VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 6 april 2021, online vergadering door Maarten: “Remote waarnemen vanuit de Extremadura: uitdagend maar belonend”

Na een korte verwelkoming van een wel zeer ruim aantal online gasten, vraagt de voorzitter even aandacht voor een aantal praktische mededelingen:

·      Hij  overloopt het agenda voor de volgende maanden en meldt dat hij nog twee sprekers heeft vastgelegd: Josch Hambsch zal op 4 mei spreken over Variabelen en Hugo Van de Broeck komt op 2 november spreken over Spectroscopie. Beiden zijn ze voorzitter van een VVS-werkgroep, respectievelijk van de werkgroep variablen en werkgroep spectroscopie en zijn dus goed geplaatst om toelichting over deze onderwerpen te geven en om ons warm te maken voor de activiteiten binnen hun werkgroep.

·      De zonnekijkdag op 4 juli blijft problematisch wegens de corona pandemie. Er zal uitgekeken worden naar een waarnemingsplaats voor het geval deze activiteit toch doorgaat. Mogelijke plaatsen: het grasveld vóór het kasteel d'Ursel in Hingene en voor het Fort van Liezele-Puurs.

Vervolgens komt ons eigen lid Maarten aan het woord. Maarten is oud secretaris van de VVS en ook oud voorzitter van VVS Klein-Braban en hij komt ons met veel enthousiase maar ook met veel realisme vertellen over zijn ervaringen met een remote sterrenwacht vanuit de Extramedura in Spanje. 

·      Maarten is naast een verwoed astrofotograaf, een heel begaafd IT-er en vooral een handige Harry. Deze unieke combinatie van skills heeft het hem mogelijk gemaakt om thuis een volautomatische sterrenwacht in zijn tuin te bouwen. Steunend op deze ervaring heeft hij de volgende stap gezet om samen met collega Dodi een observatorium te bouwen in Encines y Estrellas in Extramadura, in het  zuiden van Spanje. Zij hebben aldaar contact genomen met e-EyE. Dit complex heeft 69 units om te verhuren.
In een filmpje toont hij de weg die naar e-EyE leidt evenals een plan van locatie.
De huur van één unit bestaat uit het gebruik van de ruimte met individueel afschuifbaar dak, elektriciteit, internet en VPN verbinding. Al de rest moet je zelf voorzien. Hij toont een filmpje van de werking van het dak, dat tijdens de dag best dicht blijft om de warmte en het opwaaiende stof buiten te houden.

·      Het eerste werk was het plaatsen van de pier met een aantal stopcontacten en een netwerkpoort. Naast de pier kwam een kast voor electronica, kabels en adapters. Deze kast werd voorzien van een ventilator voor verluchting. Nadien kwam de montering en daarop de telescoop een Takahasi Epsilon 180. Op de telescoop kwam een stofkap die ook van op afstand bediend kon worden. Deze kap is aan de binnenkant wit, zodat hij daar ook flats mee kan maken.
Een time-lapse filmpje toont hoe alles geïnstalleerd en gemonteerd werd.
Hij heeft ook gezorgd voor een PC met 32 GB Ram en bootsticks met Win Install. Er zijn ook de nodige back-ups voorzien voor het geval er zich een crash voordoet. 
Hij heeft eigen software ontwikkeld die de monitoring doet van de hele opstelling en een bericht stuurt naar zijn GSM als er problemen zijn.
Bij de stroomvoorziening zit een Dragonfly zodat alles van op afstand aan en af kan gezet worden.
Als er problemen zijn, kan er ook altijd beroep gedaan worden op een medewerker van de sterrenwacht, maar toch is hij van plan minstens één keer per jaar naar ginds af te reizen om de opstelling na te kijken en zo nodig herstellingen uit te voeren.

·      Tot slot toont hij een hele reeks beelden die hij met zijn remote sterrenwacht gemaakt heeft en achteraf thuis bewerkt heeft. Het is uiteraard genieten van enkele schitterende astrofoto's die hij heeft gerealiseerd. Eén van de foto's prijkte trouwens  op de cover van het maart-nummer van Heelal. Voor velen van ons, zijn het verbluffende resultaten waarvan we alleen maar  kunnen dromen.

 

Reageer