Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 9 februari 2020

Ondanks de dappere pogingen van de stormwind kwam Helios toch bij elkaar voor de tweede vergadering van 2020.

Guido beet de spits af met een verslag van de VVS contactraad van eind januari. Hij melde onder andere dat de sterrenkijkdagen tot 2025 al vastliggen. Volgend jaar nog in het voorjaar en daarna tot en met 2023 in het najaar. In 2025 verhuist de sterrenkijkavond dan weer naar het voorjaar. Verder zal de nacht van de Duisternis tot en met 2021 op de tweede zaterdag van oktober vallen. Daarna gaat men kijken om die te verhuizen naar de laatste zaterdag om samen te werken met Nederland.

Het gedeelte van de zonnekijkdag ging voornamelijk over tips naar de afdelingen die eerder opteren om enkel bij goed weer en/of voldoende activiteit op de Zon deel te nemen. De bedoeling was om die afdelingen zoveel mogelijk toch jaarlijks te laten deelnemen. Verder zal de zonnekijkdag ook thematisch ingekleed worden (dit jaar de missies naar de Zon). Daarbij kan het thema ruim geïnterpreteerd worden. Guido sloot dat deel af met het promotiedeel voor deze activiteiten. Het was duidelijk een zeer productieve contactraad.

Guido maakte verder nog wat reclame voor de Algemene ledenvergadering, de Deepsky dag en ‘Starry Nights’. Vooral de laatste activiteit werd de laatste tijd als ondermaats bevonden door Patrick en Pascal. Zo was er te weinig aandacht aan het waarneemgedeelte en meer voor het ‘after hours’ gebeuren. In het hoofdstuk VVS kwam Jacqueline nog met een vraag over de index en Pascal vroeg zich af wat er met de kortingen is gebeurd. In het verleden waren die bij in gesloten maar nu niet meer.

Met de sterrenkijkdag in het vooruitzicht werd er even gepolst wie aanwezig zal zijn om vanaf 19h een handje toe te steken. Volgende personen gaven zich al op: Lieven, Pascal, Walter, Patrick, Dany, Jacqueline, Bart en Guido.

Het feit dat Betelgeuze aan het afzwakken is kon natuurlijk niet genegeerd worden. Ook daar een klein beetje uitleg over wat dit inhoud. Pascal melde dat er nog drie ‘Maanmonografieën’ van de VVS in het archief zitten. Er werd afgesproken om deze aan te bieden aan halve prijs. Wel moeten ze afgehaald worden.

Bart heeft zich de laatste tijd intensief bezig gehouden met de kerkelijke maanberekeningen. Die worden voor heel wat meer dingen gebruikt dan gewoon het bepalen van Pasen. Van zodra hij voldoende gevorderd is in de materie zal hij een seintje geven zodat dit op de vergadering kan behandeld worden.

Na deze uitgebreide inleiding was het woord aan Pascal. Volgende week organiseert hij en workshop Astronomische ‘Raspberry Pi’. De bedoeling hiervan is om uit te zoeken om met deze volwaardige PC in zakformaat de opstelling aan te sturen. Niet alleen de telescoop maar ook alle andere toebehoren zoals de poolafstelling en camera. De toelichting was bedoeld voor de twijfelaars. De workshop zal plaatsvinden bij Pascal thuis en Bart, Walter, en Lieven hadden al toegezegd. Na de uiteenzetting besloot ook Dany om te komen. Guido moest nog even kijken of het past in zijn agenda.

Verder liet Pascal de aanwezigen kennis maken met het onderdeel ‘Open Learn’ van de ‘Open University’. Op de open University kan je, mits betaling, uitgebreide cursussen volgen. In het gedeelte ‘Open Learn’ zijn er een aantal cursussen gratis beschikbaar. Je dient enkel te registreren. Pascal is zo bezig met de cursus ‘Astronomy with a remote telescope’. Niet alleen krijg je de basislessen je krijgt ook 6 maanden een gratis account bij Telescope.org. Na een theorie deel demonstreerde Pascal ook het praktische deel. Hij demonstreerde de aanvraag voor een foto van een object. De opname zal gemaakt worden met een C14 op Tenerife.

Pascal toonde, geheel terecht, fier zijn maanreeks van Volle Maan tot Nieuwe Maan en een mooie maanhalo. Tot slot gaf Pascal nog een overzicht van enkele lezingen bij Mira Grimbergen en in Maastricht voor de nabije toekomst.

Tussen dit alles door wist Patrick nog te melden dat er een nieuwe theorie is rond Zwarte Gaten. Daarmee was de toon gezet voor alles wat met het onderwerp te maken had. De zwaartekrachtgolven en de detectoren konden niet ontbreken.

Daarmee kwam de goedgevulde vergadering tot haar eind. Gelukkig was er voldoende wind om de aanwezigen naar huis te blazen.

Deel deze pagina

Reageer