leden hadden reeds ingeschreven. Een aantal betaalden hun bijdrage op de vergadering, anderen hadden een overschrijving gebruikt. Guido zal nog een laatste mail rondsturen naar alle leden. Inschrijven kan dan nog tot 16 november.

Guido stelde een sjabloon voor die hij gemaakt had voor powerpoint presentaties. De bedoeling is om deze sjabloon zeker te gebruiken bij lezingen naar derden. Ook intern kan deze gebruikt worden. Wel moest nog even gekeken worden naar de tekstkleur.

Dan nog even terug naar de overgang. Daar waren enkele scenario’s voorzien. De gezamenlijke actie aan de abdij werd geannuleerd. Ook de noodoplossingen werden aan de kant geschoven vanwege niet meer haalbaar. Mocht het onverwachte gebeuren dan kan iedereen het gewoon individueel waarnemen. Op de vraag wat het nut was van overgangen waar te nemen wisten Lieven en Guido te vertellen dat men zo de astronomische eenheid kon bepalen. In het verleden was Mercurius te klein voor dat doel en dus werd meer uitgekeken naar Venusovergangen. Alleen zorgde daar de atmosfeer voor problemen.

Na dit alles was het hoog tijd voor de hoofdmoot van deze vergadering. Met behulp van een door Guido gemaakt overzicht planden we de activiteiten voor volgend jaar. Al enkele jaren had de spreker geëxperimenteerd met een kalender die overzichtelijk was. Die experimenten leiden tot een nieuw formaat dat zowel handig als overzichtelijk was. In één oogopslag kon je meteen zien op welke dagen er welke astronomische activiteiten waren. Dat het nieuwe formaat zeker voldeed was te merken aan de reacties van de aanwezigen. Op vraag van alle aanwezigen zal Guido de kalender, aangepast met de extra activiteiten, doorzenden. Dit in een pdf bestand op A4 formaat zodat deze gemakkelijk kan worden uitgeprint. Lieven vroeg ook, nog even naar de interstellair komeet. Vooral of deze zichtbaar was voor amateurs. Guido melde dat hij het niet zeker wist. Normaal zal hij binnen het bereik van de grote amateurinstrumenten komen, zeker fotografisch. Hij zou dit nog uitzoeken.

Tijdens het overzicht per maand werd duidelijke dat er toch een aantal acties mogelijk waren. Dit ondanks het zwakke astronomische jaar. We gaan in dit verslag niet alle details aanhalen. Wel kunnen we melden dat de vergadering van april 2020 wegvalt. Deze valt op paaszondag, vandaar deze beslissing. Voor de andere vergaderingen zijn er slechts twee die mogelijk later wegvallen. De vergadering van oktober valt in het zelfde weekend als de Nacht van de Duisternis. Indien dat zo blijft dan valt die weg. De vergadering van december kan eveneens wegvallen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Bart zal deze twee laatste evenwel reserveren zodat we daar wat flexibel blijven. De regel voor de vergaderingen blijft dus behouden. We vergaderen elke tweede zondag van de maand, uitgezonderd in juli en augustus en op feestdagen.

Verder werd tijdens het overzicht uitleg gegeven over het belang van sterbedekkingen. Ook werd er wat aandacht besteed aan recordpogingen voor een smalle maansikkel en bedekkingen en samenstanden van planeten.

De vergadering werd afgesloten met onze globetrotter Dany. Hij toonde de samenvatting van zijn Guernsey reis met behulp van een filmpje.

Deel deze pagina

Reageer