Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 12 januari 2020

Een nieuw jaar en dus een nieuwe reeks vergaderingen. Om meteen het jaar goed in te zetten had Guido hapjes en drank voorzien.

Een niet al te drukke agenda voor de eerste vergadering. Guido begon met wat nieuwtjes van de VVS. Zo zal op 26 januari 2020 de contactraad plaats vinden bij volkssterrenwacht Mira te Grimbergen. In principe is dit bedoelt voor de afdelingshoofden maar ook andere leden van de vereniging zijn welkom. Op die vergadering zal het vooral gaan over de toekomst van de nationale sterrenkijkdagen en de zonnekijkdag. Guido gaf aan dat voor de sterrenkijkdag het voornamelijk omtrent publiciteit zal handelen. Voor de zonnekijkdag gat het eerder om de invulling interessanter te maken voor de afdelingen die bij een zonneminimum afhaken. Dit speelt voor Helios niet aangezien wij bij het Moment een waarneempost opzetten. Daardoor kunnen de bezoekers van de abdij en klanten van de taverne een kijkje nemen door de telescopen. Guido zal alleszins naar Brussel rijden en mochten andere interesse hebben dan kunnen die eventueel meereizen. Gewoon even tijdig een berichtje naar Guido sturen.

Voor de Nacht van de Duisternis was al geweten dat de Bond Beter Leefmilieu niet langer mee organiseert. De organisatie is nu volledig in handen van de werkgroep Lichthinder. Wat dit inhoud voor de publiciteit is nog even afwachten. Daarop melde Dany dat hij de sterrenkijkdagen ook op de site van ‘uit in Aarschot’ had geplaatst. Kwestie van meer publiek te bereiken. Uit peilingen van voorgaande jaren bleek dat via die weg op de sites van Langdorp en Averbode het merendeel van de bezoekers bij onze post terecht kwamen.

Verder melde Guido dat op 25 januari 2020 de Astrofotografiedag der lage landen wordt georganiseerd bij Urania. Op 28 maart is de jaarvergadering van de VVS gepland, eveneens bij Urania.

Guido haalde even aan dat het wellicht raadzaam is om het GDPR verhaal aan te pakken. Niet dat we ons meteen zorgen moeten maken maar gewoon onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’. Patrick gaf aan hoe de KU Leuven dit probleem aanpakt. Guido zal zorgen tegen de volgende vergadering voor een voorbeeldtekst van een andere vereniging om die als leidraad te gebruiken.

Bart, die zich eerder verontschuldigd had kwam even binnen om wat belangrijke berichten door te spelen. Zo zal binnenkort de toegankelijkheid tot de zaal wat moeilijker zijn. Dit vanwege werken voor het gastencentrum. Hij ging nog een en ander navragen. We kunnen wel de zaal blijven bereiken maar dan via de portier aan de voorzijde. Verder zal onze contactpersoon van het Moment op pensioen gaan. Er is een vervangster voorzien. Voor ons is dat belangrijk om de afspraken voor de Zonnekijkdag te maken.

Na dat officiële deel kwamen de Solar Graphs ter sprake. Het onderwerp werd dankzij Jacqueline naar boven gehaald. De dag voordien had ze met Dany haar eerste Solar graph camera in elkaar geknutseld. Vooral bij de positionering en hoogte had Jacqueline wat vragen. Naar aanleiding daarvan kwam ook een ‘Solar Fest’ voor de actieve leden ter sprake. Mogelijk dus nog een vervolg.

Uiteindelijk wisten we het enige thema van de dag aan te pakken. De sjabloon voor presentaties. Daar zat nog een klein probleempje in dat nu opgelost is. De bedoeling is dat, vooral naar derden, deze sjabloon wordt gebruikt. Dat zal voornamelijk de herkenbaarheid vergroten. Gelukkig ging het om een kleinigheid en dus was het euvel snel opgelost.

Na een korte pauze kwam ene scala van onderwerpen aan bod. Gaande van de toekomst van Betelgeuze en ‘eta’ Carina. Vooral de effecten voor de aarde. Verder ging het over de betrouwbaarheid van astronomische onderwerpen op het internet.

Lieven haalde ook de bedekking van Vesta aan in februari. Net voordien houden we onze volgende vergadering. Daar gaan we zeker over dit onderwerp praten. Ondanks het feit dat in België de planetoïde slechts zeer dicht bij de ster komt zal het toch een spectaculair zicht zijn. Guido haalde aan dat bij goede weersvooruitzichten hij eventueel naar het noorden zou reizen voor de bedekking waar te nemen. Dit alles zal vooral via mail en tijdens de volgende vergadering besproken worden.

  
Deel deze pagina

Reageer