Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

Leo Aerts: planeetfotograaf 18 november

Woensdag 18 november 2015 was Leo Aerts onze gastspreker.

Leo voorstellen is eigenlijk een open deur intrappen. Hij was immers 6 jaar lang voorzitter van de Vereniging voor Sterrenkunde en is een zeer bekende naam in het wereldje van de astrofotografie.
Hij begon zijn voordracht met een overzicht van zijn gebruikte telescopen doorheen zijn rijk gevulde carrière.
Van een 10 cm Polarex op azimutale montering, via een Vixen telescoop op parallactische montering, naar een 20 cm refractor, een 30 cm Newton, een 20 cm Fraunhofer refractor, tot Schmit-Cassegrain en Opticon. Het meeste plezier beleefde hij aan een speciaal geïsoleerde 25 cm Cassegrain gemaakt door Hans Dekker. Het vreemde is dat wanneer hij wil gaan waarnemen, dat onmiddellijk kan gebeuren. De telescoop moet zich niet aanpassen aan de buitenlucht, omdat hij helemaal geïsoleerd is.
Aangezien Leo geen sterrenwacht heeft, moet hij telkens opnieuw zijn materiaal buiten zetten. Het is daarom dat hij wielen onder zijn telescoop heeft gemonteerd, zodat hij deze naar buiten kan rollen.
Na de opsomming van de gebruikte telescopen, kwamen zijn talrijke waarnemingen aan bod.
Hij toonde eerst foto's van zijn plakboeken die hij in de loop van de jaren had aangelegd. In die plakboeken zaten heel wat tekeningen van de maan en de verschillende planeten. Prachtige kunstwerkjes.
Nadien kwamen de eerste foto's aan bod genomen op de toenmalige emulsiefilms zoals Kodak TriX en TP, al dan niet gasbehandeld. Hierbij werd steevast gebruik gemaakt van de afzwaaitechniek met een stuk karton. In de huidige tijd zouden we dat echt pionierswerk noemen.
In het digitale tijdperk gebruikte hij vooral de webcamfotografie. Pareltjes van opnames passeerden de revue: van zon, maan, planeten, kometen en deep-sky. Zelfs vergelijkende opnames van tekeningen en foto's kwamen aan bod.
Het was een avond om van te genieten.

Nelly De Backer

Deel deze pagina

Reageer