VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

Hoge resolutie fotografie, Bart Declerq

Op 9 oktober kwam Bart Declerq langs en gaf een voordracht over hoge resolutie fotografie. Er is de laatste jaren een enorme sprong in planeet fotografie gebeurd. De voornaamste driver hiervoor is de steeds toenemende digitalisering. Tegenwoordig worden vooral snelle webcams gebruikt wat toe laat om beelden te stacken tegenover trage film wat maar toe laat om 1 beeld te gebruiken. De seeing wordt dus als het ware bevroren. Dit noemt lucky imaging. Door middel van wavelet filters en deconvolutie wordt extra informatie uit het beeld gepuurd.

Om beelden te maken heb je natuurlijk een webcam nodig, dit zijn vooral industriële camera’s zoals Basler en DMK. Het voordeel tegenover de klassieke Toucam is de kwaliteit van de onboard electronica die veel beter is. De meeste industriële camera’s gaan 1-12 bits, wat als gevolg heeft dat er veel meer grijswaarden beschikbaar zijn. Als opname software can IC Capture of Firecapture of Sharpcap gebruikt worden. Firecapture is echt wel aan te raden, want extreem handig en zeer functioneel. De nabewerking bestaat uit 2 fases: aligneren en stacken. De beste beelden worden geselecteerd en samengeteld.  Dit kan gebeuren met Registax of Autstakkert2. Autostakkert2 is veel sneller en betrouwbaarder in het eindresultaat dan Registax.  In een tweede stap gaan we het beeld verscherpen door middel van Registax/Photoshop, GIMP, ....

In het tweede deel van de voordracht werden een aantal practische voorbeelden gegeven van het verwerken van filmpjes en hoe deze scherper te maken.
Een zeer geslaagde voordracht !

Reacties

Hoi, Betaat er een powerpoint of pdf van Hoge resolutie fotografie, Bart Declerq?
Hoi, Betaat er een powerpoint of pdf van Hoge resolutie fotografie, Bart Declerq?

Reageer