Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 3 maart: reisverslag zonne-eclips in Chili op 2 juli 2019, door Bruno Vander Stichele

  1. Aan de Sterrenkijkdag van 28/29 februari werd niet deelgenomen. De voorzitter leest wel het verslag voor dat hij ontvangen heeft van het verloop van de Sterrenkijkdagen bij AW Mercator Temse.
    Aansluitend hierbij: de Sterrenkijkdag van 2021, op vrijdag 19 maart, zal gehouden worden in samenwerking met Natuurpunt Rupelstreek in het natuurgebied Kleiputten Terhagen.
  2. Op 28.3 heeft de Algemene Vergadering van de VVS plaats.
  3. Op 7.4 komt Roger Van der Linden spreken over de Maan. 
  4. De voorzitter heeft ook nog Pieter Mestdagh, astrobioloog, vastgelegd voor een dubbele spreekbeurt, waarvan het eerste deel zal doorgaan op 3.11 en het tweede deel in 2021.

Peter heeft wat info verzameld i.v.m. het Louman museum: dat is op zaterdag gesloten, alleen voor reservaties van groepen van minstens 15 personen wordt dan toegang verleend. Zoveel personen kunnen we niet bijeen krijgen. De uitstap wordt afgeblazen.

Vervolgens start Bruno met het verslag van zijn reis naar de zonne-eclips in Chili.

Hij heeft de reis gemaakt samen met een groep van volkssterrenwacht Urania. Het vertrek was op 25.6 in Amsterdam met een rechtstreekse vlucht naar Santiago.
Aan de hand van een aantal foto's geeft hij wat info over het land, zijn bevolking, de economie e.d. Uiteraard komt ook het dagprogramma ter sprake.
Hij vertelt ook het algemene principe van zo'n zonne-eclips en dat je best in de buurt van de centrale lijn waarneemt, daar duurde de eclips 2min 35sec.
Hij had gekozen voor een maximale automatisering van zijn materiaal en had daarvoor 2 toestellen opgesteld: zijn mobieltje, zonder filter en een Nikon DSLR camera
Hij toonde eerst een time lapse gemaakt met zijn mobieltje zonder filter en vervolgens toonde hij de beelden gemaakt met zijn Nikon camera. Die camera werd bediend door specifieke software Solar Eclips Maestro van Xavier Jubier.
Een simulatie van dit programma werd uitvoerig getoond en besproken.
Belangrijk was een goede voorbereiding en een script opstellen voor de werking tijdens de duur van de verduistering.
Prachtige beelden toonden het verloop van de eclips.
De dagen daarna hebben zij uiteraard genoten van de schitterende natuur in Chili en de pracht van de zuidelijke sterrenhemel.
Met foto's werden ook de bezoeken getoond aan enkele grote sterrenwachten: La Silla, één van de grootste sterrenwachten van het zuidelijk halfrond en het Cerro Tololo observatorium.
De terugvlucht was op 9.7. Zo kwam een einde aan deze prachtige natuur- en eclipsreis.

Noot van de voorzitter : De spreekbeurt van 7/04 is voorlopig afgelast wegens de Coronacrisis. Alle samenkomsten van onze afdeling worden tot nader bericht opgeschort.

 

 

  
Deel deze pagina

Reageer