VVS Klein-Brabant, dinsdag 7 mei 2019, Peter Van Den Eijnde en webcamming, opnames en verwerking
18-05-2019 11:51u
De bijeenkomst van vanavond begon met een korte terugblik over de voorbije activiteiten.
- Er was op 15 maart de Sterrenkijkdag in Kleiputten Terhagen, de lucht was zwaarbewolkt en geen maan, planeten of sterren te zien, maar er was een power point presentatie over het zonnestelsel als vervangprogramma voor ongeveer 25 bezoekers.
- Op 30 maart was er de viering van het 75 jarig bestaan van de VVS. Enkele leden van VVS waren aanwezig en vonden het een goed georganiseerde dag met heel goede sprekers.
- Op 2 april is Paul Van Cauteren komen spreken over Veranderlijke sterren waarbij de samenwerking tussen profs en amateurs kunnen leiden tot opzienbarende resultaten.
Vervolgens werd even stil gestaan bij enkele komende activiteiten.
- Op 18 mei is er de jaarlijkse beurs in Essen.
- Op 4 juni is de avond gewijd aan bijdragen van eigen leden.
- Aan de Zonnekijkdag van 7 juli zal VVS Klein-Brabant niet deelnemen, aangezien de zonneactiviteit op een laag pitje staat, is er weinig of niets te zien op de zon en we de bezoekers geen alternatief kunnen bieden.
- Wel zullen we met enkele leden deelnemen aan de publieke waarnemingsdag "On the moon again" van 13 juli. De voorzitter zal contact opnemen met AW Mercator uit Temse om samen deel te nemen aan deze dag op de Kaai in Temse.
Hierna werd het woord gegeven aan ons eigenste lid Peter Van Den Eijnde. Hij kwam spreken over Webcamming.
- Wat is webcamming?
Het is in een korte periode een groot aantal beeldjes van een object nemen met een webcam. Met speciale software selecteer je nadien de beste beeldjes, je stapelt ze en verscherpt ze. Zo krijg je één beeld. - Wat zijn de voordelen van webcamming?
Het is vrij goedkoop, de software is vaak gratis en er zijn efficiënte technieken voor de beeldbewerking. - Wat zijn de nadelen?
Je maakt best gebruik van een telescoop met lange brandpuntsafstand, liefst een montering met motoren en een krachtige PC voor de verwerking van de beelden.
Peter belicht vervolgens de geschiedenis van webcamming met de eerste Philips Vesta Pro en ToU cam Pro. Sindsdien is de markt geëxplodeerd en is er een ruim aanbod van webcams. Hij legt uit hoe je best een keuze maakt uit het aanbod.
Er zijn dan uiteraard nog enkele accessoires nodig o.a. een barlowlens, een kleurenfilters voor L R G B opnamen, handig zijn een IR-pass filter en een atmosferische dispersiecorrector. - Als je een waarneming start is het een zaak goed voorbereid te zijn, dat je telescoop voldoende aangepast is aan de buitentemperatuur, dat je de collimatie gecontroleerd hebt en dat sensors, filters, barlow,... goed schoongemaakt zijn.
- Hij toonde zo'n onbewerkt filmpje dat hij onlangs van de maan had gemaakt.
Nadien is het werk achter de PC.
Als software voor het stapelen en bewerken van de beelden gebruikt hij AutoStakkert.
Peter toonde hoe dat dat in zijn werk ging. De parameters werden gewijzigd om een ander resultaat te laten zien. - Om te besluiten vermeldde hij nog enkele bekende astronomen die het webcammen gebruiken o.a. Damian Peach en onze Leo Aerts.
De foto van Mercurius die bij het verslag hoort is eveneens door Peter gemaakt
Reageer
Enkel leden van de VVS kunnen reacties plaatsen. Meld je aan of registreer.
Reacties