Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 2 oktober 2018 : Eigen ledenbijdragen


Bij het begin van de vergadering worden eerst nog wat praktische zaken besproken:

*  Oorspronkelijk was voorzien dat er na de vergadering onze leden  telescopen zouden buiten opstellen. Het was echter te bewolkt waardoor deze gezamelijke “sterrenkijken”-sessie niet is doorgegaan. Een volgende keer hopen we meer geluk te hebben. Wordt vervolgd.. 

* Het VVS weekend heeft dit jaar plaats op 6 en 7 oktober in Oostende. Het programma werd reeds rondgestuurd door Maarten. Nel en Bruno zullen er aanwezig zijn.

* VVS Klein-Brabant neemt op 20 oktober deel aan De Nacht van de Duisternis. Deze heeft plaats in het Blaasveldse Broek, net zoals verleden jaar. De combinatie met een wandertocht voor families georganiseerd door Natuurpunt met een sterrenkijksessie lijkt een schot in de roos want verleden jaar mochten we meer dan 250 geïntersseerden verwelkomen waaronder heel wat gezinnen met kinderen. 
Het is dus belangrijk dat we met voldoende telescopen zijn! Twee à drie leden (Dirk, Nel, André en Fons..) zullen hun telescopen opstellen aan het Scheyvaertshof. De voorzitter Bruno kan zelf niet deelnemen wegens reis in het buitenland maar doet toch een oproep aan de leden om ook aanwezig te zijn en deze unieke gelegenheid te baat te nemen om onze hobby aan het grote publiek voor te stellen. 
Praktisch :  al het materiaal (kaarsen, lichten, wegwijzer, tafels en tentje) werden aan Dirk meegegeven. Dirk zal verder contact opnemen met Nel die instaat voor de de coördinatie van deze avond. 

* Resterend progamma voor 2018:
- op dinsdag 6 november komt Yves Gigase spreken over Zwaartekrachtgolven
- op dinsdag 4 december zal Dirk Van Mechelen het hebben over de Geologie van de maan. Het zal een gemengde theorie en praktijsessie worden: we zijn alleszins erg benieuwd!
Voor beide sprekers werd een aankondiging in Heelal geplaatst.

Eigen bijdragen:

·      Bruno toonde nog enkele opnames van Messiers uit de Grote Beer, onder meer M101 en M51 (Draaikolk nevel) en M106. Alle opnames zijn ontstaan uit stacking van 2 tot 3 “unguided” opnames van 30 seconden en tonen toch al redelijk veel detail. Een bewijs dat je met relatief korte belichtingstijden toch een mooi resultaat kan bereiken!
Verder heeft hij ook enkele opnames getoond van Mars. Jammer genoeg zijn de details moeilijk te zien, omwille van de slechte seeing en de lage stand van Mars aan de hemel.

·      Dirk heeft uitgebreid zijn tekeningen, onder meer van clusters en bolvormige sterrenhopen getoond. Hij is de laatste tijd daar heer erg mee bezig en beleeft hier, naar eigen zeggen, meer plezier aan dan het fotograferen van objecten. 
Naast enkele tekeningen, heeft hij ook toegelicht hoe hij deze digitale tekeningen tot stand brengt op zijn Ipad in Autosketch van Adobe.

Een al bij al zeer leerrijke en gemoedlijke avond. Deze werd afgesloten met een gezellig napraten mét drankje aan de bar!

Deel deze pagina

Reageer