VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, 8 mei 2018: Claude Doom en de ster van Boyajian

Claude Doom was vanavond weer onze gastspreker. Onder ruime belangstelling had de oud-voorzitter van de VVS het deze maal over de ster van Boyajian, één van de meest mysterieuze sterren van het heelal.

Als je de ster opzoekt in de astronomische database SIMBAD, vind je daar alle gegevens over deze ster o.a. het nummer KIC 8462852, de magnitude  11,7 , het spectraaltype F3V, zij bevindt zich in het sterrenbbeeld Cygnus, is een dubbelster  en is 1,4 Mzon.
Niets speciaal dus.
De waarnemingen van deze ster zijn gebeurd door het Kepler Space Observatory. Daarvoor had de satelliet 21 CCD-detectoren aan boord die een bepaald gebied in Cygnus waarnamen. Om de 30 minuten werd de helderheid van 145 000 sterren doorgestuurd met de bedoeling transits van planeten voor sterren te kunnen waarnemen. Kepler was operationeel van maart 2009 tot mei 2013. Heel wat exoplaneten werden ontdekt. KIC 8462852 bevond zich aan de rand van het waarnemingsgebied.
Het was een groep onder leiding van Tabetha (Tabby) Boyajian die onderzoek deed naar de ster en er een publicatie over uitgaf. Vandaar dat de ster naar haar genoemd is.
De lichtcurve van de ster was nagenoeg constant met een aantal onverklaarbare kleine en grote dipjes. Er was ook het ontbreken van een periodiciteit, wat je zou mogen verwachten als het om een normale transit zou gaan.
Na mei 2013 werden er enkele duizenden metingen van AAVSO waarnemers aan toe gevoegd en ook een team van AstroLAB Ieper deed de nodige waarnemingen.
Conclusie: de ster heeft een langzaam afnemende helderheid, er is geen voor de hand liggende periodiciteit, er zijn verschillende dips, de ster lijkt roder tijdens die dips en er is bovendien geen IR exces.
Er wordt uiteraard gezocht naar verklaringen voor deze verschijnselen.
Is het een komeet? Is het een kunstmatig object? Is het een Dysonsfeer of iets dergelijks? Zijn het stervlekken die  het licht deels verduisteren? Is het soms een ring rond ons zonnestelsel? Zijn het Trojanen rond de ster? Telkens gaat de spreker in op mogelijke verklaringen, maar al met al, is het geen typische transit van een planeet voor een moederster. Mogelijk iets dat gelijkt op een planeet met een schijf of ring (deels doorzichtig) en mogelijk een aantal objecten? 
Op dit ogenblik is er dus geen enkele theorie die de waarnemingen van de ster van Boyajian kan verklaren.
 

 

Reageer