Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

Bram Goossens en Astrofotografie

Op woensdag 15 april hadden we als gastspreker Bram Goossens uitgenodigd.

Bram is werkgroepleider van de VVS werkgroep Astrofotografie en kwam spreken over zijn ruime ervaring met ... astrofotografie.

Hij startte zijn voordracht met opnames van scenic astronomie (algemene beeldjes van de sterrenhemel) met DSLR, gevolgd door beeldjes van stersporen. Hierbij waren alle 30 sec. opnames gemaakt die later tot één foto waren samengevoegd. Een volgende stap was dan time-lapse fotografie waarbij de opnames achter elkaar waren geplakt tot een filmpje.
Na deze prachtige beelden had hij het over de verschillende disciplines, zoals het fotograferen van de zon (zowel in wit licht als in H-alpha), de maan, de planeten, kometen, meteoren, sterbedekkingen, deep-sky, enz.
Belangrijk hierbij was dat de montering correct op de pool gericht moest zijn. Een beetje hemelmechanica kwam hierbij ter sprake. Uiteraard kwamen ook een aantal soorten monteringen aan bod: low budget monteringen voor time lapse, vorkmonteringen, Duitse montering, ... Na de monteringen kwam ook de keuze van de telescoop aan bod: reflectoren, refractoren, catadioptrische systemen, ...
Vervolgens had hij het over DSLR versus CCD. Hij verklaarde het verschil in opbouw van beide toestellen, waarbij hij toch duidelijk zijn voorkeur liet blijken voor de CCD. De meeste van zijn opnames werden dan ook met een CCD gemaakt.
Dan kwam ook het afwerken van die opnames op de PC ter sprake, met o.a. het maken van Bias, Darks en Flats.
Hij had ook nog een ultieme droom: een remote sterrenwacht om aan deep-sky te doen. Hij belichtte hierbij de verschillende facetten van de remote sterrenwachten en besprak de voor- en de nadelen ervan.
Tenslotte besloot hij de avond met nog schitterende  beelden van de sterrenhemel, gemaakt door Karel Teuwen met zijn remote sterrenwacht in Zuid-Frankrijk.

 

Deel deze pagina

Reageer