Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

Afdelingsvergadering 5 april

Op de maandelijkse bijeenkomst van april was de avond volledig  voorbehouden voor presentaties  van eigen leden.

Eerst werd nog even nagekaart over de succesvolle Sterrenkijkdag in Heindonk, waar we met drie telescopen een 65 à 70 bezoekers naar de maan, Jupiter en de sterrenhemel konden laten kijken.
Nadien werd overlegd voor de Zonnekijkdag van 3 juli aan 't veer in Boom.
Rik, André, Bruno en Hendrik zullen aanwezig zijn hetzij met een telescoop hetzij met een verrekijker op statief. Duur van de activiteit: van 10 tot 16u.

Vervolgens kwamen verschillende leden aan het woord.

André had een aantal foto's bij van de Exomars, een ESA-project. Op een protonraket is vorige week de Mars-sonde, Exomars, vertrokken vanop Baikonoer. Vermoedelijke aankomst bij Mars over 8 maanden.
Nadien toonden hij enkele beelden van de nieuwe raketbasis Vostochny die de Russen in Rusland aan het bouwen zijn, dit ter vervanging van de basis Baikonoer die in Kazachstan ligt.
Tot slot konden we nog genieten van enkele schitterende beelden van Saturnus en van enkele Maanrillen, gemaakt door Damian Peach.

De volgende spreker was Hendrik, die had het over de zonnewaarnemingen van 2015.
Het Wolfgetal in zonnecyclus 24 is verder aan het dalen. Cyclus 24 toonde eerder een zwakke zonneactiviteit.
Ook de eerste drie maanden van 2016 gaven een verdere vermindering van de zonne-activiteit.
Hij besloot met de bespreking van enkele zonnetekeningen die hij gemaakt had.

Nadien kwam Staf aan de beurt. Hij was zopas teruggekeerd vanuit  La Palma. Zijn fototoestel en reismontering zijn dan trouwe metgezellen. Het was er vrij koud en er lag zelfs nog sneeuw op Los Muchachos. Een hele reeks foto's passeerden de revue: eerst wat foto's van het telescopenpark op La Palma, vervolgens wat foto's van het zodiakaal licht en de aardschaduw. Hij had ook enkele time-lapse  filmpjes gemaakt  van de Melkweg en de ondergaande zon, waarbij de groene flits van tijd tot tijd te zien was.

Als vierde spreker kwam Bruno aan bod. Hij had er een verblijf in de Tivoli Astrofarm in Namibië opzitten.
Hij toonde wat foto's van de sterrenhemel in Namibië  met o.a. de Grote en Kleine Magelhaense wolken en de Orionnevel. Ook een prachtige samenstand van Maan, Venus, Mars en Jupiter had hij gefotografeerd.
Vervolgens bracht  hij een zelfgemaakte filmpje van het wolkendek van Jupiter. Daaruit had hij een beeldje gehaald waarop de wolkenstructuren nog duidelijker aan bod kwamen.
Als besluit vertelde hij dat hij een smartphonehouder had aangekocht om op zijn telescoop te monteren. Hij toonde enkele foto's van de maan die hij via de telescoop  met zijn smartphone  genomen had.

Volgende bijeenkomst op dinsdag 3 mei 2016 met als spreker Tom Corstjens.

Deel deze pagina

Reageer