VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 1 december 2020, online vergadering met Jef De Wit over Astroschetsen.

 

·      Corona speelt ons nog altijd parten, zodat we fysieke bijeenkomsten nog niet mogen organiseren. Vandaar dat de voordracht van Jef De Wit over Astroschetsen vanavond online gaat.

·      Eerst wat praktische zaken voor het jaar 2021:

o   Ons jaarlijks etentje in januari zal wegens de corona-maatregelen niet kunnen doorgaan.

o   Voor 2 februari zal ofwel Janos Barabas, ofwel Pierre Mestdagh spreken. Wordt later nog bevestigd.

o   Op 3 maart zal Sven De Deyne spreken over de sextant.

o   De VVS-Sterrenkijkdagen stonden normaal gepland op 19 en 20 maart, in het natuurgebied Kleiputten Terhagen. Ondertussen heeft de VVS laten weten dat deze activititeit wegens Covid niet zal doorgaan en nu verplaatst wordt naar vrijdag 12 en zaterdag 13 november 2021.

o   De voorzitter laat weten dat leden, die zelf interessante onderwerpen willen aanbrengen of gewoon een ervaring willen delen, deze altijd mogen voorstellen.

·      Vervolgens geeft de voorzitter het woord aan onze spreker van de avond Jef De Wit. 

Jef is een erg actief lid van Urania. Bij zijn waarneming hoort steevast het maken van een schets i.p.v. het maken van een foto.
Als leraar Aardrijkskunde stond op zijn programma een cursus Kosmografie geven. Vermits hij in Hove woonde, was het logisch dat hij hiervoor langs Urania ging en de sterrenkunde kreeg hem in zijn greep.
Zijn eerste telescoop was er eentje uit de Lidl, een Meade ETX 70, waarmee hij zijn eerste waarnemingen deed. Op dit ogenblik neemt hij waar met een 30 cm Newton F4 en de zonnewaarnemingen gebeuren met een 8 cm.
De meeste waarnemingen gebeuren thuis in Hove, maar als hij een wat donkere hemel wil gaat hij naar de Oesterput in Nederland of naar Ramillies, in de buurt van Namen.
Voor zijn vakanties trekt hij geregeld naar donkere sterrenhemels in Frankrijk en neemt dan een 30 cm Newton op een reismontering mee.
Zijn waarnemingen zijn ook terug te vinden op Deep Sky log.
Waarom schetsen?  Hij vindt het origineler dan fotografie. Het is ook goedkoper en het is de weergave van wat je visueel kan zien.
Vooreerst laat hij wat schetsen zien waarvoor hij geen optiek nodig had, gewoon met het blote oog. Het zijn schetsen van o.a. zonsondergang, maanopkomst, sterrenbeelden, de Melkweg, het poollicht, ...
Hij werkt niet altijd op wit of zwart papier, soms gebruikt hij wel eens grijs of blauw, naargelang de compositie die hij wil schetsen. Hij gebruikt hoofdzakelijk kleurpotloden, maar pastel draagt zijn voorkeur weg.
Als hij achter de telescoop zit, zijn alle objecten goed. Voor deepsky  gebruikt hij meestal zwart papier en probeert in een groep sterren figuren te zien om ze zo te schetsen. Open sterrenhopen, bolhopen, planetaire nevels, dubbelsterren, supernova...alles kwam aan bod.
Voor ons zonnestelsel toonde hij schetsen van zonnevlekken, van de planeten, en ook van kometen en planetoïden.
Het spreekt voor zich dat ook de maan geregeld in beeld werd genomen.  
Hij toonde een time-lapse van het schetsen van Clavius. Hoe hij stap voor stap zijn schets opbouwde. Hierbij moet je uiteraard snel te werk gaan, want er  verandert steeds wat. De schaduwen veranderen constant. De schets moet dus op korte tijd gemaakt worden.
Tot slot toonde hij nog een aantal schetsen van andere waarnemers. Iedereen heeft uiteraard zijn eigen stijl. Er zaten schetsen bij met pastel, houtskool, stift, potlood, Oost-Indische inkt. Echte pareltjes.

Na de voordracht beantwoordde Jef nog enkele vragen van deelnemers.

·      In bijlage vinden jullie ook zijn presentatie in pdf formaat.

·      Bijgevoegde foto : de kraters Archimedes Aristillus Autolycus, eigenhandig door onze spreker Jef De Wit getekend.

   

Reageer