Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

Jaarverslag 2015

VVS afdeling Klein-Brabant

Jaarverslag 2015

 

Aantal leden: 22

 

Bijeenkomsten:

Naar jaarlijkse gewoonte werd in januari een ledenvergadering met gezellig etentje gehouden.

Vanaf februari kwamen we elke maand bijeen ( niet in juli en augustus) in het oud gemeentehuis, Van Landeghemstraat, 101 in Willebroek, of er werd door één of meerdere leden een voordracht gegeven of verteld over zijn waarnemingen, of er werd een gastspreker uitgenodigd.

Bijeenkomsten in 2015:

15 januari:             ledenvergadering met etentje

11 februari:           D. Dierickx: De InstaSky: minimale inspanning, maximaal resultaat

11 maart:               C. Doom: Botsende sterrenstelsels

15 april:                 B. Goossens: Astrofotografie

13 mei:                  M. Vanl: CEDIC en astrofotografiedag

                               S. Geens: fotografie op de Canarische eilanden
17 juni:                  D. Devlies: Belgische asteroïden

16 september:       E. Fabel: de Sterrenjutters

14 oktober:            R. Blondeel: Historik: Leslie C. Peltier
                               werk van eigen leden

18 november:        L. Aerts: fotografie

16 december:        werk van eigen leden

 

Activiteiten voor het brede publiek
Op 5 juli werd deelgenomen aan de jaarlijkse zonnekijkdag
Aan 't veer over de Rupel, een knooppunt van wandel- en fietswegen, hadden drie leden hun telescopen opgesteld voor waarnemingen in wit licht en in  Hα.
Vanaf 10 uur konden geïnteresseerden, toeristen en toevallige wandelaars onder een stralende hemel naar de talrijke zonnevlekken kijken. We hadden ook enkele panelen opgehangen met daarop info over de zon, de zonnevlekken en over VVS Klein-Brabant. Een 50 à 60 tal belangstellenden werden wegwijs gemaakt in de geheimen van de zon.
Omstreeks 12 u kwam er vanuit het westen bewolking opzetten met slechts nu en dan nog een opklaring. Rond 15 u zat de hemel potdicht en stak er een felle wind op, gepaard gaande met veel stof en donkere wolken. We hebben toen wijselijk besloten, eerder dan voorzien, de zonnekijkdag af te sluiten.

Op 10 oktober werd in samenwerking met de gemeente Willebroek, Natuurpunt, Waters en Bossen deelgenomen aan de Nacht van de Duisternis.
Twee Dobson-kijkers stonden opgesteld in Het Broek. In de blokhut hingen er plakkaten i.v.m. lichthinder en er liep ook een powerpoint presentatie over lichthinder.
Het weer zat echt niet mee: het was zwaar bewolkt. De binnenactiviteit van Natuurpunt (braakballen pluizen) kon rekenen op erg veel interesse.
Rond 20u30 waren er enkele kleine opklaringen zodat sommigen de overtocht van het ISS konden zien. Met de telescopen werd geprobeerd enkele sterrenstelsels te observeren.
4 groepen van gemiddeld 25 personen, waaronder heel wat kinderen brachten ons een bezoek.

 

VVS-website:

De activiteiten en verslagen van onze afdeling Klein-Brabant zijn ook terug te vinden op de website van de VVS. Ze worden bijgehouden door Maarten.

 

Vooruitzichten voor het werkingsjaar 2016:

·         19 januari 2016: ledenvergadering met jaarlijks etentje.

·         Van februari tot en met december (niet in juli en augustus): maandelijkse bijeenkomst, de 1ste dinsdag  van de maand (als de 1ste een feestdag is, dan de 2de dinsdag) in het oud gemeentehuis in de Van Landeghemstraat,101  in Willebroek. 5 maal zal een gastspreker uitgenodigd worden, 4 maal zullen de eigen leden de avond vullen.

·         12 maart 2016: deelname aan de Sterrenkijkdag in zaal Bosveld, Edmond Verheydenstraat 16 in Heindonk vanaf 19u.

·         17 september 2016: uitstap naar enkele astronomische bezienswaardigheden.

·         Als in 2016 een zonnekijkdag en/of een Nacht van de Duisternis plaats heeft, zal overwogen worden hieraan deel te nemen.

 

                                              

Deel deze pagina

Reageer