Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 5 juni 2018: Eigen Ledenbijdragen

Vanavond was het weer een avond waarop de leden hun eigen waarnemingen konden tonen of een interessant artikel konden naar voor brengen.

Eerst kwam André aan bod.
Hij besprak de Polarex 80 mm die de voorzitter voor nazicht aan hem had meegegeven. Hij belichtte de eigenschappen van de kijker. Het is een prima kijker maar bij een val is het prisma licht beschadigd en een weinig verschoven. Dit zou zeker hersteld kunnen worden.

Vervolgens was Peter aan de beurt. Hij toonde wat opnamen van een aantal nevels, de maan en de Melkweg. Uiteraard werden de gebruikte apparatuur en de manier van werken besproken. 

Na Peter was het de beurt aan Hendrik.
Hij had het over zijn zonnewaarnemingen van januari tot mei. Aan de hand van tekeningen belichtte hij  de actiefste dagen. Hij besprak ook één van de nieuwe vlekjes van SC25. Tenslotte toonde hij ook de grafiek van de 24ste cyclus, cyclus die duidelijk naar zijn einde gaat, om dan af te sluiten  met de grafiek van zijn zonnewaarnemingen vanaf 1979: 4 cycli waarvan de laatste de minst actieve was.

Nadien kwam Dirk aan de beurt. Hij had in maart besloten om nevels en galaxieën visueel waar te nemen en op zijn I-pad er een tekening van te maken. Hij legde uit hoe hij te werk ging en toonde uiteraard ook enkele geslaagde resultaten.
Vervolgens had hij het over zijn bezoek aan Medendorf samen met een aantal leden van Urania. 

Daarna toonde Bruno wat unguided opnames van een aantal Messierobjecten  en de maan. Ook zijn apparatuur en gebruikte manier van werken werden besproken.

De avond werd besloten met wat brainstorming over enkele onderwerpen:
- meer praktische dingen aan bod laten komen bv. hoe tewerk gaan bij het fotograferen, het volgen of het afwerken van foto's
- hoe precies te werk gaan bij het maken van een tekening
- de trajecten van Apollo 15, 16 en 17 bekijken op de laatste maanfoto's
- het organiseren van kijkavonden in Klein-Brabant, zoals daar zijn de Nacht van de Duisternis, de Sterrenkijkdag, deelname aan Kasteelfeesten of Heksentocht liefst in samenwerking met een andere vereniging zoals bv. Natuurpunt. Zeker hierbij de jeugd betrekken.
- het organiseren van Zonnekijkdag
- het organiseren van een waarneemsessie na zo'n avond als vandaag, maar dan tijdig stoppen met de voordrachten (spreektijd beperken) zodat het niet te laat wordt
- nieuwe leden aantrekken
- het aankondigen van de sprekers in Heelal.

Deel deze pagina

Reageer