VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 3 september 2019, André Van der Elst: "De Apollo landingsplaatsen en wat kunnen we ervan waarnemen?"

De bijeenkomst van vanavond begon met een korte terugblik over de voorbije activiteiten:

·      De voorzitter had deelgenomen aan de zonne-eclipsreis naar Chili met Astro reizen van Urania. Een uitgebreid verslag is voor volgende maand wanneer de eigen leden aan bod komen.

·      Enkele leden hebben samen met AW Mercator op 13 juli  deelgenomen aan de waarnemingsactiviteit "On the moon again" op de kaai in Temse. De opkomst was eerder matig wegens het overwegend bewolkt weer, maar de sfeer was er niet minder om!

·      De voorzitter toont ook nog enkele foto's van de maansverduistering van 16 juli, die werden genomen vanop een rivierbootreis van Temse naar St Amands en terug.

Vervolgens werd even stil gestaan bij enkele komende activiteiten.

·      Eerst is er de volgende bijeenkomst op 1 oktober waarop werk van eigen leden aan bod komt.

·      Vervolgens is er het  JVS-VVS week-end op 5 en 6 oktober in de Duinse Polder in Blankenberge.

·      En op zaterdag 12 oktober wordt deelgenomen aan de Nacht van de Duisternis zoals elk jaar in het Blaasveld broek. Aan AW Mercator zal gevraagd worden of eventueel enkele van hun leden kunnen deelnemen.

Hierna werd het woord gegeven aan ons eigenste lid André Van der Elst.In het kader van de lopende activiteit "On the moon again", heeft hij het over de verschillende bemande maanreizen van de Apollo's.

·      Alles begon met John F. Kennedy die in 1961 de wedloop naar de maan lanceerde door te zeggen dat vóór het einde van het decennium de Amerikanen op de maan zouden landen. André staat even stil bij de verschillende landingsplaatsen van o.a. Loena en Surveyor. 

·      Vervolgens komt de eerste bemande maanlanding ter sprake: Apollo 11. De bemanning komt ruim aan bod. Hij toont ook foto's van de landingsplaats genomen van op Aarde en vanuit de Commandocapsule. Er werden in de buurt van de landingsplaats ook kraters naar de astronauten Armstrong, Aldrin en Collins genoemd.

·      Voor de andere maanlandingen Apollo 12, 14, 15, 16 en 17 bespreekt hij eveneens de bemanning, de landingsplaatsen, en toont ook foto's van de achtergelaten sporen van de maankarretjes en -auto's. Hij vertelt ook wat we daarvan in een telescoop van op aarde kunnen merken. Foto’s van deze verschillende missies zijn op deze link terug te vinden.
Na de Apollo's heeft hij het nog even over de Russische Lunokhod 1 en 2, de onbemande maankarretjes die later op de maan zijn geland.

·      Hij staat ook even stil bij Yutu 2, het Chinese maanlandingstuig dat op de achterkant van de maan is geland en waarvan we dus niets kunnen waarnemen.

De voorzitter heeft ook nog een link doorgegeven van een bijzonder gedetailleerde maankaart die online staat en die toelaat om zodanig in te zoomen dat men zelfs de verschillende landingstuigen kan waarnemen: de moeite waard om eens te proberen:
https://quickmap.lroc.asu.edu/layers?extent=-22.9879328,-60.1783176,-13.1162974,-55.3252525&proj=10&layers=NrBsFYBoAZIRnpEoAsjZwLraeOUNEQBmOOY9ebbIA

Tot de volgende vergadering!

Reageer