Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 13 januari 2019

Het wordt zo een beetje de traditie dat de eerste vergadering van het jaar plaats vind ten huize van Pascal.

Na de traditionele uitwisseling van de wensen die bij een nieuw jaar horen werd het tijd om te starten met wat algemeen verenigingsnieuws. Guido beet de spits af door te melden dat de VVS contactraad op 20 januari wordt gehouden in Beisbroek. Hij melde er ook bij dat hij al aan de secretaris had gemeld dat hij niet aanwezig zou zijn. Dit vanwege de ondoordachte keuze van de datum en locatie zo kort voor de maansverduistering.

Voor een mogelijke workshop, gegeven door Jef De Wit, had Guido al wat informatie ingewonnen. De voordracht zou € 15,0 per deelnemer kosten. In ruil daarvoor ontvangt elke deelnemer 5 pastel potloden, een kneedbare gom en 2 doezelaars. Een doezelaar is een strak opgerold papier met twee punten om ingetekende delen een beetje uit te smeren. Verder zou het kunnen op een zondagnamiddag maar liefst niet rond Nieuwe Maan. Na een algemene stemming werd besloten om Jef inderdaad uit te nodigen voor de workshop. Wel liefst niet in april. Guido zal een aantal datums terugkoppelen met Jef en de Heliosleden om een datum vast te leggen.

Naar aanleiding van de lezing van Koen Geukens in mei en de op handen zijnde workshop melde Patrick dat hij eventueel Stefaan Poedts eventueel wel kan vragen voor een lezing. Ook dit vond veel bijval.

Na dit gedeelte kwamen wat nieuwtjes en weetjes bovendrijven over verschillende onderwerpen waaronder (uiteraard) Ultima Thule en New Horizons, weetjes rond het Apollo project, de schade van de Hubble Space Telescope en Space X.

Met nog maar een week te gaan voor de maansverduistering werden daar ook enkele praktische afspraken voor gemaakt. De volgende mensen schreven in voor de eclips en het ontbijt: Dany, Jacqueline, Guido, Pascal, Walter, Patrick en Bart. We verzamelen om 3h50 (lokale Belgische tijd) aan de slagboom van de parking bij het Moment. Bart zal ons daar dan binnenlaten en dan kunnen we het materiaal opstellen. De vraag was wat er zou gebeuren bij slecht weer. Iedereen was er voor om ongeacht het weer om 3h50 aan de slagboom te verzamelen. Guido stuurt nog een herinnering aan diegenen die ingeschreven zijn.

Ook voor de sterrenkijkdagen werd het tijd om wat voorbereidingen te treffen. Er was enkele vergaderingen voorheen geopperd om posters met info te voorzien. Na kort overleg werden volgende onderwerpen naar voor geschoven: de Maan, Planeten, Sterren en sterrenbeelden, Dubbelsterren, Nevels, planetaire nevels, info Helios, Telescopen (3 types), schaal zonnestelsel en heelal en tot slot diameter van de sterren. De bedoeling is om met een lichtbak te werken waar de poster opgelegd wordt. Als een test zal Guido 3 bladen A4 maken met de uitleg over de werking van de telescoop en Dany zal een lichtbak aanmaken. Indien dit werkbaar blijkt kunnen we naar volgend jaar de posters uitbreiden.

Na dit alles was het de hoogste tijd om te genieten van een pauze met taart.

Na dit intermezzo was het tijd om het over het logo te hebben. Guido had de PC mee met daarop het grafische bestand. Na het aanhoren van ieders ideeën en voorstellen werd een consensus gevonden. Guido zal dit alles afwerken en daarna nog eenmaal rondsturen. Indien na die ronde er geen opmerkingen meer zijn dan is het nieuwe logo een feit.

Na dit alles eindigde onze eerste vergadering van 2019. Bij deze dan ook nog eens een welgemeend woordje van dank voor Pascal en zijn gezin. Niet alleen voor de heerlijke taart en drank maar ook voor het openstellen van hun woning voor onze groep.

Deel deze pagina

Reageer