Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

Sterrenkijkdagen 2016 - Heindonk

De VVS afdeling Klein-Brabant had in juli vorig jaar een aanvraag gekregen om een "Sterrenkijkavond" te organiseren in Heindonk, deelgemeente van Willebroek.
In overleg met de verantwoordelijke van zaal Bosveld hadden we een programma opgesteld:

  • vanaf 19 u kijken naar de maan
  • van 20u tot 21u voordracht over Sterrenkunde
  • van 21u tot 23u kijken naar Jupiter, Orionnevel, Pleiaden, ...

Drie leden, Rik, Bruno en Hendrik  hadden vanaf 19u hun telescopen opgesteld op de binnenkoer van zaal Bosveld. Aangezien het nog vrij helder was, kon alleen de smalle maansikkel waargenomen worden. Beetje bij beetje sijpelden de bezoekers schoorvoetend binnen. Bij heel wat mensen was de verwondering groot bij het aankijken van de maan door een telescoop: de kraters, het reliëf op de terminator, het asgrauwe schijnsel en de snelheid waarmee de maan zich uit het beeld bewoog waren onderwerp van gesprekken.
Om 20u begon de voordracht over "Sterrenkunde" door Hendrik De Backer voor een publiek van een 50-tal bezoekers. Oriëntatie aan de sterrenhemel, refractor en reflector kwamen aan bod, waarna een reis door het zonnestelsel volgde met tot slot nog de nodige info over de VVS. De Sterrenkijkkrant, -kaart en folders werden uitgedeeld.
Ondertussen waren nog een aantal bezoekers op de binnenplaats verschenen die nog naar Jupiter, de Pleiaden en de Orionnevel wilden kijken. Jammer dat we wat last hadden van één straatlamp, maar dat nam niet weg dat iedereen tevreden was van eens door een telescoop naar de hemel te kunnen kijken. Er werd dan ook druk nagepraat over de maan, Jupiter, de sterren en de gebruikte telescopen.
We schatten dat er ongeveer 65 à 70 bezoekers zijn geweest.
Het was even voor 23u als de laatste bezoekers vertrokken en de telescopen werden opgeborgen.
Iedereen tevreden naar huis.  

Hendrik De Backer 

 

Deel deze pagina

Reageer