Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, 6 februari 2018: eigen bijdragen

De vergadering begon met de bespreking van een mogelijke verhuis naar een andere locatie. Het voorstel van Dirk en Bruno, om in de toekomst naar café Sint Margriet in Wintam te verhuizen, werd uitgebreid besproken. De aanwezigen waren akkoord, maar stelden wel de  vraag  wanneer dit kan gebeuren. Geeft dit geen problemen met de gemeente Willebroek, wanneer we zo plots in het jaar geen gebruik meer maken van hun infrastructuur? Kan iedereen (leden, vastgelegde sprekers, sympathisanten,...) tijdig van de lokaalwijziging verwittigd worden?

Vervolgens kwam de deelname aan de Sterrenkijkdag van vrijdag 23 februari aan bod. Dirk, Rik en Hendrik zullen met hun telescoop aanwezig zijn. Bijeenkomst om 18u zou beter wat verlaat worden naar 19u, het is dan immers nog niet donker.
Het plaatsen van een partytent en een tafel om wat info op te leggen, lijkt een goed idee.

Nadien werd de aankondiging van de Deepskydag in Almere (Nederland) besproken. Mogelijk gaat Rik, samen met Janos Barabas, erheen.

Daarna werd het jaarprogramma van VVS Klein-Brabant met de data en de verschillende sprekers overlopen. De vraag is wel: Kunnen deze mensen tijdig verwittigd worden als we van locatie verhuizen?

Er was voor vanavond geen spreker uitgenodigd. De aanwezige leden werden naar hun eigen waarnemingen of bijdragen gevraagd.

Eerst kwam Hendrik aan bod.
Hij vertelde dat hij een groot dakvenster had laten plaatsen, waardoor hij op een eenvoudige manier toegang kreeg tot zijn waarnemingsplatform en niet meer via een laddertje. De oppervlakte van het  platform zelf werd dan ook nog eens dubbel zo groot gemaakt.
Vervolgens sprak hij over zijn zonnewaarnemingen van 2017. Aan de hand van tekeningen en vergelijkende foto's van SDO werden de actiefste dagen van het jaar belicht.
Hij toonde ook de grafiek van de 24ste cyclus, cyclus die duidelijk naar zijn einde gaat, om te eindigen met de grafiek van zijn zonnewaarnemingen vanaf 1979: 4 cycli waarvan de laatste de minst actieve was.

Nadien kwam Dirk aan de beurt. Hij had waargenomen met zijn nieuwe telescoop: een Sky Watcher van 120 mm. Hij had tijdens enkele heldere nachten wat opnamen gemaakt, maar alleen om te tonen welke objecten hij bekeken had: M78, M46-47, M81-82,NGC 925, de Paardenkopnevel. Beeldbewerking achteraf had hij niet uitgevoerd. De resultaten werden uiteraard druk besproken.

Volgende bijeenkomst op dinsdag 6 maart 2018.

Verontschuldigd: Bruno, Maarten en Jan

Deel deze pagina

Reageer