Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

Dominique Dierick en de InstaSky

Woensdag 11 februari hadden we Dominique Dierick te gast.

Domique voorstellen is een open deur intrappen, binnen de VVS is hij is immers al jaren bekend als een verwoed astrofotograaf.
Hij begon zijn voordracht dan ook met een overzicht van zijn rijkgevulde loopbaan als astrofotograaf: van in zijn beginjaren met de klassieke filmrolletjes, over de gasbehandelde films en de CCD's om de laatste jaren te werken met de DSLR toestellen.

Dominique zit graag bij zijn telescoop, dus voor hem geen "remote" sterrenwacht, en hij  houdt ook niet van lang volgen. Daarom ook dat hij zijn hobby aanpast aan zijn vrije tijd, met zo min mogelijk extra werk.
Vorig jaar introduceerde hij daarom het InstaSky systeem, naar analogie met Instagram: korte belichtingstijden (2 min.) van deepsky objecten en daarbij zo min mogelijk nabewerking achter de PC.
Hij besprak eerst een aantal telescopen, vervolgens had hij het over verschillende monteringen en kwam tenslotte bij de fototoestellen die hij nu gebruikt. Hij gaf daarbij de nodige tips uit zijn jarenlange ervaring om die bepaalde keuze te maken.
Vervolgens kwamen de resultaten aan bod, de meeste werden gemaakt vanuit Lochristi. Beelden van  M 13, de Veil Nebula, NGC 7000, M 31, kometen Jacques en Lovejoy, en tal van andere objecten passeerden de revue, telkens met de nodige info. De meeste van de beelden waren maar 2 minuten belicht.

Het was zeker geen volledig overzicht, maar wel hoe je op een eenvoudige wijze mooie astrofoto's kunt maken.

 

Deel deze pagina

Reageer