Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant: 6 december waarnemingen

De vergadering begon met de inschrijvingen voor het etentje van maandag 16 januari 2017.

Er was voor vanavond geen spreker uitgenodigd. De aanwezige leden werden naar hun eigen waarnemingen of bevindingen gevraagd.
De spits werd afgebeten door Jan. Hij vertelde over zijn reizen naar een zoneclips, de anekdotes en ervaringen die hij daarbij had opgedaan.
Hij besprak ook de komende zoneclips van 21 augustus 2017 in de USA met daarbij ook de reizen die georganiseerd worden door Urania.

Nadien kwam Dirk aan bod. Hij had een nieuwe telescoop gekocht: een Sky Watcher van 120 mm. Hij had de laatste weken tijdens enkel heldere nachten wat opnamen gemaakt van de Cocoonnevel, de Irisnevel, de Orionnevel, M15, M33. Achteraf had hij de nodige beeldbewerkingen uitgevoerd. De resultaten werden druk besproken.

Ook Herman had wat opnames mee van o.a. de Hartnevel, de Paardekopnevel, de Pelikaannevel, de Rosettanevel en de Butterfly. Hij gaf uitvoerig uitleg over zijn werkwijze van beeldbewerking. Ook hier werd druk overlegd over de manier van beeldbewerking.

Nadien kwam Staf aan het woord. Hij had wat beelden bij van de ondergaande zon met de groene flits en het zodiakaal licht, genomen in La Palma.
Hij toonde ook wat opnamen die hij met en zonder filter gemaakt had en nadien bewerkt had en waarbij een duidelijk verschil te merken was. Vervolgens had hij ook nog enkele time-lapse filmpjes bij van de ondergaande zon, de ondergang van de maan en de nachthemel met het zodiakaal licht. Ook hij gaf uitleg over de werkwijze die hij gevolgd had.

Tenslotte kwam Hendrik aan bod. Hij had het over zijn zonnewaarnemingen van de laatste drie maanden. Duidelijk was te zien dat de 24ste cyclus steeds maar minder en minder vlekken oplevert en deze cyclus behoorlijk minder actief was dan de twee voorgaande cycli.

 

Deel deze pagina

Reageer